Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kim Jong-un neden Rusya yollarına düşüyor?

Gazete Duvar´dan Mühdan Sağlam´ın analiz yazısı...

Kim Jong-un neden Rusya yollarına düşüyor?

Kuzey Kore Lideri Kim Jong´un bu ay sonunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rusya´da bir araya gelmesi kesinleşti. Taraflar yer ve tarih konusunda henüz net bilgi paylaşmadı.

Putin ile görüşmek için Kim ilk defa Rusya´ya gidiyor. Oysa Kim, ABD Başkanı Donald Trump ile önce 12 Haziran 2018´de Singapur´da ardında 28 Şubat 2019´da Vietnam´da bir araya geldi. ABD ile Kuzey Kore arasında Kore yarımadasının silahsızlandırılması ve Kuzey Kore´ye dönük yaptırımların kaldırılması için izlenecek yol haritası ve anlaşma için müzakereler devam ediyor.

ABD´nin Kuzey Kore´ye dönük yakın markajı, yalnızca Rusya´da değil, Kore Görüşmeleri´nde sandalye sahibi olan Japonya, Çin, Güney Kore ?de de yakından izlendi. Güney Kore haricinde diğerlerinin başkentlerinde çok taraflı görüşmeler yerine Trump´ın kimseye danışmadan izlediği yöntem eleştirildi.

Öte yandan Rusya eleştirmekle kalmadı, adeta bir bombanın pimini de çekti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 28 Şubat´taki Trump-Kim görüşmesi öncesinde ?ABD´li mevkidaşlarımıza Kuzey Kore´ye dönük yaptırımlarının kaldırılmasını tavsiye ettik? demişti. Elbette Lavrov, yaptırımların kalkmayacağını biliyordu. Öyleyse kıdemli diplomat neden böyle bir açıklama yaptı? Dahası, Kremlin yönetimi geçtiğimiz yıldan bu yana çeşitli vesilelerle Kuzey Kore liderini Rusya´ya davet ediyor. Rusya´nın ?illa Rusya´ya bekleriz!? ısrarının arka planında ne var? Benzer biçimde Kim Jong-un bugüne kadar ? vallahi Rusya´cım gelmeyi nasıl isterim ama bir yoğunuz bir yoğunuz, Allah seni inandırsın yemek yemeye vakit yok? derken bugün ?davete icabet etmemek ayıptır, hangi Kore geleneği bunu öğütler a dostlar? demesi nereden çıktı?

Analizin devamı..



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER