Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kuzey Kutbu´nun İlk Camisi

Kızgın çöllerden yağmur ormanlarına, dünyayla iletişimi olmayan kabilelerden buzullara kadar uzanan İslam dini için Kanada´nın Inuvik kasabasının ayrı bir önemi var.Bu kasaba Kuzey Kutbu´na en yakın Camii´ye ev sahipliği yapıyor.

Kuzey Kutbu´nun İlk Camisi

Inuvik; Kanada´nın  en kuzeyinde, Kutup dairesinde yer alan, eksi elli dereceye ulaşan soğukları , iki ay süren gündüz ve geceleriyle dikkat çeken bir kasabadır.

3500 nüfuslu şehirdeki müslümanların sayısı tam olarak bilinmiyor olsa da, geçen yıllarda bu sayının yüze ulaştığı ve yıllar içinde artış gösterdiği  bilinmektedir. Müslümanlar sayıları henüz bu kadar artmamışken terkedilmiş bir karavanı mescid olarak kullanmışlar. Fakat artan sayıyla birlikte bu karavan cemaate yetmez hale gelmiş ve daha büyük bir mescid ihtiyacı doğmuş.

100 kadar müslüman yeni bir cami inşası için aralarında para toplamışlar. Cami için uygun bir arsa satın almışlar.

Winnipeg´de kurulmuş olan The Zubaidah Tallab Found isimli yardım kuruluşu da caminin yapımını üstlenmiş.

Yapılan planlamalar sonucu caminin Winnipeg´de yapılıp ,Inuvik´e taşınması daha kârlı bulunmuş ve gerekli malzemeler hava yoluyla temin edilmiş. Olumsuz hava koşulları sebebiyle gerek malzeme temini gerekse inşa esnasında çok sıkıntılar çekilmiş , hatta bu sebeple maliyeti  yükselmiş ve planlanan sürede teslim edilememiş.

Kayıtlara Geçen Yolculuk

İnşası tamamlandıktan sonra ise, hazırlanan prefabrik camii büyük bir tır ile kara ve deniz yolu kullanılarak cemaatine ulaştırılmak üzere yola çıkmış.4 bin kilometrelik bu yolculuk esnasında çok zorluklar çekilmiş. Öyle ki dar bir köprüden geçilirken devrilme tehlikesi bile atlatılmış. Taşınan caminin ağırlığı ve büyüklüğü sebebiyle de defalarca uzun molalar verilmiş.

İki sinema tutkunu Müslüman kız kardeş Saira ve Nilufer Rahman, bu yolculuğun belgelenmesi ve herkes tarafından şahit olunması gerektiğini düşünerek belgeselini hazırlamışlar. İyi ki de bunu yapmışlar. Çünkü mescidin bu yolculuğu kayıtlara dünyanın en uzun mesafeli ev hareketi olarak geçmiş!

Gece Yarısı Güneşi Mescidi

Camii Inuvik´e bir aylık yolculuk sonucunda ulaşınca ,bir buçuk ay kadar da monteleme süreci yaşanmış.

10 Kasım 2010´da ibadete açılan camiinin açılışına Müslüman, Hrıstiyan, Eskimo ve Alaskalı halk ile sivil toplum örgüt liderleri de katılmış.

300 bin dolar maliyeti olan bu mescide Midnight Sun Masjid (Gece yarısı güneşi mescidi) ismi verilmiş. Gerçekten de caminin hikâyesi Inuvik´tekiler için gece yarısı doğabilecek bir güneş gibi mucizevî. Gece Yarısı Güneşi Mescidi artık Amerika kıtasının en kuzeyde yer alan mescidi ünvanına sahip.

Kaynak:biduntahaber.org



Anahtar Kelimeler: Kuzey Kutbu Camisi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER