Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Küresel iklim değişikliği ve soykırım

Yenisoz.com.tr yazarı Kemal Çiftçi ?Küresel iklim değişikliği ve soykırım? başlıklı yazısında, ?sebep-sonuç´ ilişkileri bağlamında, sömürgeci Avrupa´nın Amerika kıtasını işgal etme ve orada bulunan, insan dâhil hemen her şeye karşı işlediği cürümlerin son

Küresel iklim değişikliği ve soykırım

Bu başlık size şaşırtıcı gelmiş olabilir belki. İklim değişikliği ile soykırım arasında nasıl bir ilişki olabilir, diye düşünebilirsiniz. Dünya tarihinin en büyük soykırımından bahsedeceğim. Muhtemelen ilk defa haberdar olacağınız bu soykırımda ölen insan sayısı, neredeyse Birinci ve İkinci Dünya savaşlarında ölen insan sayısının toplamına yakın. Henüz tamamlanan ve uzun tartışmalara konu olacak bir bilimsel araştırmayı aktarmak istiyorum.

Son yıllarda küresel iklim değişikliği hep gündemde. Mevsimlerde anormallikler yaşanıyor. Ne yazlar yaz gibi, ne de kışlar kış gibi? Hatta çoğu zaman sel, dolu ve tayfun gibi felaketler yaşanıyor. Bunların sebebini sorduğumuz zaman da ?küresel iklim değişikliği? veya ?küresel ısınma? gibi açıklamalar duyuyoruz. Aslında bu, ilk defa yaşanan bir olay değil. Dünya tarihi boyunca benzer dönemler yaşamışız. Ve değişmeyen tek şey var: İnsanların açgözlülüğü ve doymak bilmeyen tüketim hırsı.

Şimdi sizi 600 yıl öncesine götürmek istiyorum. 1400´lü yılların Amerika kıtası çok önemli bir olaya sahne olmuş. Ve bunun sonucunda ?Küresel Soğuma? ortaya çıkmış. İnsanlık tarihinde görülmüş ilk ve en büyük soykırımında 55 milyon insan kısa sürede yok edilmiş. Soykırım ile Küresel Soğuma arasındaki ilişkiye gelince: Son zamanlarda yapılan bir araştırma gösteriyor ki, Kristof Kolomb´un Amerika kıtasına ayak bastığı 1400 lü yıllar ile 1900 arasında küresel bir soğuma, diğer adıyla ?Küçük Buz Devri? yaşanmış.

Niraj Chokshi tarafından yazılan ve bilimsel bir araştırmaya dayandırılan makale, çok çarpıcı bilgiler veriyor (New York Times Gazetesi, 5 Şubat 2019).  

Avrupalı sömürgeciler Amerika kıtasına ulaştıklarında, veba mikrobu başta olmak üzere, kitlesel ölümlere sebep olacak hastalıklar getirdiler bu topraklara. Büyük bir hızla yayılan hastalıklar ve savaşlar yüzünden, o dönemde 60 milyon civarında olan yerli halkın yüzde 90´ı öldü. 1600 yılına gelindiğinde yerli nüfusun onda dokuzu, yani tam 55 milyon insan yok olmuştu.

Kısa sürede o kadar çok insan öldü ki, dünyanın iklim dengesi değişti ve küresel bir soğuma yaşandı. Zira insanlardan boşalan topraklarda yepyeni bitkiler ortaya çıktı. Bir anda çoğalan bitki örtüsü atmosferdeki karbondioksiti emerek toprağa verdi ve bunun sonucunda dünyada ciddi bir soğuma yaşandı.

Bütün bunlar gösteriyor ki, tarihin her döneminde insan faaliyetleri sonucunda iklimler değişebiliyor. Bugün yaşadığımız küresel ısınmada da, yine insanların ve özellikle Batı´nın aşırı tüketim hırsının rolü var. İnsanlar gerekli dersi almadıkları için tarih bir kere daha tekerrür ediyor.

Ve ironik bir biçimde, bugün o katillerin torunları, demokrasi ve insan hakları havarisi kesiliyorlar. Bize karşı sözde Ermeni Soykırımını gündeme getirenler var ya? Aslında tartışmasız ve en büyük soykırımın müsebbipleri bugünkü Amerikan halkının ataları? Ve tabii ki onları oralara sevk eden açgözlü Avrupalı sömürgeci güçler. (Bilimsel araştırmanın detaylarını merak edenler için bkz. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277379118307261).

Kaynak:yenisoz.com.tr



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER