Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kürtçe eğitim için dokuz partiye yedi talepli mektup ve bir rapor verildi: Kim ne dedi?

Gazete Duvar’dan Ferhat Yaşar konu ile ilgili olarak Hézkurd yöneticilerinden Fevzi Bulgan’ın, siyasi partiler nezdinde yapmış olduğu görüşmelerine yer verdi.

Kürtçe eğitim için dokuz partiye yedi talepli mektup ve bir rapor verildi: Kim ne dedi?

Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı ortaokullarda, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci 10 Şubat'a kadar devam edecek. Öğrencilerin seçmeli dersler arasında yer alan 'yaşayan diller ve lehçeler' (5, 6, 7 ve 8. sınıflar) dersi kapsamında, Kürtçenin Kurmancî ve Kirmançkî/Zazakî lehçelerini tercih etmesi için Kürtçe dil kurumları tarafından çağrılar yapılıyor, okul önlerinde ve mahallelerde broşürler dağıtılıyor.

HANGİ SİYASİ PARTİ KÜRTÇE'YE NASIL YAKLAŞIYOR?

Seçmeli Kürtçe derslerin başlamasıyla birlikte çok sayıda sanatçı, yazar, akademisyen, aydın ve siyasetçi 'Kurdî hilbijêre' (Kürtçe seç) çağrısı yaptı. Öte yandan Kürtçe Dil Hareketi yöneticilerinden Fevzi Bulgan, bir heyet ile Ankara'ya gitti. HezKurd heyeti, anadilde eğitim taleplerini içeren yedi maddelik mektup ve 2022'de hazırladıkları 'Türkiye Cumhuriyeti’nin Kürtçe Politikaları' başlıklı 23 maddelik raporunu AK Parti, CHP, HDP, İYİ Parti, DEVA, Gelecek Partisi, SAADET Partisi, Ses Partisi ve HÜDAPAR yetkililerine sundu.

7 MADDELİK MEKTUP

HezKurd heyeti, öneri ve taleplerini içeren mektubunda, “Türkiye halklarının barış ve huzur içinde yaşamasının önündeki en büyük engel anadilde eğitim hakkının çok geç ve sınırlı verilmesidir. Anadilde eğitimden kaynaklı sorunlar Türkiye’nin en can alıcı gündemidir" denilerek 7 maddelik çözüm önerilerini sıraladı: 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER