Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MAZLUMDER: Etiyopya Yönetimi Müslümanlara Yönelik Saldırılar ve Cami Yıkımları Acilen Durdurmalıdır

HerTaraf'ın haberine göre, MAZLUMDER'İN açıklaması:

MAZLUMDER: Etiyopya Yönetimi Müslümanlara Yönelik Saldırılar ve Cami Yıkımları Acilen Durdurmalıdır

 


Etiyopya'da son zamanlarda yüzlerce cami ve Kur'an Kursu kapatıldı. Bu gelişmelere Müslüman halktan tepkiler gecikmedi. Bu tepkilere kolluk kuvvetlerinin müdahalesi ile gerçekleşen cinayetler ve yaşanan son gelişmeler ile ilgili olarak MAZLUMDER bir basın açıklaması yaptı.

MAZLUMDER'İN açıklaması şöyle;

Etiyopya'da son günlerde Müslümanlara yönelik saldırıların olduğu ve camilerin yıkıldığına dair haberler kamuoyuna yansımaktadır. Başkent Addis Ababa'yı çevreleyen altı kasabada, "modern bir şehir inşa etme" gerekçesiyle "yasadışı" olduğu gerekçesi ile yüzlerce bina, ev ile 20 cami ve Kur'an kursunun yıkıldığı iddia edilmiştir.

Bu gelişmeler üzerine gösteriler başlamış, Etiyopya kolluk kuvvetlerinin silahlı müdahalesi sonucu birçok insan hayatını kaybetmiştir. Ayrıca Etiyopya hükümetinin, ülke nüfusunun yüzde 30'unu oluşturan Müslümanlara yönelik sistemli şiddet uyguladığı da öne sürülen iddialar arasında bulunmaktadır.

Birçok Müslüman'ın hayatını kaybetmesi ve camilerin yıkılmasına neden olan olaylarla ilgili Etiyopya hükümeti tarafından henüz bir açıklama yapılmamıştır. Olayların yoğunlaştığı Oromiya Eyaleti Hükümeti yıkımların sadece kaçak yapıları hedef aldığını öne sürmüş ve sürecin yasal olduğunu savunmuştur. Etiyopya İslam İşleri Yüksek Konseyi ise 3 Haziran'da Müslümanlara sükûnet çağrısı yapmış, çağrıya olumlu cevap verilmesine rağmen Cuma namazı çıkışı Müslümanların yeniden hedef alındığı belirtilmiştir.

Etiyopya, 2 yıl süren ve Tigray bölgesinde binlerce sivilin hayatını kaybetmesi, sayısız insan hakkı ihlali ile sonuçlanan bir iç savaştan yeni çıkmıştır. Bu iç savaşta yaşanan insan hakkı ihlallerine rağmen uluslararası kamuoyu yeterli tepkiyi ortaya koyamamıştır. Benzer bir durumun bu defa da yaşanmaması adına MAZLUMDER olarak;

- Etiyopya hükümetini, olaylar hakkında kamuoyuna tatmin edici bilgi vermeye
- Her ne sebeple olursa olsun baskıcı ve totaliter uygulamalardan vazgeçip insancıl hukuk zemininde hareket etmeye;
- Uluslararası camiayı ise Etiyopya'da Müslümanlara karşı yürütülen insanlık dışı muameleler karşısında gerekli tedbirleri almaya davet ederiz.
 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER