Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kudüs diplomasisi

ABD Başkanı Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti ilan etmesi kararından sonra BM´den tarihi kararlar çıkartan Türkiye, yeni yılda Kudüs mesaisine Fransa ile başlıyor. Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Macron görüşmesinde, BM Genel Kurulu´nda 128 oy ile kabu

Kudüs diplomasisi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın yeni yılda Kudüs mesaisi Fransa ile başlıyor. Türkiye, ABD Başkanı Donald Trump´ın Kudüs´ü İsrail´in başkenti ilan etmesi kararından sonra telefon diplomasisi başlatmıştı. Erdoğan, kısa zaman içerisinde 20´yi aşkın devlet lideri ile görüştü. Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı Kudüs görüşmesinde ABD´yi Kudüs kararını gözden geçirmeye ikna için birlikte hareket etme kararı almıştı. Şimdi iki lider BM Genel Kurulu´nda 128 oy ile kabul edilen tasarının uygulamasını ele alacak.

BARIŞ PLANI MASADA

Erdoğan´ın 5 Ocak´ta gerçekleşecek Fransa ziyaretinde Filistin ve İsrail arasında yeni barış planı için de çalışmalar masaya yatıracak. Bu kapsamda Erdoğan´ın ortak çaba harcama ve yakın iş birliği içinde olma konusunda düşüncelerini aktarması bekleniyor. Yine görüşmede Erdoğan, Kudüs´ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazasının tüm insanlığın görevi olduğuna dikkat çekecek. Erdoğan´ın Macron´a Filistin´i tanımalarını yönünde mesajını da iletmesi bekleniyor. Macron, en son Fransa´nın Filistin´i ?doğru zamanda´ ve hiçbir baskı altında kalmadan tanıyacağını söylemişti.

SURİYE´NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VURGUSU

Erdoğan, Macron görüşmesinde, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgedeki gelişmelerin de ele alınması bekleniyor. Erdoğan, DEAŞ´tan temizlenen bölgelerin başka terör örgütlerine bırakılmaması yönünde görüşmelerini aktarması bekleniyor. Erdoğan´ın Suriye´nin toprak bütünlüğünün korunmasını bir kez daha dile getireceği ifade ediliyor. Bu kapsamda Suriye´de BM gözetimde serbest, adil ve tüm Suriyelilerin sandığa gidebilecekleri seçimlerin gerçekleşmesinin öneminin altı çizilecek. İki liderin gündemde İran´da yaşanan gelişmelerin de yer alması bekleniyor.

 

 

 
 

 

Çekimser ülkeye elçilik

Türkiye, BM Kudüs oylamasında ret ve çekimser veren ülkeleri sonraki süreç için de markaja aldı. Bu çerçevede misyon sayısını 241´e çıkarmaya hazırlanan Türkiye, yeni elçiliklerden birini de BM Kudüs oylamasında çekimser oy kullanan Ekvator Ginesi´ne açacak. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu´ndaki Kudüs tasarısı, ABD´nin tehditlerine rağmen 9´a karşı 128 oyla kabul edilmiş, 29 ülke ise çekimser oy kullanmıştı. Çekimser oy kullananlardan biri olan Ekvator Ginesi´ne bu yıl büyükelçilik açılması planlanıyor. Ekvator Ginesi´nin yanı sıra Türkiye, yurt dışındaki diplomatik misyon ağını da güçlendiriyor. Bu çerçevede 236 olan misyon sayısı önümüzdeki dönemde faaliyete geçecek olan dış temsilciliklerle birlikte 241´e çıkaracak. Sierra Leone, Burundi, Trinidad-Tobago, Bolivya büyükelçilik açılacak diğer ülkeler.



Anahtar Kelimeler: Kudüs diplomasisi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER