Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

'Kremlin'in, Azerbaycan planı başarısız oldu' (*)

Siyaset bilimci Asadullazade, 'Rusya'nın Tovuz'daki olaylar sırasında Ermenistan'a 400 ton silah göndermesi, Dağlık Karabağ sorununun çözümünde artık arabulucu olarak olumlu adımlar atmayacağını gösterdi.

"Rusya'nın Tovuz'daki olaylar sırasında Ermenistan'a 400 ton silah göndermesi, Dağlık Karabağ sorununun çözümünde artık arabulucu olarak olumlu adımlar atmayacağını gösterdi. Moskova'nın, Azerbaycan'ı Kollektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (CSTO) ve Avrasya Birliği'ne dahil etme planı başarısız oldu.”

Telegraf.com'a göre; bu açıklama Azerbaycanlı tanınmış siyaset bilimci Muhammed Asadullazade'den geldi.

“Moskova-Bakü-Ankara formatında Kremlin'in Ermeni politikası nedeniyle önemli bir ilerleme kaydedilmedi” diyen Muhammed Asadullazade şunları söyledi:

"Elbette Rusya'nın işgalci ülkeye ücretsiz silah göndermesi Azerbaycan'ı yeni bir politika geliştirmeye zorladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i araması ve memnuniyetsizliğini dile getirmesi, ülkemizin dış politikasında değişiklik yapacağının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Bence Azerbaycan Rusya'dan silah almayı bırakmalı.
Moskova'nın son adımları da açıkladığı bölgesel politikasına aykırı. Bu açıdan Türkiye'nin Tovuz provokasyonlarından sonra Azerbaycan'daki askeri varlığını artırması tesadüf değil.”

Muhammed Asadullazadeh, Rusya'nın Ermenistan için jeopolitik planlarında ciddi bir hata yaptığını da belirterek, şu yorumda bulundu:
"Rusya Azerbaycan'a baskı yapacağını düşünüyordu. Ancak Ankara'dan gelen mesajlar Moskova'yı düşündürüyor. Ankara, açıkça Azerbaycan'a desteğini açıkladı. Rusya'nın hava sahasını kullanarak Ermenistan'a silah gönderen İran, Kazakistan ve Türkmenistan'ın konuyu izah etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Azerbaycan'ın her üç ülke ile de yakın dostluk ilişkileri var.
Elbette gelişmelere rağmen Azerbaycan Rusya ile komşuluk ve dostluk ilişkileri geliştirmekle ilgilenecektir. Moskova ile ilişkileri normalleştirmeye çalışacak. Ancak Kremlin, ülkemize baskı yapmak için her türlü çabayı gösterecektir. Ancak bu baskıların gelecekte başarılı veya etkili olacağına inanmıyorum. "

--------------------------------------------------------------------------------------------

(*)Bu yazıyı, Timetürk.com için Feyza Akyıl teleqraf.com'dan tercüme etmişti.

Kaynak: timeturk.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER