Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MAZLUMDER: Cumartesi Annelerinin Anayasal Hakkı Engellenmemeli, İhlaller Son Bulmalı!

HerTaraf'ın haberi;

MAZLUMDER: Cumartesi Annelerinin Anayasal Hakkı Engellenmemeli, İhlaller Son Bulmalı!

 

 

Bağımsız İnsan hakları savunucusu MAZLUMDER, Cumartesi Anneleri'nin anayasal haklarının engellenmesine ve gözaltılara ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda düzenlediği oturma eylemlerinin her Cumartesi günü engellenmeye devam ettiği vurgulandı.

MAZLUMDER: Cumartesi Annelerinin Anayasal Hakkı Engellenmemeli, İhlaller Son Bulmalı!

27 Mayıs 1995'ten bu yana, gözaltında kaybolan veya faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini aramak amacıyla oturma eylemleri düzenleyen Cumartesi Anneleri, 25 Ağustos 2018 tarihinden itibaren güvenlik güçleri tarafından sürekli olarak engellenmekte ve Galatasaray Meydanı'nda buluşmalarına izin verilmemektedir.

 

MAZLUMDER açıklamasında, Anayasa Mahkemesi'nin yaklaşık 5 yıl süren bu engellemelere ilişkin "hak ihlali" kararı vermesine rağmen kolluk güçlerinin orantısız müdahalelerine devam ettiği ve eylemcilere yönelik meşru olmayan uygulamalara başvurduğu belirtildi. Özellikle ters kelepçe gibi uygulamaların basına yansıdığı ifade edildi.

Hukuk devleti olmanın gerekliliğine vurgu yapılan açıklamada, Valiliğin hukuka uygun tedbirler alarak Cumartesi Annelerinin anayasal haklarının kullanımını sağlaması, engelleyici tavırlardan vazgeçmesi ve gözaltı ile ters kelepçe gibi uygulamalardan kaçınması çağrısında bulunuldu.

MAZLUMDER, Cumartesi Anneleri'nin anayasal hakkının korunması ve ihlallerin son bulması için İstanbul Valiliği'ne çağrıda bulunuyor.

Cumartesi Annelerine yönelik rutinleşen müdahaleler ve ihlaller son bulmalıdır!

Anayasa Mahkemesi tarafından ihlal kararı verilmesine rağmen Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nda yaptığı/yapmak istediği açıklamalar her cumartesi engellenmeye devam etmektedir.

Temel ve anayasal koruma altındaki bir hakkın Anayasa Mahkemesi kararı sonrasında bile bu şekilde keyfi olarak engellenmesi, eyleme destek verenlerin ters kelepçe ile gözaltına alınması kendi kuralına ve kurumlarına bile saygısı olmayan bir anlayışı açığa çıkarmaktadır.

Cumartesi Anneleri, 27 Mayıs 1995’ten beri her Cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda oturma eylemi düzenleyerek gözaltında kaybolan veya faili meçhul siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini aramaktadır.

Ancak Cumartesi Anneleri, 25 Ağustos 2018 tarihindeki 700. Oturma eyleminden itibaren güvenlik güçleri tarafından sürekli engellenmekte ve Galatasaray Meydanında buluşmalarına izin verilmemektedir.

Anayasa Mahkemesi, yaklaşık 5 yıldır süren bu engellemeleri “hak ihlali” kararı ile hükme bağlamasına rağmen kolluk güçleri orantısız müdahalelerine devam etmekte ve her Cumartesi günü kolluğun ters kelepçe gibi meşru ve orantılı görülemeyecek uygulamaları haberlere konu olmaktadır. Kolluğun eylemcilere fiziksel şiddeti basına yansımaktadır.

Hukuk devleti olmanın gerekliliği Anayasa mahkemesi kararlarına uyarak Kolluk güçlerince gerekli tedbirler alınarak Cumartesi Annelerinin gösteri ve toplantı hakkının kullanılmasının engellenmesinden ve ters kelepçe, gözaltı gibi uygulamalardan vazgeçilmesidir.

MAZLUMDER olarak;

Valiliği hukuka uygun olarak Cumartesi Annelerinin anayasal hakkının kullanımını sağlamak için tedbirler almaya, engelleyici, tavırlardan, gözaltı ve ters kelepçe gibi uygulamalardan vazgeçmeye çağırıyoruz.

MAZLUMDER



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER