Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Mehmet Beyhan: Kalushi: Devrim bir aşk eylemidir

Güney Afrika’daki beyaz üstünlüğüne dayanan ırkçı Apartheid rejimi farklı şekillerde beyaz perdede kendine yer buldu

Mehmet Beyhan: Kalushi: Devrim bir aşk eylemidir

Güney Afrika’daki beyaz üstünlüğüne dayanan ırkçı Apartheid rejimi farklı şekillerde beyaz perdede kendine yer buldu. En çok da Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela hayatını konu edinen filmler yapıldı. Oysa Güney Afrikalı siyahilerin özgürlük mücadelesine hayat veren pek çok siyahi bu uğurdasavaşırken aynı zamanda canlarını verdiler. Bunlardan biri de özgürlük savaşçısı ve aktivist olan ve 1979 yılında genç yaşta asılarak idam edilen Solomon KalushiMahlangu’dur. Afrika Ulusal Kongresi’nin (AfricanNationalCongress- ANC) silahlı kanadının üyesi olan Kalushi’nin hayatı Güney Afrikalı siyahi yönetmen MandlaDube tarafından sinemaya uyarlandı.

Mozambik ve Angola’da silah eğitimi

Kalushi, aktivist ve özgürlük savaşçısı olmadan önce ailesini geçindirme derdinde olan ve tren vagonlarında kaçak bir şekilde meyve satan bir öğrencidir. Apartheid rejimine karşı yapılan gösterilere katılmakta kuşkulu ve bir o kadar da mesafelidir. Ta ki meyve sattığı için beyaz bir polis tarafından dövülüp aşağılanan kadar… Diğer tarafından kız arkadaşı ve diğer arkadaşları da aynı gün (16 Haziran 1976)Soweto'dakiyürüyüşte vahşice darp edilir ve birçokları da hayatlarını kaybeder. Bu olaylardan sonra hayatı sorgulayan ve beyaz ırkçı rejimine karşı koymaya karar veren Solomon KalushiMahlangu, arkadaşlarıyla beraber Mozambik sınırına ulaşarak silahlı mücadeleye katılırlar. Kendilerine verilen silahlarla geri dönmeden önce Kalushi ve arkadaşları Angola'da silah eğitiminin yanında bomba eğitimi de alırlar.

Ortak amaç doktrini

Sahte pasaportlarla Güney Afrika’ya dönen Kalushi ve arkadaşlarının amacı yanlarında getirdikleri mühimmatlarla Apartheid rejimine karşı saldırıda bulunmaktır. Ancak eylemlerini gerçekleştiremeden siyahi bir polis gücü tarafından fark edilirler. Silahlı saldırıya uğrayan ve panik içerisinde kaçışan Kalushi ve arkadaşları dağılırken Mondy, Johannesburg'dakiGoch Caddesi'nde iki beyazı vurarak öldürür. Darp edilip işkenceye maruz kalan Mondy, Kalushi tarafından kurtarılır. Ancak Apartheid güçleri, en küçük tehdidi bile ezmek, işkence ve infaz etmek için oluşturdukları kanunları kullanmaktan hiçbir şekilde çekinmeyecektir. Ortak amaç doktrini uyarınca Kalushi’de yargılanır. Yoksul yaşamının yanında ırkçı rejimin zulmüne uğrayan Kalushi, özgürlük mücadelesini başlatamadan işlemediği bir suç için ölüm cezasına çarptırılır.

Özgürlüğün yolu kavga etmek

Diğer yandan Apartheid rejiminin ortak amaç doktrini ne kadar Kalushi’yi işlemediği bir suçtan dolayı idama götürse de O’nun şiddete meyilli oluşu bir nevi meşrulaştırılır. Bomba ve silahlarla yakalanan Kalushi ve arkadaşlarının amacı elbette ırkçı rejime karşı ölümcül saldırılar düzenlemektir. Özgürlük çağrısı yapan filmin alt metnini özgürlüğü elde etmenin yolunun kavgadan geçtiğidir.

Apartheıd karşıtı filmlere katkı

Filme yönelik eleştirilerin başında oyuncuların yaşla ilgili problemleri geliyor. Karakterler filmdeki yaşlarından daha genç ya da olgun görünüyor. Hikaye anlatısı ve kamera açılarının hızı ve değişimi de eleştirilerin hedefinde. Özel efektler ve çok fazla stil deneyen yönetmen bu anlamda izleyici de yoruyor.Bununla birlikte film, Güney Afrika’daki Apartheid karşıtı mücadele filmi türüne katkı sunarken hikayenin daha deneyimli bir yönetmenin elinde çok daha etkileyici hale geleceği vurgusu yapılıyor.Montreal Uluslararası Siyah Film Festivali’nde (MIBFF) gösterilen film, tüm eleştirilere rağmen olumlu not aldı.

Montreal Uluslararası Siyah Film Festivali (MIBFF)

FabienneColas Vakfı tarafından 2005 yılında oluşturulan Montreal Uluslararası Siyah Film Festivali (MIBFF) Kanada'nın dünyanın dört bir yanından siyahilere açılmış kapısı olarak görülen film festivalidir. Toplumun karşı karşıya olduğu büyük kültürel, sosyal ve sosyo-ekonomik sorunları tartışmak için bir yer olmanın yanı sıra, halka siyah sinemanın en muhteşem yapımlarını sunmayı amaçlıyor. Bağımsız film endüstrisinin gelişimini desteklemeyi hedefleyen MIBFF, dünya çapında daha fazla siyahi gerçekliğe vurgu yapma amacı taşıyor. Festival, izleyiciyi harekete geçiren ve farkındalık yaratan filmlere öncelik göstermeye önem veriyor.

 

FİLMİN KÜNYESİ

Menşei:Güney Afrika

IMDB:6,5

Yönetmen: MandlaDube

Oyuncular:ThaboRametsi, ThaboMalema, WelileNzuza, JaftaMamabolo, PearlThusi, GcinaMhlope

Gösterim Tarihi: 10 Mart 2017

Dil:İngilizce

Tür:Biyografi, Drama

Süre: 107 dakika



Anahtar Kelimeler: Mehmet Beyhan: Kalushi: Devrim eylemidir

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz