Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Mazlumder İnsan Hakları Gecesi düzenledi, Hertaraf Haber basın alanında ödüle layık görüldü

Mazlumder'in geleneksel "İnsan Hakları Gecesi ve Ödül Töreni" bu yıl Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi Konferans Salonunda düzenlendi.

Mazlumder İnsan Hakları Gecesi düzenledi, Hertaraf Haber basın alanında ödüle layık görüldü

Mazlumder'in geleneksel "İnsan Hakları Gecesi ve Ödül Töreni" bu yıl Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi Konferans Salonunda düzenlendi.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER), İnsan Hakları Haftası nedeniyle her yıl düzenlediği "İnsan Hakları Gecesi ve Ödül Töreni" bu yıl Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi Konferans Salonunda düzenlendi. Gecenin teması "Adil Yargılanma Hakkı ve Yargı Bağımsızlığı" olarak belirlendi.

Program öncesinde Ulucanlar Cezaevi Müzesi gezisi gerçekleştirildi. Geçmişe şahitlik eden tarihi yapıda yakın tarihimizin acı verici hadiseleri bir kez daha hatırlandı. Hak ihlalleri ve hukuksuz yargılamalar gündeme getirildi. Konferans salonuna açılan fotoğraf sergisinde Mazlumder'in 30 yılı aşan İnsan Hakları mücadelesine bir kez daha tanıklık edildi.

Harun Aykaç'ın sunuculuğunu yaptığı program Mazlumder Ankara Şube Başkanı Av. Osman Yurt'un açılış konuşmasıyla başladı. İnsan Hakları ile ilgili farkındalık oluşturmak ve yaşanan hak ihlallerine dair genel bir bakış sunmak için geleneksel olarak İnsan Hakları Gecesi düzenlediklerini belirten Yurt, mevcut İnsan Hakları problemlerine dikkat çekti.

Ardından Mazlumder Genel Başkanı Av. Kaya Kartal'ın konuşmalarıyla devam etti.  İnsan Hakları söylem ve pratiğinin son 10 – 15 yılda yaşanan büyük kırılmalar neticesinde dünya genelinde ve Türkiye’de ciddi biçimde ivme kaybettiğini belirten Kartal, konuşmasına Türkiye'de İnsan Hakları mücadelesinin kısa tarihine dair yaptığı değerlendirmelerle başladı. 90’lı yıllar boyunca verilen mücadelenin ve ödenen bedellerin karşılığında 2002 yılından bugüne olumlu adımların atıldığını, toplumun dindar kesimlerine yönelik 28 Şubatçı kısıtlamaların ortadan kaldırılması gibi önemli kararların toplumda ciddi bir karşılık bulduğunu ifade eden Kartal, 15 Temmuz’la birlikte devlet ve siyasetin travmatik bir psikolojiye sürüklendiğini söyledi. Darbe girişiminin üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen OHAL psikolojisinden çıkılamadığının altını çizen Kartal, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmış olmasına rağmen darbe anayasasına dayalı düzen ve kurumların birçok sorunun kaynağı olarak varlığını devam ettirdiğini ifade etti.

"Siyasilerin oy beklentisi mültecilere şiddet olarak dönüyor"

İktidar tarafından yer yer uluslararası alanda kullanılan ve mültecileri birer sopa haline getiren söylemlerin nefret ve düşmanlığı beslediğini ifade eden Kartal, siyasilerin oy beklentisi ile çeşitli basın organlarının reyting uğruna kullandığı ayrımcı, nefret içeren söylemlerin sahada mültecilere şiddet olarak döndüğünü vurguladı. Mülteciler konusunda Birlikte Yaşama Perspektifi ile hareket edilmesi gerektiğinin altını çizen Kartal, bunun hukuki ve sosyal zeminin inşa edilmesinin gerekliliğini ifade etti.

"Batı İnsan Haklarını elinde bir kontrol, bir iktidar aracı olarak tutuyor"

Cezaevlerindeki ihmal ve ihlaller, işkence, yargıda önyargılı muhakemeler, Kürt meselesi, şiddet, ifade özgürlüğü ve toplantı hakkı gibi Türkiye'deki İnsan Hakları problemlerine dikkat çeken Kartal, dünyadaki durumun da çok farklı olmadığını belirtti. Akdeniz mülteci mezarlığına dönüştüğünü, Suriye, Yemen, Keşmir’de yaşanan sivil katliamlarının ve savaş suçlarının devam ettiğini, Doğu Türkistan’da devasa arazilere kurulan toplama kamplarındaki insanlık dışı uygulamaların hala engellenemediğini, İşgalci İsrail rejiminin sistematik olarak uyguladığı işgal ve soykırım sürdüğünü söyleyen Kartal, Batı kültürünün evrensel üst bir kültür olarak dünyaya dayatılması ve batının insan haklarını kendi emperyal amaçları doğrultusunda araçsallaştırmasının da dikkatlerden kaçmaması gerektiğini vurguladı.

"Yürüttüğümüz mücadelede en önemli başlıklarımızdan birisi adil yargılanma hakkı olmuştur"

Adil yargılanma hakkının adil ve dürüst bir yargılama yapmaya koşullanmış, doğal, bağımsız ve tarafsız mahkemelerin varlık ve işleyişini, iddia ve savunma hakkını, masumiyet karinesini ve lekelenmeme hakkını kapsadığını ifade eden Kartal, kuruluşundan bugüne Türkiye’de ne mağdurlar için ne de şüpheliler için adil bir yargılanma zemininin oluşturulamadığını belirtti. Adil yargılanma hakkının İnsan Hakları içerisindeki yerini vurguladı.

Av. Kaya Kartal'ın konuşmasının ardından program "Adil Yargılanma Hakkı ve Yargı Bağımsızlığı"na dair sinevizyon gösterisiyle devam etti. Sinevizyon izlendikten sonra Abdurrahim Semavi Diyarbakır Cezaevindeki, Prof. Dr. Ramazan Yelken Ulucanlar Cezaevindeki anılarını ve bizzat yaşadıkları veya şahit oldukları hak ihlallerini nakletti. Ardından İnsan Hakları Gecesi'nin ödüller bölümüne geçildi.

İNSAN HAKLARI ÖDÜLLERİ

İnsan Hakları Bireysel Mücadele Ödülü Dr. Vahap Coşkun'a ve Muhammed İsa Abdullah'a verildi

İnsan Hakları Bireysel Mücadele Ödülünü Dr. Vahap Coşkun ve Muhammed İsa Abdullah aldı. Dr. Vahap Coşkun'a ödülünü Mazlumder'in ilk dönem genel başkanlarından İhsan Arslan verirken İsa Abdullah'a ödülü Mazlumder'in önceki genel başkanlarından Ömer Faruk Gergerlioğlu takdim etti.

İnsan Hakları Örgütlü Mücadele Ödülü Sığınmacılar Platformu'na ve Tahir Elçi Vakfı'na verildi

İnsan Hakları Örgütlü Mücadele Ödülü ise Sığınmacılar Platformu ve Tahir Elçi İnsan Vakfı'na verildi. Ödülleri Mazlumder Genel Başkan Yardımcısı Av. Abdurrahman Yıldırım ve İstanbul Şube Başkanı Ali Önder takdim etti.

Yılın İnsan Hakları Basın Ödülüne Hertaraf Haber lâyık görüldü

İnsan Hakları Basın Ödülü Hertaraf Haber sitemize verildi. Başta ülkemiz olmak üzere tüm dünya mazlumlarının sesi soluğu olmaya çalıştığı için; din, vicdan ve düşünce özgürlüğü temelinde düşünce suçlarından işçi haklarına, çocuk haklarından çevre bilincine, ezilenlerin gasp edilmiş ekonomik haklarına dek farkındalık oluşturmayı hedeflediği için, adalete dayanmayan yargılamalar, işkence ve kötü uygulamalara karşı tüm toplumsal kesimlerin yanında durmaya devam ettiği için ödül Hertaraf Haber'e layık görüldü.

Mazlumder'in önceki genel başkanlarından Ayhan Bilgen'in takdim ettiği ödülü yayın kurulu üyemiz ve yazarımız Osman Kayaer aldı. Kayaer, basın ödülünü alırken, adalet ve insan hakları üzerine yayınlarımızın devam edeceğini ve mazlumların sesi olma gayretlerini süreceğini vurguladı.

Avukat Aydın Durmuş Genç Hukukçu Ödülü Av. Sümeyye Keser'e verildi

Avukat Aydın Durmuş Genç Hukukçu Ödülü Av. Sümeyye Keser'e verildi. Ödül Mazlumder Kayseri Şubesi Başkanı Ahmet Taş tarafından verildi.

Recep Vidin Vefa Ödülleri Av. Zeynep Şen Hanımefendiye ve merhum Nurullah Sarıhan'a verildi

Recep Vidin Vefa Ödülleri Mazlumder kurucularından Av. Zeynep Şen Hanımefendiye ve merhum Nurullah Sarıhan'a verildi.  Zeynep Şen'e ödülü Mazlumder Genel Başkanı Av. Kaya Kartal takdim ederken Nurullah Sarıhan adına ödülü eşi Rukiye Sarıhan aldı. Ödül Mazlumder önceki dönem yöneticilerinden Serpil Kayaer Hanımefendi tarafından takdim edildi.

Şair Sıtkı Caney'in şiir dinletisi ve Debedeb Müzik Grubu'nun müzik dinletisinin ardından çekilen fotoğraflarla program sona erdi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER