Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kürt böreği neden ‘Küt’ böreği yapılıyor?

Son zamanlarda sık sık tartışma konusu olan Kürt böreği, bazı çevrelerce isminin değiştirilmek istenmesiyle yeniden gündemde.

Kürt böreği neden ‘Küt’ böreği yapılıyor?

K24 Türkçe'den Cesim İlhan'ın "konuya dair" haberi...

Son zamanlarda sık sık tartışma konusu olan Kürt böreği, bazı çevrelerce isminin değiştirilmek istenmesiyle yeniden gündemde.

İstanbul’un vazgeçilmez tatları arasına giren, özellikle ucuz ve lezzetli diye kahvaltılarda tercih edilen Kürt böreğiyle ilgili tartışmalara son noktayı Kürt ustalar koydu.

Küçüklüğünden beri bu işi yapan Bingöllü Mehmet Karakaya, “Bu böreğin adı Kürt böreğidir, en iyisini de biz yaparız” diyerek iddialı konuştu.

Kürt böreğine “Küt böreği” diyenlere göre, börek kesilirken küt küt sesi çıkardığı için bu ismi almış. Mehmet Usta ise, “Keserken bütün böreklerde küt ve kırt kesi çıkıyor. Böyle bir benzetme yapılması çok saçma” diyerek tepki gösterdi.

Bazı söylentilere göre, 1900’lerde İstanbul’a gelen Kürt hamallar tarafından ucuz olduğundan dolayı tercih edildiği için Kürt böreği deniliyor.

İstanbul Beylikdüzü’nde börek salonu sahibi Mehmet Karakaya, Kürt böreğinin dedelerinden ve babalarından kendilerine miras kaldığını söylüyor.

Yine Büyükçekmece ilçesinde börek salonu bulunan Abdullah Karakaya ise, “Eskiden bazı müşteriler çok ciddi bir şekilde hakaret olsun diye Kürt böreği yerine ‘Ayı böreği var mı’ diyorlardı” dedi.

KÜRT BÖREĞİNİN PATENTİ ALINDI

Ayrıca Kiğı - Karakoçan - Adaklı - Yayladere - Yedisu ilçeleri sosyal yardımlaşma, kalkındırma ve kültür derneği (KAYY-DER) tarafından Kürt böreğinin patenti alınmış. KAYY-DER’in hedefinde Kürt börekçilerini bir kooperatif çatısı altında bir araya getirmek var. Bununla hem bir dayanışma hem de daha güçlü projelere imza atılması amaçlanıyor.

KAYY-DER ayrıca, Kürt Böreği Festivali de düzenliyor. Festival en son 2019 Haziran ayında düzenledi. Bu yıl yeni tip coronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle festival düzenlenmedi.

İSİM TARTIŞMASI

Mehmet Karakaya, Kürt böreğine “Küt böreği” ya da başka isimler verilmesiyle ilgili şunları söyledi:

“Küt böreği ismi son 5-6 yıldır popüler olmaya başladı. Neden birileri böyle isim değiştirme ihtiyacına girdi, anlamak mümkün değil. Ben yaklaşık 25 yıldır bu işi yapıyorum. Kendimi bildim bile bu Kürt böreğidir. Bir kere Kürt böreğini yapanlar bizim bölgenin insanlarıdır. İstanbul’da da en çok Bingöllüler börek işini yapıyorlar. İş yerimde de yazmışım bunun orijinal adı Kürt böreğidir diye. ‘Kürt böreği mi, Küt böreği mi?’ diyenlere özellikle diyoruz: ‘Bu Kürt böreğidir.’ Bazı müşteriler Kürt böreği dememek için ‘O börekten ver’ ya da ‘Sade börek ver’ diyorlar. Bu işin mucidi bizim insanlarımızdır. İstanbul genelinde binlerce börek salonu ve benzer geliştirilmiş cafe, fast food işletmelerinin ana yemeği Kürt böreğidir ve çoğu da Bingöllüdür. Biz ailece börek işi yapıyoruz. Kürt böreğini meslek edinmeyi büyüklerimizden öğrendik. Bir kere bunun tarihini araştırmak bile doğru değil, bu işi bu böreği yapan biziz zaten. Dedelerimiz, babalarımız bunu yapmışlar. Şimdi getirip Kürt böreği değil, küt böreğidir demenin bir anlamı yok. Mesela Kastamonulular kır pidesini yapmışlar. Sonra Adanalılar su böreğini yapmışlar. Müşteriler ‘Adana Su böreği var mı’ diye istiyorlar. Adanalılar da ‘Biz bunu icat ettik’ diyorlar. Buna helal olsun diyeceksiniz. O zaman Kürt böreği için de aynısının söylenmesi lazım. Kürt böreği aslında imkansızı başarmanın hikayesi... Sadece un var elinizde, başka bir şey yok.”

“BAĞIMLILIK YAPIYOR”

Mehmet Usta, Kürt böreğinin ucuz ve lezzetli olduğunu ifade ederek şunları ekliyor:

“İstanbul’da Kürt böreği artık bir kültür haline gelmiş. İnsanlar seviyor. En çok sattığımız böreklerden biri Kürt böreği… İçinde hiçbir şey yok. Sadece yağ ve undan yapılıyor. Piştiği zaman kabarıyor. Fırından çıkarıldıktan 5-10 dakika sonra servis ediyoruz. İsteyen pudra şekeri de kullanabiliyor. Çok güzel bir lezzeti var. Maliyeti çok az, en ucuz börek diyebiliriz. Herkesin cebine uygun. Zenginler de fakirler de tercih ediyor. Pudra şekerinden dolayı özellikle çocuklar daha çok tercih ediyor. Ayrıca Kürt böreğinin ayrı bir özelliği de bağımlılık yapmasıdır. Yiyen bir daha yemek istiyor. Hamur işini sevenler Kürt böreğini mutlaka tüketiyor. Daha çok sıcak olarak tercih ediliyor. Özellikle müşteriler kenarını istiyorlar. Sıcakken pudra şekerini üzerine attığınızda eriyor, bir nevi baklava gibi oluyor. Kürt böreğine Kürt baklavası diyebiliriz.”

Kürt böreğinin porsiyonu 8 liradan, kilosu ise 32 liradan satılıyor.

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER