Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Koronavirüs toplantısı sona erdi! Üç Bakandan flaş açıklama

Fahrettin Koca, Mehmet Nuri Ersoy ve Ruhsar Pekcan Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs toplantısı sona erdi! Üç Bakandan flaş açıklama

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı saat 13.30’da başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, koronavirüs salgınıyla ilgili olarak ortak açıklama yaptı. Bakan Koca "Salgının Avrupa'daki durumundan dolayı risk ciddidir" dedi. Koca, canlı yayında vatandaşların alması gereken 14 önlemi sıraladı.

Koronavirüs Bilim Kurulu Kurul, dün Bakan Koca’nın Türkiye’de ilk corona virüsü vakasının tespit edildiğini açıklamasının ardından bugün ilk kez toplandı. "Turizm ve Ticaret bakanlarımızla alınacak tedbirleri görüştük" diyen Bakan Koca, "Vaka bilgisini tereddüt etmeden sizlerle paylaştık" dedi.

Toplamda 26 kişiden oluşan bilim kurulunda bakanlık bürokratlarının yanı sıra çeşitli üniversitelerden akademisyenler de yer aldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığındaki toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da katıldı.

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca şu ifadeleri kullandı:

Hayatın insan dışında kalan maddi tarafları anında ikinci plana konmuştur. Süreç içine sizlerle bu şekilde başka buluşmalarımızın olması kuvvetle muhtemeldir.

Toplumun diğer bireylerine kıyasla sizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Yanlış, maksatlı, kötü niyetli enformasyon bu tip olaylarda en aktif bulaşıcıdır. Sorun küreseldir, mücadelemiz ulusaldır. Burada güçlü aktörün medya olacağını söylemek istiyorum.

Bugün de bilim kurulu toplantımızı yaptık. Bu toplantılarımızın ve aldığımız kararların sürece katkısı iyi bilinmektedir. Biz sorunu siyasal dil ve içerikle ele almadık, bilimsel bir yöntemle ilerledik.

Etik olarak tek kriterimiz insan sağlığı oldu. Ülkemizde pozitif vaka çıkmasından sonra bu tutum daha da üst düzeye çıkacaktır. Bunu bekliyorduk, tanı ve izolasyonu hemen yaptık. Fakat salgının Avrupa’daki durumu bizi bu tabloyla karşı karşıya bırakmakla yetinmeyecektir.

Bugünkü toplantımızın iki ana gündeminden biri. İlişkileri tümden kesmek imkan dahilinde değil. Turizm ve ticaretten sorumlu bakanlarımız, bilim kurulu toplantılarımızda bizlerle birliktelerdi. Konunun yurt dışı tarafı bilim insanları tarafından her alana hakim olması bakımından tartıştılar ve kararlar aldılar.

Ticaret bakanlığımız bu süreçte, maske ve bunun gibi ekipmanların giderek fiyatlarının yükselişi ve sağlık bakanlığı ve ticaret bakanlığının tabi olması kararı alınmıştı.

Özellikle vatandaşımızın ihtiyacının son derece önemli olduğunu ve üreticimizin piyasada vatandaşımızın alabilir doygunluğa ulaşmadan temin edilmesini izin verilmeyeceğini hatırlatmak istiyorum.

Turizm Bakanlığımız da kültür ve sanat organizasyonlarıyla ilgili bir yaklaşımı oldu. Sezon açılışı yapmamış otellerin durumuyla ilgili konuşuldu.

Dün bir pozitif vakayla karşılaştık, bir veya birkaç vaka salgın değildir. Bu durum virüsün sadece ülkemiz sınırlarının içine girdiğini gösterir. Şimdi yapmamız gereken tedbirler doğrultusunda hayatımızı bir düzene sokmaktır. Ulusal bir mücadele vereceğiz.

KORONAVİRÜSLÜ HASTANIN DURUMU

Koronavirüs bulaşan hasta ile ilgili bilgi veren Koca şunları kaydetti:

Bir hastaya nasıl yaklaşılması gerektiğini iyi bildiğimizi düşünüyorum. Hassasiyetle yaklaşıldığını, detay bilgilerin de kişisel mahremiyet noktasında verilmemesi gerektiğini söylüyorum. Ben diyorum ki yurt dışı temaslı, genel durumu iyi. Temaslı kişilerle durumunun tespiti dahil olmak üzere alınması gereken neyse bu tedbirler alınıyor. Daha öte bilginin de doğru olmadığı kanaatindeyim. Hasta için gereken tüm hassasiyet gösteriliyor. Aile ve temaslı grup dahil olmak üzere takipteyiz.

Koronavirüse karşı alınmasını gereken tedbirler konusunda uyarılarını yineleyen Koca, “Hasta olan kişinin maskeli olması gerektiği, hasta olmayan kişinin maske takmasının gerekmediği belirttik. Yurt dışından gelenlerin 14 gün izole olması çok önemli. Onun dışında maske önermiyoruz” dedi.

FİYAT ARTIŞLARI İÇİN GEREKENİ YAPACAĞIZ

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Tıbbi malzeme ve maskelerde fiyat artışları olduğunu vurgulayan Pekcan, bakanlık olarak fiyat artışları için gerekenin yapılacağının altını çizdi.

Pekcan şunları kaydetti:

Önceliğimiz halkın maske ve eldivenlere piyasa fiyatından ulaşılabilir olması. Eldiven, tulum, maske gibi ürünlerde fiyat artışı takipte. Fiyat artışlarına gerekeni yapacağız. Maske ve sıhhi malzemelerde piyasalarda aşırı fiyat artışı olmakla beraber ihracatta da oldu. Bizim amacımız ihracatı engellemek değil. Fırsatçılara bakanlık olarak göz açtırılmayacağını ifade eden Pekcan, “Önceliğimiz halkın sağlığı. İhracat ön izinlerini, Sağlık Bakanlığı ön iznine verdik. Firmalarımıza tavsiyemiz bir an önce piyasanın talebini yerine getirmesi” diye konuştu.

Ticaret Bakanlığı’nın işin başından beri diğer bakanlıklarla ve bilim kurulunun aldığı kararlara uygun çalışmalar yürüttüğünü belirten Pekcan, “Gerekli tüm önlemleri alarak ticaretin sağlanması, akışının sağlanması üzerinde başarılı çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Fuar ve toplantılar ile ilgili konuşan Pekcan, “Özellikle yurt dışındaki fuarlar bizim için önemli ama bu fuarları erteleme kararı aldık. Onun da duyurusunu, resmi duyurusunu yapacağız” dedi.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER