Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Mazlum-Der’den Ömer Faruk Gergerlioğlu’na destek

Mazlum-Der, Ömer Faruk Gergerlioğlu’na verilen hukuksuz hapis cezası ile ilgili basın açıklaması yaptı.

Mazlum-Der’den Ömer Faruk Gergerlioğlu’na destek

Mazlum-Der, Ömer Faruk Gergerlioğlu’na verilen hukuksuz hapis cezası ile ilgili basın açıklaması yaptı.  Açıklamada hapis cezasına konu olan yazının Gergerlioğlu tarafından yazılmadığı ve halen internet ortamında erişime açık olduğu vurgulandı.

ADİL YARGILANMA HAKKI HERKES İÇİN GÜVENCEDİR, BU HAKTAN ÖDÜN VERİLMEMELİDİR!

Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak” suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmiştir. Karar gerekçesinde:

“Sanığın kendi adına olan sosyal paylaşım sitesi üzerinden 20 Ağustos 2016 tarihinde www.t24.com.tr isimli internet sitesinde yazmış olduğu yazıyı paylaştığı, bu paylaşım incelendiğinde 3 adet teröristin elinde AK-47 uzun namlulu tüfekleriyle fotoğrafı ve bu fotoğrafın yanında “PKK: Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir” sözünün yazılı olduğu anlaşılmaktadır.

Belirtilen paylaşımın içeriği ve yanındaki görsel dikkate alındığında sanığın PKK/KCK terör örgütünün propagandası mahiyetinde fotoğrafa yer vererek, silahlı terör örgütü PKK'nin şiddet, cebir içeren yöntemlerini övücü ve teşvik edici şekilde propagandasını yaptığı açıktır…”

denilmektedir. Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 28 Ocak 2021 tarihinde bu cezayı bir üyenin uzun bir gerekçe içeren karşı oyu ile oyçokluğuyla onamıştır.

Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2. Maddesi 11/4/2013 tarihli değişiklik ile: “Terör örgütünün; cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandasını yapan kişi, ...hapis cezası ile cezalandırılır.” şeklinde değiştirilmiştir. Yani kişilerin ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan cezalandırılabilmesi için, örgütün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek kastının somut gerekçelerle ortaya konulması gerekmektedir. Bahse konu paylaşımın hangi gerekçelerle bu kapsamda değerlendirildiği karar gerekçesinde izah edilmemiştir.

Belirtmek gerekir ki yerel mahkemenin gerekçesinde cezaya dayanak gösterilen yazı halen erişime açıktır. Üstelik yerel mahkeme bu yazıyı, gerçekte öyle olmamasına rağmen hatalı bir şekilde, sanki Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun kendi yazısıymış gibi değerlendirip hüküm kurmuştur. Gerek yazının Gergerlioğlu’na ait olduğu şeklindeki hatalı değerlendirme, gerek bu hatanın istinaf ve temyiz sürecinde söz konusu bile edilmemesi ve gerekse karara konu yazının t24 sitesinde halen erişime açık olup siteye (yerinde bir uygulama olarak) herhangi bir işlem yapılmadığı birlikte değerlendirildiğinde, ortada adil yargılama açısından ciddi bir sorun olduğu görülecektir.

MAZLUMDER olarak, Gergerlioğlu hakkında verilen kararın Adil Yargılanma Hakkını ihlal edici nitelikte olduğunu ifade eder, bu hakkın herkes için önemli bir güvence olduğunu, bu haktan ne pahasına olursa olsun ödün verilmemesi gerekliliğini hatırlatırız.

MAZLUMDER



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER