Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Libya, Türkiye ile Rusya'nın askerleri çekme konusunda yaptığı anlaşmadan habersiz

Libya Ulusal Birlik Hükümeti'nin Başbakanı Abdülhamid Dibeybe, Türkiye ile Rusya arasında yapılan herhangi bir anlaşmadan haberdar olmadığını söyledi. Dibeybe'nin açıklamaları ise kafaları karıştırdı.

Libya, Türkiye ile Rusya

Almanya'nın başkenti Berlin'de haziran ayında Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle düzenlenen Libya konferansında Rusya ile Türkiye'nin Libya'dan çekileceği konusunda anlaşmaya vardığı ancak Türkiye'nin sonuç bildirgesine şerh düştüğü bildirilmişti.

LİBYA'NIN ÇEKİLMEDEN HABERİ YOK

Reuters'ın geçtiği habere göre ise, Libya Ulusal Birlik Hükümeti'nin Başbakanı Abdülhamid Dibeybe'nin herhangi bir anlaşmadan haberi yok. Dibeybe, dün yaptığı açıklamada Rusya ile Türkiye arasında yabancı askerlerin geri çekilmesi konusunda herhangi bir anlaşmadan haberdar olmadığını, ancak böyle bir hareketin memnuniyetle karşılanacağını söyledi. Dibeybe, "Libya'dan yabancı güçlerin çekilmesi konusunda tüm taraflarla görüşüyoruz" dedi. Dibeybe'nin açıklamaları ise yabancı asker konusunda kafaların karışmasına neden oldu.

OCAK AYINA KADAR LİBYA'YI TERK ETMELERİ GEREKİYORDU

Geçen ekim ayında varılan ateşkese göre, tüm yabancı askerlerin ocak ayına kadar Libya'yı terk etmesi gerekiyordu.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, perşembe günü Güvenlik Konseyi'ne yaptığı açıklamada, Moskova'nın "tüm yabancı güçlerin ve birliklerin aşamalı olarak geri çekilmesini" desteklediğini söyledi.

"YABANCI ASKERLERİN VARLIĞI CİDDİ RİSK"

Güvenlik Konseyi'ne hitaben yaptığı konuşmada Dibeybe, yabancı askerlerin varlığının devam etmesinin "mevcut siyasi süreç için gerçek ve ciddi bir risk oluşturduğunu ve aynı zamanda ateşkesi sürdürme çabalarını ve Libya'daki orduyu birleştirmeyi tehdit ettiğini" söyledi.

"HAFTER İLE İLETİŞİM KURMAK ZOR"

Dibeybe, Reuters'e Libya ordusunu birleştirmenin "çok zor" olacağını söyledi. BM Libya özel elçisi Jan Kubis, perşembe günü yaptığı açıklamada, LNA'nın Dibeybe'nin birlik hükümetinin komuta ettiği bölgenin kontrolünü ele geçirmesine izin vermediğini söyledi.

Libya'nın BM misyonuna verdiği röportajda Dibeybe, "Elbette Hafter ile iletişim kurmak zor ama onunla iletişim kuruyoruz. Ancak işler kolay değil" dedi.

TÜRKİYE'NİN LİBYA'DAKİ KONUMU

Libya'nın uzun süredir içerisinde bulunduğu yabancı asker sorunun bir parçası da Türkiye. Türkiye, diğer ülkelerden farklı olarak direkt olarak resmi askeri varlığa sahip. 27 Kasım 2019'da dönemin Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı imzalanmasıyla Türk askerleri Libya'da var olmaya başladı. Türkiye, mutabakat ile güvence altına alındığı için yabancı askerlerin çekilmesi çağrılarının kendilerini bağlamadığını savunurken, Rusya ise paralı askerler ile bir bağlantısı olduğu iddialarını kabul etmiyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER