Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kurum: Kanal İstanbul'un ÇED toplantısında İBB itiraz etmedi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Kanal İstanbul projesiyle ilgili açıklamalarını eleştirdi. ÇED toplantısına İBB temsilcisinin de katıldığını söyleyen Kurum, "İBB temsilcisi ÇED raporunun altına imza atmıştır.

Kurum: Kanal İstanbul

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kanal İstanbul projesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Projenin çevre etki değerlendirme (ÇED) raporunun hazırlandığını ve bakanlığa sunulduğunu aktaran Murat Kurum, “Bakanlığımız da bu ayın 23’ünde ÇED raporunu tamamladı ve 10 gün boyunca kurumlarımızın ve vatandaşlarımızın görüşüne açıyoruz. Nihai ÇED raporumuz da itirazların değerlendirilmesi ve eksiklerin giderilmesiyle birlikte açıklanacak” diye konuştu.

Projeyle ilgili ÇED raporu sürecine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) de katıldığını söyleyen Kurum, “İnceleme değerlendirme toplantı tutanağı bu gördüğünüz. Ve bu tutanağa baktığınız da İBB de bu toplantıya katılmış ve bu tutanağa herhangi bir şerh veya itiraz kaydı düşmeden görüş bildirmiştir. İBB temsilcisi de ÇED raporunun altına imza atmıştır” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun proje itirazını eleştiren Kurum, “Şimdi belediye başkanımız çıkıp itiraz ediyor. Daha elemanının ne yaptığını farkında değil. Hiçbir şerh bildirmiyorsunuz, ondan sonra da çıkıp diyorsunuz ki, ben bu rapora itiraz ediyorum. İtiraz edeceksen toplantı tutanağına, ben şu nedenlerden dolayı imzalamıyorum veya itiraz kaydıyla imzalıyorum diye şerh düşün” ifadelerini kullandı.

ÇED sürecine 56 kurumum katıldığını dile getiren Murat Kurum, “ÇED sürecimizi, çevre hassasiyetimizi en üst seviyede tutarak yürüttük. İstanbulumuzun havasını, suyunu, ormanlarını, ekolojik dengesini tamamen koruma eksenli bir bakışla yaklaştık. 16 bin sayfa olan bir rapor hazırladık. 56 kurum ve kuruluş bu sürece dahil olmuştur” diye konuştu.

İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğini risk oluşturduğunu belirten Kurum, “Bugün İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi sayısı Panama Kanalı’nın 4 katı, Süveyş Kanalı’nın 3 katı yoğunluğunda. Günlük ortalama 150 gemi, yıllık 50 bin gemi İstanbul Boğazı’ndan geçiyor. Bu durum dünya mirası İstanbul Boğazımız üzerinde bir tehdit oluşturuyor. İstanbul Boğazı’nda yılda ortalama 8 kaza meydana geliyor. Kanal İstanbul projesi, İstanbul Boğazı’nı koruma kurtarma projesidir, boğazın özgürlük projesidir, örnek bir şehircilik projedir” dedi.

“Kanal İstanbul nedeniyle İstanbul’un su kaybı yaşayacağı iddiası kesinlikle bilimsel değildir, tamamıyla gerçek dışıdır” diyen Kurum, “Yer altı ve yer üstü kaynaklarını koruyacak tüm özel önlemler ÇED raporunda kurgulanmıştır” ifadelerini kullandı.

Projenin İstanbul’un depremini tetikleyeceği iddiasını “bilimsellikten uzak bir söylem” olarak değerlendiren Kurum, “25-35 milyar liralık lüzumsuz maliyet yükleneceği iddiası asılsızdır, gerçek dışıdır ve kasıtlıdır. Kanalla yapılması gereken İBB’ye ait altyapı tesislerinin yeniden yapım maliyetleri 10 milyar lirayı bulmamaktadır. Bu konudaki maliyet çalışmaları İBB’nin ilgili kuruluşlarıyla yapılmıştır” dedi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER