Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MB Başkanı Kavcıoğlu: Kredi çekip döviz alanı biliyoruz, hepsinin listesi var...

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi temmuz ayı olağan toplantısına Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun da katıldı.

MB Başkanı Kavcıoğlu: Kredi çekip döviz alanı biliyoruz, hepsinin listesi var...

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi temmuz ayı olağan toplantısına Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun da katıldı. Yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 60,4’e yukarı yönlü sert revize eden Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun katıldığı toplantıda İSO Başkanı, “KKM de gözden geçirilmeli” dedi. Sanayiciler, faizlerin yüzde 50'lere yükselmesinden şikayet ederken Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu "Ucuz kredi kullanıp döviz ve araba alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde var" dedi.

Sözcü'de yer alan habere göre İSO Meclisi'nin Odakule’deki binasında yapılan temmuz ayı olağan toplantısında, sanayiciler ile Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında atışma yaşandı. 

"UCUZ KREDİ KULLANIP DÖVİZ VE ARABA ALIYORSUNUZ, HEPİNİZİN LİSTESİ ELİMİZDE VAR”

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan ve diğer sanayiciler, TCMB’nin politika faizi yüzde 14 iken bankalarda yüzde 50’lere varan oranlarda kredi faizleriyle karşı karşıya kaldıklarını ve Eximbank’tan da yeterli kredi desteğini alamadıklarını, BDDK’nin şirketlerin TL cinsi kredi kullanımına döviz varlığı sınırı getirdiğini ve sanayicinin finansmana erişim konusunda zorluk yaşadığını söylemesi üzerine Şahap Kavcıoğlu, "Kamu bankaları ortalama yüzde 15,8 faizle 500 milyar TL kredi verdi. Özel bankalardan yüzde 22 üzeri faizle kredi almayın. Kredilerle gidip döviz aldınız, hepsinin listesi var, listede İSO üyeleri de var. Hem ucuz kredi alayım hem döviz alayım olmaz.” dedi.

 "55 MİLYAR DOLARLIK DÖVİZ ALDINIZ"

24 Şubatta bugüne şirketlerin ucuz kredi çekip 55 milyar dolarlık döviz aldığını tespit ettiklerini ve bu şirketlerin listesinin ellerinde olduğunu söyleyen Kavcıoğlu, döviz alanlara ucuz kredi vermeyeceklerini söyledi.

"ÇOK TEHLİKELİ İTHAMLARDA BULUNUYORSUNUZ” 

Kavcıoğlu sanayicileri ayrıca “stokçuluk yapmakla” suçlarken, İSO Başkanı Bahçıvan “çok tehlikeli ithamlarda bulunuyorsunuz” dedi. Toplantıda tansiyon yükseldi.

Şirketlerin vergi avantajıyla dövizden KKM’ye geçtiğini, ucuz krediyle döviz almaya da devam ettiğini belirten Kavcıoğlu, bir televizyon kanalında dövize ulaşamadıklarından şikayet eden bir iş insanını arayıp görüştüğünü, kendisinin özür dilediğini kaydetti. Bir sanayicinin “banka kredi için yüzde 36 faiz istiyor” demesi üzerine Kavcıoğlu’nun “Alma abi alma” demesi ve “özel bankalardan yüzde 22’nin üzerinde faizle kredi kullanmayın”  ifadelerini kullandı.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun toplantıdaki açıklamalarından satır başları şöyle:

İkinci çeyrekteki büyümenin ilk çeyreğe (yüzde 7.3) yakın gerçekleşmesini bekliyoruz.

Makine-teçhizat yatırımlarının sağlıklı ve sürdürülebilir bir çerçevede devam ettiği görülüyor. Makine-teçhizat yatırımları ekonomimizin arz kapasitesini büyüterek kalıcı fiyat istikrarına katkı sağlayacak.

Yurt içi iktisadi faaliyet negatif arz şoklarına rağmen sürdürülebilir bir yapıda ve kesintisiz bir şekilde güçlü seyrini sürdürmüştür.

Sürdürülebilir büyüme ve fiyat istikrarına arz yönlü desteğin devamı için gerekli olan yatırım ihtiyacının ulaşılabilir, uzun vadeli ve düşük maliyetli Türk lirası finansman ile karşılanması önem arz etmektedir.

Türkiye ekonomisi büyürken eş zamanlı olarak cari fazla verir hale gelmesi, büyüme ve fiyat istikrarının sürdürülebilir ve kalıcı olarak tesis edilmesini sağlayacaktır.

Merkez Bankası olarak tanımış olduğumuz reeskont kredisi imkânı ile son 5 yılda ihracatçı firmalara 106 milyar ABD doları finansman sağlanmıştır. Kullandırılan reeskont kredisi maliyetleri piyasa faizlerinin çok altında olup firmaların finansman giderlerinin makul seviyelerde seyretmesine katkı sağlamaktadır. Merkez Bankası tarafından reeskont kredisi kullanan firmalara 2017 yılından itibaren uygun faiz koşullarının sunulmasıyla yıllık ortalama 250 milyon ABD dolarına ulaşan maliyet avantajı sağlanmıştır.

Geçen yılın ilk yarısına kıyasla 2022 yılının ilk altı ayında reeskont kredisi kullanan firma sayısı 2199’dan 4476’ya; kredi kullanım tutarı da 9.3 milyar ABD dolarından 11.1 milyar ABD dolarına yükselmiştir.

Hedefli kredi politikamızda kaynakların yatırım, istihdam, üretim ve ihracatı artıracak yönde ve uygun şartlarda sağlanması temel ilkemizdir. Bu nedenle, krediye erişimin tabana yayılmasını ve sanayicilerimizin krediye kolayca erişmesini son derece önemsiyoruz.

Merkez Bankası olarak sanayi dostu politikalarımızla yanınızda olacağız.

Enerji ve emtia fiyatlarında kısmi bir iyileşme kaydedilmiştir.

Almakta olduğumuz kararlarla en kısa zamanda enflasyonda kalıcı düşüşü sağlamayı amaçlamaktayız. 

 

Kaynak: Ekran Gazetesi



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER