Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MCKİNSEY İLE ANLAŞMA 1,5 YIL ÖNCE YAPILMIŞ

Plan ve Bütçe Komisyonu´nda görüşülen Türkiye Varlık Fonu ve bünyesinde kurulan alt fonların mali tabloları ve faaliyetleri hakkındaki denetim ve inceleme raporları arasında yer alan bir belge Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın tepkiler üzerine yapıla

MCKİNSEY İLE ANLAŞMA 1,5 YIL ÖNCE YAPILMIŞ

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan söz konusu belgeyi sosyal medya hesabından ?Hazine Bakanının iki ay önce ?çalışmaya karar verdik?, Erdoğan´ın ?çalışmayacağız? dediği McKinsey ile 1 Şubat 2017 tarihinden beri çalışıyorlarmış? notuyla paylaştı.

?AKP´nin Cumhurbaşkanlığı´na bağlanan Türkiye Varlık Fonu ve bünyesinde kurulan alt fonların mali tabloları ve faaliyetleri hakkındaki denetim ve inceleme raporlarının Plan ve Bütçe Komisyonu´nda ?gizli´ oturumda görüşme girişimini engellediklerini? savunan Paylan, ?İki polisin beklediği komisyon kapısında, basına da haber verilmeden gizli bir toplantıyla denetim raporlarının görüşülmek istendiğini? ifade etti. Paylan, ?Bugün denetim raporunu gizli bir oturumla görüşmeye kalktılar. Usul tartışması açtık ve Varlık Fonunun neden gizli görüşüldüğünü hangi yasaya tabi olarak görüşüldüğünü sorduk. Cumhurbaşkanından gizli belgesiyle gönderildiği için bu raporun oturumun gizli yapmasını esas almışlar buna itiraz ettik, esasa geçmeden oturumu kapattırdık? dedi.

Paylan, Varlık Fonu Denetim Raporu ve gizli oturum konusuna ilişkin T24´e şu değerlendirmeleri yaptı:

?Bütün raporların, bilgilerin, belgelerin McKinsey´e ulaştırılmasına dair bir belge ortada?

"Varlık Fonu´nun ilk kuruluş yasası görüşmelerinde biz Meclis denetiminde olmasını arzu ettik. Ancak geçen yıl iktidar bunu yerine getirmedi, nihayet bir denetim raporu elimize geçti ve denetim raporunda 1 Şubat 2017 tarihinde McKinsey ile bir anlaşma yapıldığına dair bir belge ortaya çıktı."

"Yani bütün raporların, bilgilerin, belgelerin McKinsey´e ulaştırılmasına dair bir belge ortada. Bu da   Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak´ın iki ay önce McKinsey ile çalışmaya kara verdik  demesini boşa çıkarıyor, çok daha önceden bir çalışmanın başladığını gösteriyor ama ne boyutta olduğunu Meclis denetimi olmadan bilemeyiz.  Raporda, McKinsey´e ödeme yapıldığına dair belgeler de var. Mc Kinsey´e varlık fonu mu çalışıyor, hangi kurumlar çalışıyor, ne kadar ödeme yapıldı bu sorular ortada.

?Gizli oturumla görüşmeye kalktılar?

"Denetim raporunu bugün gizli bir oturumla görüşmeye kalktılar. Usul tartışması açtık ve varlık fonunun neden gizli görüşüldüğünü, hangi yasaya tabi olarak görüşüldüğünü sorduk. Herhangi bir yasa yok, yalnızca Cumhurbaşkanından gizli belgesiyle gönderildiği için bu raporun oturumun gizli yapılmasını esas almışlar. Buna itiraz ettik, usul tartışmasını açtık, oturumu esasa geçmeden kapattırdık. İlerleyen günlerde tekrar görüşeceğiz.

Gizli olduğu için basına bilgi verilmemiş, sivil toplum kuruluşlarına haber verilmemiş. Komisyon kapısına sadece iki polis konulmuş ve komisyon üyelerinin girdikten sonra diğerleri geri çevrildi.  Tutanak  tutulmayacaktı  tüm bunlara itiraz ettik, komisyon başkanı da esasa geçmeden oturumu kapatmak zorunda kaldı."

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER