Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Lübnan´daki Şeba Çiftlikleri Osmanlı Belgelerinde

Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait belgeler, İsrail işgalindeki Golan Tepeleri´nin bir bölümünü oluşturan Şeba Çiftlikleri´nin Lübnan toprağı olduğuna tanıklık ediyor.

Lübnan´daki Şeba Çiftlikleri Osmanlı Belgelerinde

Osmanlı İmparatorluğu dönemine ait belgeler, İsrail işgalindeki Golan Tepeleri´nin bir bölümünü oluşturan Şeba Çiftlikleri´nin Lübnan toprağı olduğuna tanıklık ediyor.

Lübnan´ın güneydoğusundaki Suriye ve İsrail sınır hattında yer alan Cenub vilayetine bağlı 7 beldeden oluşan Arkub bölgesi yetkilileri, Şeba Çiftlikleri´nin Lübnan toprağı olduğunu kanıtlayan Osmanlı döneminden kalma belgeleri muhafaza ettiklerini belirtti. 

Şeba Belediye Başkanı Muhammed Saab, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ellerindeki Osmanlı belgelerinin asıllarının da Türkiye´deki arşivlerde korunduğunu söyledi.

Saab, İsrail´in 1967´den bu yana işgal altında tuttuğu Şeba Çiftlikleri´nin, geçimini tarımdan sağlayan bölge sakinleri için çok önemli olduğuna işaret etti.

Bölgenin sahibi Lübnanlıların İsrail işgali öncesinde kış mevsimini Şeba Çiftlikleri´nde, yaz mevsimini ise halihazırda bulundukları Şeba beldesinde geçirdiklerini anlatan Saab, "Şeba Çiftlikleri toprakları zeytin ve çeşitli meyve ağaçlarının yanı sıra tahıl ekimi için oldukça verimli. Orada üretilen zeytinlikler için bölgede 5 adet zeytinyağı tesisi işletiliyordu." dedi.

Lübnanlıların 2000 yılına kadar işgal altındaki Şeba Çiftlikleri´nde bulunan topraklarını İsrail ordusundan aldıkları izinle işletmeye devam ettiğini dile getiren Saab, İsrail ordusunun Lübnan´ın güney kesiminden çekildiği 2000 yılından itibaren bölge halkının Şeba Çiftlikleri´ndeki topraklarına gitmesi için verdiği izinleri durdurduğunu aktardı.

- "Osmanlı dönemine ait elimizde belgeler var"

İsrail´in 2000 yılından sonra Şeba Çiftlikleri´nde yeni yollar açma çalışmaları yaptığını söyleyen Saab, ABD Başkanı Donald Trump´ın Golan Tepeleri´nde "İsrail´in egemenliğini" tanıyan kararından sonra Şeba Çiftlikleri´ne yönelik de aynı adımın atılmasından kaygı duyduklarını dile getirdi.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER