Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Libya ile kader birliği yaptık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye’de Libya Millî Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile bir araya geldi.

Libya ile kader birliği yaptık

umhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara’ya tüm kabinesi ile gelen Libya Milli Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe’yi resmi törenle karşıladı. Dibeybe’ye 5 başbakan yardımcısı ve 14 bakan ile Genelkurmay Başbakanı Orgeneral Muhammed El-Haddad eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi törenin ardından Dibeybe ile başbaşa görüştü. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmenin ardından Türkiye-Libya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısı, Erdoğan ve Dibeybe başkanlığında yapıldı. Ardından Erdoğan ile Dibeybe ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Erdoğan, özetle şunları söyledi:

YARDIMA SADECE BİZ KOŞTUK

Türkiye, doğusu, batısı, kuzeyi ve güneyiyle tüm Libya’yı muhabbetle kucaklamaktadır. her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Trablus’a yönelik saldırıların ciddi boyuta ulaştığı dönemde Libyalı kardeşlerimizin yardımına koştuk. Libya’nın uluslararası çağrısına bir tek Türkiye koşmuştur. Darbecilerin işlediği suçlar tek tek ortaya çıktı. Toplu mezarlar, işgal döneminin canlı şahitleridir.

Darbecilerin yanında saf tutanlar bu katliamlara ortak olmuşlardır. Libya’ya verdiğimiz destek, Trablus’un düşmesini önlemiş ve ateşkesi sağlamıştır. Tüm bu çabalar sonucunda Milli Birlik Hükümeti kurulabilmiştir. Kurumların ve silahlı kuvvetlerin birleştirilmesi zaruridir. Libyalı kardeşlerimizin daha iyi şartlarda yaşaması için kamu hizmetleri geliştirilmelidir.

TİCARET VE EKONOMİ GÜÇLENECEK

Gayri meşru aktörlere arka çıkararak, Libya’da çıkar elde etme hedeflerinin artık bitmesini istiyoruz. Bugün bu husustaki kararlılığımızı tekrar teyit ettik. Görüşmelerimizde başta yatırımlar olmak üzere, ikili ticaret ve ekonomimizi güçlendirecek adımlar üzerinde durduk. Türkiye, sağlam kurumsal yapısı ve güçlü özel sektörüyle Libya’nın altyapı üstyapısına her türlü desteği verecektir.

150 BİN DOZ AŞIYI TESLİM EDECEĞİZ

Yarın (bugün) Başbakan’ın iş adamlarıyla yapacağı toplantıda bu konular etraflıca değerlendirilecektir. Bu vesileyle korona belasının yaygın şekilde devam ettiği sürede yarın (bugün) 150 bin doz aşıyı da kendilerine teslim edeceğiz. Bingazi’deki konsolosluğumuzu, şartlar olgunlaştığında yeniden faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Bu amaçla Trablus’taki bir salgın hastanesini işleteceğiz. Libya, savaş yıkım ve istikrarsızlıkla anılan bir ülke olamaz, olmamalıdır. Libya’da safere giden yolu açan aziz şehitlerimizi bir kez daha yadediyorum.

Tam egemenliğe destek

Türkiye ve Libya arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) Birinci Toplantısı sonrasında imzalanan ortak bildiride, Libya’nın doğu, batı ve güney olmak üzere tüm sathında egemenlik, bağımsızlık, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin muhafazasının önemi teyit edildi. Doğu Akdeniz’de diyalog ve iş birliğini destekleyecek ve tüm tarafların haklarının garanti altına alınmasını amaçlayan bölgesel bir konferans düzenleme ihtiyacı da vurgulanan bildiride, Libya’da Güvenlik Sektörü Reformu ve kapasite inşası alanındaki iş birliğinin Libya’nın ihtiyaç ve talepleri uyarınca güçlendirilmesine olan istekler belirtildi.

Türk şirketlere Libya daveti

Sadece Libya Millî Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ise “Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan liderliğine, Türk halkına Ramazan-ı şerif münasabetiyle en içten dileklerimi iletirim. Toplantımız gerçekten çok önemliydi. İki kardeş ve dost ülke arasında. Önemli bir stratejik işbirliği toplantısı oldu. Bizler tüm komşu ve dost ülkelerle gerçek anlamda stratejik ilişkiyi tesis etme arzusu içerisindeyiz. Özellikle de Türkiye ile bunu yapma arzusu içerisindeyiz” dedi.

5 ANLAŞMA İMZALANDI

Dibeybe, “İki ülke arasındaki karma ekonomik kurul toplantısının en kısa sürede yapılması içerisindeyiz. Libya yeniden yapılanma konusunda birçok proje yapacaktır. Türk şirketlerinin bu projeler için gelmesini bekliyoruz. Çok değerli Cumhurbaşkanı ve basın mensupları, bizler ekonomi enerji için ilişkilerini geliştirme çabası içerisindeyiz. Ortak sağlık işbirliği konularını da ele aldık. Bizler tüm ülkelerle stratejik işbirliği, özellikle bunu Türkiye ile sağlamaktayız. Erdoğan ve Dibeybe’nin huzurunda, iki ülke arasında 5 anlaşma imzalandı. Törende ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Abdülhamid Dibeybe, iki ülke arasındaki “Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Birinci Toplantısı Ortak Bildirisini” imzaladı.



Anahtar Kelimeler: Libya kader birliği yaptık

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER