Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

MAHKEME, ELOM MUSK VE TESLA'NIN ÇALIŞANLARINI YASA DIŞI BİÇİMDE TEHDİT ETTİĞİNE HÜKMETTİ

Yasadışı durumlar arasında, teknoloji girişimcisinin sendika yanlısı çalışanları hedef aldığı bir tweet'i de mevcut

MAHKEME, ELOM MUSK VE TESLA

Hakim, Elon Musk'ın elektrikli otomobil şirketi Tesla'nın 2017'de ve geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Çalışma İlişkileri Yasası'nı ihlal ettiğine hükmetti.

Kaliforniya’da idari hakim olan Amita Baman Tracy’e göre, elektrikli otomobil üreticisi, çalışanlarını yasa dışı biçimde tehdit etti ve onlara misilleme yaptı.

Musk'ın Mayıs 2018'de attığı ve sendikalı olmayı seçen çalışanların şirket tarafından ödenen hisse senedi opsiyonlarından vazgeçmelerini öneren tweet, hakimin yasa dışı olduğuna hükmettiği durumlardan biriydi.

Hakim, Tesla'nın kovulan ve sendika yanlısı bir çalışanı işine iade etmesine, çalışana geri ödeme yapmasına ve başka bir sendika destekçisine verilen uyarıyı geri çekmesine hükmetti.

Mahkeme kararı, ayrıca, şirketin Kaliforniya eyaletinin Fremont şehrinde bulunan montaj fabrikasında bir toplantı yapmasını ve bu toplantıya Musk'ın da katılması gerektiğini belirtiyor.

Karara göre bu toplantıda, Musk'ın ya da Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'na (NLRB) bağlı bir temsilcinin çalışanlara, iş kurulunun Tesla'nın yasaları çiğnediği sonucuna vardığına dair bilgilendirecek bir açıklama okuması gerekiyor.

Suçu reddeden Tesla'nın temsilcileri hemen bir yorum yapmadı. Karar, Birleşik Otomobil İşçileri (UAW) sendikasının şikayetleri sonucunda verildi.

Hakimin kararı, başkanın atadığı NLRB üyelerine temyiz edilebilir; bu, her iki tarafın da basitçe kaçınılmaz olarak değerlendirdiği bir ihtimal.

Tracy, geçen yıl Oakland'daki duruşma sırasında, “Ne karar verirsem vereyim temyiz edilecek” demişti.

NLRB'nin iş hukukunu ihlal ettiği tespit edilen şirketleri cezalandırma kabiliyeti sınırlı.

Kuruluş, şirketlerin yasa dışı biçimde işten çıkarılan işçileri işlerine iade etmesini ve maaşlarını geri ödemesini talep edebilirken, cezai zararları değerlendiremiyor veya yöneticileri ihlallerden kişisel olarak sorumlu tutamıyor.

Yine de hakimin Tesla aleyhindeki bu kararı, UAW destekçilerine, elektrikli araç sübvansiyonlarını şirketlerin işyeri uygulamalarına bağlamayı amaçlayan Kaliforniyalı işçilere ve seçilmiş yetkililere kendilerini anlatma konusunda yardımcı oluyor.

Tesla'nın avukatlarından Mark Ross, Haziran 2018'de, yargılama sürecinin başlangıcında yaptığı açıklamada, "Bütün bu duruşma, Musk'ın ve şirketin olumsuz etkilenmesine yönelik bir reklam" demişti.

Bloomberg

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER