Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kürt Dil Hareketi resmen kuruluyor

Kürt Dil Hareketi, bütün Kürtleri doğal üyesi olarak kabul ediyor; herkesten, her kesimden çok güçlü bir katkı, gayret, dayanışma ve güç birliği bekliyor.

Kürt Dil Hareketi resmen kuruluyor

K24 Türkçe'den Cesim İlhan'ın "konuya dair" haberi...

Hereketa Zimanê Kurdî (Kürt Dil Hareketi), Kürtçe'yi koruma, yaşatma, geliştirme, hukuki ve kanuni güvenceye kavuşturmak için resmen kuruluyor.

K24’e konuşan Kürt Dil Hareketi Genel Koordinatörü Fevzi Bulgan, “Kürt Dil Hareketi'nin örgütlenme çalışmaları devam ediyor. Farklı kesimlerden büyük bir ilgi ve destek söz konusu. Hayırlısıyla en kısa zamanda ilan etmeyi düşünüyoruz” dedi.

Kürtçe’nin kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını savunan Bulgan, Kürt Dil Hareketi’nin kuruluş sürecine ilişkin şunları belirtti:

“Kürt Dil Hareketi, Kürtçe'yi koruma, yaşatma, geliştirme, hukuki ve kanuni güvenceye kavuşturma hareketidir. Özellikle Türkiye'de Kürt Kimliği resmi olarak tanınmadığı, Kürtçe anadilde eğitime izin verilmediği için Kürtçe'nin yeni nesillere aktarılamaması ve kaybolma tehlikesi söz konusudur. Bu durum gayri insani, gayri İslami, gayri ahlaki büyük bir suç ve zulümdür. Bu gidişata, acımasız asimilasyon politikalarına dur demek için acil ve ciddi adımlar atılmalı, ulusal ve uluslararası bazda toplumsal ve siyasal çalışmalar yapılmalıdır.

Kürt Dil Hareketi, bütün Kürtleri doğal üyesi olarak kabul ediyor; herkesten, her kesimden çok güçlü bir katkı, gayret, dayanışma ve güç birliği bekliyor. Akıl, vicdan sahibi herkesin, Kürtlerin, Kürt Dil Hareketi'nin hak taleplerine duyarsız kalmaması, olumlu bir yaklaşım göstermesi gerekiyor.”

HAREKETİN AMACI NE?

Kürt Dil Hareketi’nin Kürtçe’nin resmi dil olması ile birlikte anadilde eğitimin yanı sıra yer isimlerinin iadesi üzerine özellikle durduğunu ifade eden Bulgan, hareketin amacını şu şekilde özetledi:

“Kürt Dil Hareketi, amaç ve hedef olarak özellikle üç madde üzerinde duruyor ve bunlara ulaşmaya çalışıyor; Kürtçe'nin resmi dil olarak kabul edilmesi, Kürtçe anadilde eğitim ve değiştirilen isimlerin iadesi, aslına döndürülmesi… Çalışmalarımızı yürütürken hak, hukuk, meşruiyet dairesinde hareket etmeye, barışçıl yol ve yöntemleri kullanmaya azami derecede özen göstereceğiz.

Bizim için önemli ve öncelikli olan, Kürtçe konusunda, dil ile ilgili güçlü bir bilinç, dayanışma ve toplumsal hareket oluşturmaktır. Belli bir mekandan ziyade, temel amaçlarımızı gerçekleştirmek için, farklı yer ve ortamlarda, farklı etkinlik ve çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Kendimize ait yerlerle birlikte mevcut her türlü mekan ve imkanlardan yararlanabiliriz.”

Kürt Dil Hareketi, ilk önce Diyarbakır, Van, Urfa, İstanbul ve Ankara’da örgütlenmeyi planlıyor.



Anahtar Kelimeler: Hareketi resmen kuruluyor

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER