Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Maraş'ın mümbit edebiyat ırmağından akanlar: Okuma Atlası, Çocuk Şiirleri

Maraş tüm zamanlarda edebiyatın aktığı gümrah bir ırmak gibidir. Kimler gelip geçmiştir kimler… Toprağından suyundan mı havasından mı bilinmez ama işte bu coğrafya şairler diyarı, yazarlar, edipler diyarı olmuştur.

Maraş

Selvigül Şahin yazdı;

"İnsan yapıp ettiklerinin hesabını verme sorumluluğuyla yaşar. Bu durum kaçınılmaz bir hakikattir. Elbette bir gün insanın yaptıkları önüne serilecektir. Defterler açılıp hesaba durulacaktır. Bundan dolayı insan hayata ve yapacaklarına sorumlulukla yaklaşmalıdır.” Diye anlamlı bir girizgâh yapar kültüre ve kültür insanına, sanata değer veren Kahramanmaraş Belediye Başkanı kıymetli insan Hayrettin Güngör “Okuya Yaza Yaşamak” adlı yazısında, Okuma Atlası kitabının girizgâhında.

Maraş tüm zamanlarda edebiyatın aktığı gümrah bir ırmak gibidir. Kimler gelip geçmiştir kimler… Toprağından suyundan mı havasından mı bilinmez ama işte bu coğrafya şairler diyarı, yazarlar, edipler diyarı olmuştur.

Yedi Güzel Adamlar diye bilinen güzeller buralıdırlar. Maraş’ın sokaklarında yürümüş, Maraş’ın manevi ve milli tüm güzelliklerini soluyarak, kendinden sonrakilere anlamlı bir izlek oluşturmuşlardır.

Duran Boz hoca güzel çalışmalara imza atan bir değerli büyüğümüz. Kuşatan ve sorumluluk bilinci ile Maraş topraklarından, tüm ülkeye uzanan bir derin duyuşla sanatçısına, yazarına her daim ilgili ve çalışmalar yapmakta. Yazma Hikâyeleri, Okuma Hikâyeleri’ nden sonra yine editörlüğünü yaptığı göz ve gönül dolduran eserlerle selamladı okuru Maraş’tan.

“Kahramanmaraş Büyükşehir belediye olarak medeniyetimizin özünde bulunan kitabın çağrısına ilgisiz kalmamak adına “Okuma Atlası” ile ülkemiz insanına ses verelim, insanımızla konuşalım istedik. “Okuma Atlası” nı hazırlayarak böylesine önemli bir çalışmayı belediyemize kazandırmakta öncülük eden şair, yazar Duran Boz’u ve emeği geçenleri kutlarım.” Diye anlamlı bir teşekkür sunan Hayrettin Güngör Belediye Başkanı olarak kültüre, sanata, bu toprakların mayasında olan güzelliklere karşı duyarlılığını da göstermiş oluyor. Belediyeciliğin sadece, yol, bina, su kanalları yapmak olmadığını göstererek kültürel ve entelektüel her anlamda kitaplı bir medeniyetin izini sürüyor.

Okuma ve Yazma Hikâyeleri ile okurlara ve yazarlara güzel bir rota çizmeyi murat eden Duran Boz bu sefer kıymetli eserler kaleme almış bu toprakların kıymetli sanatçılarının cem olduğu anlamlı kaynak olabilecek edebiyat kitapları ile okuru buluşturuyor.

Bölümlere baktığımızda; Okumak (Neyi, Nasıl, Niçin): Duran Boz, Turan Karataş, Cemal Şakar, Bahtiyar Aslan, Fatma Barbarasoğlu, Necip Tosun gibi isimlerin bulunduğu izlek ve ilham oluşturabilecek okura ve yazara kılavuz yazılardan oluşuyor.

Kitapların Sonsuz Ağı: Mehmet Narlı, Necip Fazıl Kısakürek, Nuri Pakdil, Enis Batur, Reşit Güngör Kalkan gibi düşünce ve duyuş noktasında farklılıklar olsa da kitapların bulunduğu dünyayı ortak bir duyarlılıkla soluyan pek çok yazarın yazısı yer alıyor.

Edebiyat Eğitimi Okuma Anlama: Ahmet Haşim, M.Fatih Andı, Emin Gürdamur, Âtıf Bedir, Vefa Taşdelen gibi isimlerin yer aldığı yazılar bulunmakta.

Kitaplar: M.Ahmet Özalp, Mustafa Köçenoğlu, Suut Kemal Yetkin, İbrahim Manav’ın ve diğer yazarların yazıları bulunmakta.

Benim Kitaplarım Unutamadığım Kitaplar: Rasim Özdenören, Necati Mert, Emine Işınsu, Arif Ay, Ömer Erdem, Mehmet Efe, Şaban Abak ve diğer yazarların kitap eksenli yazıları yer almakta.

Kitap Okuma Yazmak Üstüne Şiirler: Yunus Emre, Mehmet Akif Ersoy, Arif Nihat Asya, Behçet Necatigil ve İsmail Uyaroğlu’na kadar uzanan anlamlı bir yazar şair listesi yer alıyor kitapta.

“Okumak ve yazmak; insana öznelik bilincini kazandıran etkinliklerdendir. Yazı ağacıyla büyüyen okuma, bilgilenme süreci; kişioğlunun varoluş gerçeğiyle yüzleşmesini sağlar. Yeryüzünde bir yolcu konumunda olan insanı; olgunlaştırmayan aceleciliklerin çarkından uzaklaştırır. Sabır atıyla omuz omuza gelme seçeneğini yeşertir kalpte.” Diyerek okumanın yazmanın öneminden bahseder “ Kitaba Çağrı Sınavında İnsan” yazısında Duran Boz.

“Çocukluk insanın yurdudur. Kişi çocukluğuna yürüdükçe şahsiyetini örer.” Diyerek anlamlı bir giriş yazar Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Duran Boz’un editörlüğünde hazırlanan, Kahramanmaraşlı Şairlerden Çocuk Şiirleri” adlı kitapta.

Necip Fazıl, Bahattin Karakoç, Abdurrahim Karakoç, Nuri Pakdil, Erdem Beyazıt, Arif Eren, Alaeddin Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Osman Sarı, Necip Evlice, Ömer Erinç, Mevlana İdris, Mehmet Gemci, Bünyamin K, Mehmet Narlı, Mustafa Aydoğan, Nedim Ali gibi pek çok şairden örnekler yer alan kitabı Nuray Yüksel özgün fırçası ile resmetmiş.

Kahramanmaraş Belediyesi’nin kültür hizmetleri yine “Yitik Söz ve Evvelâhir” gibi iki kıymetli kültür edebiyat dergisi ile de taçlanmış oldu…

Taşra gibi yokluğun, yoksunluğun olduğu dönemlerde adeta bir merkez edebiyat dergisi havasında çıkıyor İkindi Yazıları. Yazarların ve şairlerin derginin yayın aşamasına dâhil edilmesi yazı mutfağında çalışmaları ise dergiye ayrı bir hareketlilik ve heyecan katıyor.

Anadolu’da çıkan dergilere baktığımızda İkindi Yazıları mütevazı, kapaksız tasarımı ile adeta eşi benzeri bulunmayan bir mütevazılıkta okurlarıyla buluşur. Ücretsiz gider adreslere. Çünkü Nedim Ali’nin deyimiyle öylesine büyük özverilerle hazırlanır ki ona paha biçilemez.

“Sanatın, edebiyatın dili evrenseldir. Bütün duvarları yıkarak, insanlar arasındaki sınırları ortadan kaldırır. İnsan ilişkilerindeki dağılmışlığı yok etmek suretiyle bir duygu bütünlüğü oluşturur. Zaman ötesine uzanan çağrısıyla, çağlar ötesine ilmek atar. Geçmiş zamanı, şimdiki zamanı ve gelecek zamanı aynı potada kaynaştırır.” İkindi Yazıları ’nın tıpkıbasımının tekrar okuyucu ile buluşmasını sağlayanKahraman Maraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, anlamlı bir girizgâh cümleleri ile okuyucuyu selamlar. Sanata ve sanatçıya değer veren, değer katan önemli bir yöneticidir kuşkusuz ve tüm çabaları için şükranlarımızı sunuyoruz…

Duran Boz hocamız, büyük gayret ve özveriyle tıpkıbasım olarak Kahraman Maraş Belediyesi’nin de katkıları ile muhteşem bir ödül gibi okuyucu ile buluşturdu tüm sayıların yer aldığı dergiyi ve önemli bir kültür hizmeti sunmuş oldu, kuşkusuz tüm yazar ve okurlar için kıymetli bir hatırlatma oldu İkindi Yazılarına kavuşmak. Ne kadar teşekkür etsek azdır, Duran Boz hocama ve Kahraman Maraş Belediyesi’ne.

Gönül ister ki bu Maraş’ın duyarlı sanat edebiyat aşkı tüm şehirlerimizde varolsun. Maraş şairleri ile ilham kaynağı olduğu gibi böylesine anlamlı kültürel çalışmaları ile de belediyelere, yazarlara, kültür insanlarına ilham olur duasıyla.

Kaynak: Milat Gazetesi



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER