Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Macron imzayı attı, tartışmalı emeklilik reformu yasalaştı

Fransa Anayasa Konseyi'nin protestolara neden olan emeklilik düzenlemesini ana hatlarıyla onaylamasının ardından Cumhurbaşkanı Macron'un imzaladığı yasa Resmi Gazete'de yayınlandı.

Macron imzayı attı, tartışmalı emeklilik reformu yasalaştı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran 'emeklilik reformu' yasasını imzaladı. Düzenleme, Resmi Gazete'de yayınlanarak yasalaştı.

AA'nın aktardığına göre, hükümetin meclisi baypas ederek geçirdiği ve protestolara neden olan emeklilik düzenlemesi, Anayasa Konseyi'nin 14 Nisan tarihli kararıyla ana hatlarıyla onaylanmasının ardından Macron tarafından da imzalandı. Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme ile birlikte ülkedeki emeklilik yaşı, 2030'a kadar kademeli olarak 64'e çıkacak.

SENDİKALAR 1 MAYIS'A KADAR HÜKÜMETLE GÖRÜŞMEYECEK

Yerel basın, Cumhurbaşkanı Macron'un hafta başı açıklama yapacağını aktarırken, dün sendikalar Macron'un 18 Nisan Salı günü Elysee Sarayı'nda görüşme teklifini reddederek hükümetle 1 Mayıs'a kadar görüşmeyeceklerini belirmişti.

Konseyin kararından sonra muhalefet partilerinden de tepki gelmiş, Fransızlar Paris, Lyon, Rennes ve Nantes kentleri başta olmak üzere, ülke genelinde sokağa indi. Fransız basınının aktardığına göre, başkent Paris'te 112 kişi gözaltına alındı. 

Ne olmuştu?

Fransa'da hükümetin, emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını içeren yasa tasarısını oylamadan meclisten geçirme kararı üzerine, 16 Mart'ta kitlesel gösteriler başlamıştı. Polis eylemlere sert müdahale etmiş, ülke genelinde 16 Mart'tan bu yana düzenlenen protestolarda 1000'den fazla kişi gözaltına alınmıştı.

Muhalefet ve hükümet, reformun anayasaya uygun olup olmadığının belirlenmesi için Anayasa Konseyine başvurmuştu. Konsey dün, yasa tasarısının emeklilik yaşını 64'e çıkaran maddesini onaylamış, 6 maddeyi ise tamamen veya kısmen reddetmişti



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER