Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Lavrov'dan Karabağ çıkışı: Türkiye stratejik ortağımız değil

Rusya'nın Dağlık Karabağ sorunu için kurduğu masada Türkiye'ye yer vermemesinin ardından Rus Dışişleri Bakanı Lavrov'dan yeni bir açıklama geldi.

Lavrov

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Rusya hiçbir zaman Türkiye Moskova'nın stratejik ortağıdır demedi, Türkiye bizim partnerimiz” ifadelerini kullandı.

Dağlık Karabağ konusunda son yaşanan gelişmeleri değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ülkesinin bazı basın kuruluşlarına güncel olaylarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Azerbaycan ile Ermenistan arasında 10 Ekim’de imzalanan ateşkes anlaşmasına değinen Lavrov bu anlaşmaya karşılık hala çatışmaların devam etmesine atıfta bulunarak, “Bence Karabağ'daki temas hattına Rus askeri gözlemcileri sevk etmek doğru olur fakat kararı vermek Bakü ve Erivan'a kalmış” dedi.

"PUTIN'IN KATKISINI FARK ETTİM"

Moskova’da Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları’nın ateşkes görüşmeleri sırasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in çabalarını anlatan Lavrov, “Ateşkes görüşmeleri sırasında müzakereler benzersizdi ve müzakerelerin belirleyici kısmında Devlet Başkanı Putin’in katkısını fark ettim. Görüşmeler sırasında Putin, Azerbaycan ve Ermenistanlı mevkidaşları ile görüşürken Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu kendi mevkidaşları ile görüşmeler gerçekleştirdi” diyerek müzakerelerin detayları hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin, Dağlık Karabağ meselesinde Azerbaycan’a tam destek sağlamasını eleştiren Lavrov, “Moskova, Türkiye'nin Karabağ'daki pozisyonuyla hemfikir değil. Rusya hiçbir zaman Türkiye Moskova'nın stratejik ortağıdır demedi, Türkiye bizim partnerimiz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Karabağ’da 27 Eylül’den beri yaşanan şiddetli çatışmalar, cuma günü Rusya, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının Moskova’da aldığı ateşkes kararıyla hafiflemiş durumda.

Çatışmalar tamamen bitmiş değil. Zira taraflar ateşkesin başlamasının hemen ardından birbirlerini yeni saldırılarla suçladılar.

Ermeni nüfusun çoğunlukta olduğu Karabağ, hukuken Azerbaycan’ın parçası. Ancak fiilen Ermeni güçlerin denetiminde.

TÜRKİYE'YE RUSYA VETOSU

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Azerbaycan'ın, Dağlık Karabağ'ın geleceğiyle ilgili yürütülen görüşmelere Türkiye'nin de katılması önerisini reddettiklerini açıklamıştı. 

Moskova'da Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan ile ortak basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Rusya, ABD ve Fransa'nın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) himayesi altında çözüm arayışına devam etmesi gerektiğini söylemişti. 

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mnatsakanyan da "Azerbaycan'a aktif destek veren Türkiye'nin arabuluculuk yapamayacağını" belirtmişti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER