Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

KİTAP MOLASI

Milat Gazetesi yazarı Nuray Alper, çocuk hikâyeleri yazarı "Kitap Molası xvı" adlı yazısında, Filiz Soydaş’ın, Çıra Çocuk serisinden çıkan “Selim’in Kırmızı Bisikleti” ve “Ay Işığı” adlı eserlerini değerlendirdi.

KİTAP MOLASI

***

Ay Işığı...

Nisan 2021’de Çıra yayınları çocuk serisinden çıkan ürün, 64 sayfa. Eserde, Lila’nın yavrusu olarak dünyaya gelen köpek Mino’nun Ay Işığı ismine kavuşurken geçirdiği süreçler anlatılıyor. 

Yüksek bir hevesle köpek edinen ailelerin tavrı, sokaktaki çocukların hayvanlara olan duyarlılık dereceleri ve ailelerin üstlenmesi gereken sorumluluk bilinci, barınaklar, hava şartlarının köpeklerin dünyasındaki etkileri hülasa hayvan olarak yaşamanın zorlukları bir köpeğin perspektifinden fakat hâkim bakış açısı üzerinden kaleme alınmış. Kendisi de son derece ince ve duyarlı bir hanımefendi olan Filiz Soydaş, Ay Işığı’nın hemen her paragrafına büyük mesajlar yüklemiş.  Hacim olarak ince görünen bu eser okura, bir insan gibi konuşan, düşünüp hisseden ve dahi kendi cinsinden olmayan kuş gibi türlerle de arkadaşlık kurabilen köpeklere dair ciddi bir empati kazandırıyor.  Ay Işığı, çocuklarımızla okuyabileceğimiz ve mütalaa edebileceğimiz kıymette bir ürün.

 

Selim'in Kırmızı Bisikleti...

Filiz Soydaş’ın Çıra çocuk yayınlarından aynı dönemde çıkardığı bir diğer eser Selim’in Kırmızı Bisikleti. 72 sayfalık kitap, alışılagelmiş çocuk kitaplarının aksine realist bir bakış açısıyla kaleme alınmış.

Okur, eserin başkahramanı olan Selim’in, çok istediği kırmızı bisiklete kavuşacağına dair diri bir dikkatle beklerken kendini bambaşka bir akış içinde buluyor. Köy hayatı, kuraklık, yoksulluk, fedakârlık, göç, hayaller ve idealler, aynı anne ve babadan olan çocukların farklı keyfiyetler taşıması gibi önemli konuların ele alınış biçimi çocuk serisinden çıkan bu kitabı bizlerin bile ilgiyle takip edebileceği bir hâle getiriyor. Yazarın anlatıma letafet katan “Bu topraklar, en çok istediği oyuncağı ailesinin alamayacağını bildiğinden, onu rüyasında görmek için dua edip yatan eski elbiseli, yırtık ayakkabılı çocuklarla; kucağı pahalı oyuncak, cebi şeker ve çikolata ile dolu olan, yepyeni elbiselerle donatılmış çocukların yurduydu (s.7)”, “hayalleri, her gün olduğu gibi bugün de o kirli ve karanlık dükkânın içine, Canavar tarafından kilitlendi (s. 25)”, “gitmek, kimine göre sıradan bir eylemken, kimine göre ise arkasında bıraktığını zannettiği şeyi, yüreğine yükleyip yola düşmektir (s. 60)”, gibi betimleme yüklü cümleleri okuru kendisine kilitleyen bir akış içine çekiyor. Sevgili Filiz Soydaş’a çıktığı yolculukta başarı ve güzellikler dileyerek kitap armağanları için teşekkür etmiş olalım.

***

 

Kaynak: Milat Gazetesi



Anahtar Kelimeler: KİTAP MOLASI

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz