Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kılıçdaroğlu: Mevcut anayasaya uymayan birine nasıl güveneceğiz?

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu'nu ziyareti sonrası yaptığı açıklamada yeni anayasa tartışmalarına ilişkin görüşlerini belirtti.

Kılıçdaroğlu: Mevcut anayasaya uymayan birine nasıl güveneceğiz?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti yöneticileriyle birlikte Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu parti genel merkezinde ziyaret etti. 

İki lider, görüşmenin ardından ortak basın açıklamasında soruları yanıtladı.

KARAMOLLAOĞLU: HAFTAYA GÖRÜŞ BİLDİRİRİZ

Karamollaoğlu, "Yeni anayasa çalışmasıyla ilgili konular ikili görüşmede ele alındı mı? Ortak bir müzakere sürdürülecek mi?" sorusuna, "Bizim, önümüzde hafta ilk taslağımız hazır olur diye ümit ediyorum. Görüş bildiririz mutlaka" cevabını verdi.

HDP'nin partisine ziyarete ilişkin soruya ise Karamollaoğlu, "Kırmızı bültenle aranan Osman Öcalan'ın TRT'ye çıkmasını gündeme gelmediği gibi Esenyurt HDP binasına yapılan operasyon da gündeme gelmedi." dedi.

KILIÇDAROĞLU: TÜRKİYE'NİN GERÇEK GÜNDEMİ İŞSİZLİK, PAHALILIK

CHP Lideri Kılıçdaroğlu ise yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:

Çok güzel bir binaları var. Hayırlı olsuna geldik. Türkiye’nin sorunlarına değindik. Türkiye’nin sorunları var ama bütün sorunlar çözülebilecek sorunlar. Yeter ki düzgün bir politikayı hayata geçirmiş olalım. Türkiye’nin gerçek gündemi aslında yoksulluk, işsizlik, pahalılık. Bunu tartışmalıyız. Siyasette çok ciddi bir kutuplaşma var. Neredeyse bir kavgaya dönüşecek durumda. Zihniyet dönüşümünü bizim sağlamamız lazım.

'YENİ ANAYASAYA UYULACAĞINI NEREDEN BİLECEĞİZ?'

Bir anayasa tartışmasını Sayın Erdoğan başlattı. Var olan anayasada cumhurbaşkanının tarafsızlığı esas, namusu şerefi üzerine buna yemin edildi mi, edildi. Buna uyuluyor mu? Hayır. Yeni anayasaya uyacağını nereden bileceğiz? 

Bu tartışmayı başlatabilmeniz için öncelikle var olan anayasaya uymanız gerekir. Biz mevcut anayasaya uymayan bir kişinin davetine nasıl güveneceğiz? Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının uygulanmadığı bir ülkedeyiz biz. Hak arama ve adalet kavramı üzerinden yeni bir düşünceyi, zihniyet değişikliğini gerçekleştirmek zorundayız. Erdoğan bunu kabul eder mi? Edeceğini sanmıyorum.

Biz yeni bir anayasaya inanıyoruz; bunun için güçlendirilmiş parlamenter sistem diyoruz. Hakkımı arayacağım bir makam olmalı. Bunları tek kişiye indirgerseniz ve o kişi beni hedef alırsa ben o zaman hakkımı arayamam.

HDP'DEN TALEP GELİRSE GÖRÜŞÜRÜZ

(HDP ile görüşme sorusu üzerine) Yasalara göre kurulan bütün siyasi partiler zaman zaman bir araya gelmek, konuşmak durumundadırlar. Demokrasinin gereği budur zaten. Bir siyasi partiyi düşmanlaştırmak doğru değildir. Düşmanlaştırmak, demokrasiye karşı çıkmak demektir. HDP bir siyasi partidir, bizimle görüşmek isterse görüşürüz. Düşüncelerimizi paylaşırız. Onlar ayrı parti, biz ayrı partiyiz. Şu aşamada bir ittifak, ittifak arayışı söz konusu değil.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ PROTESTOLARI

Kemal Kılıçdaroğlu: Bütün evlatlar bizim evlatlarımız. Çok iyi koşullarda yetişmelerini isteriz. Atama doğru değildir. Orada hocalar, öğrenciler, mezunlar karşı çıkıyor. Kimse rektörle çalışmak istemiyor. Olmuyorsa ayrılırsınız, gerginliğe ortam hazırlamazsınız. O görevde olmak ne katacak size? Herkesin reddettiği bir görevde olmak size ne katacak? Hepimizin oturup sağduyu ile düşünmesi lazım. Öğrenciler ne yaptılar Allah aşkına? Toplantı ve gösteri yaptılar. Anayasal hak. Bir büyüklük yap, ayrıl. Yarın çocukların yüzüne nasıl bakacak? Bu çocuklara ben memleketimizin evlatları dedim. Terörist diyorlar, suç. Bir kişinin terörist sayılabilmesi için mahkeme kararı lazım. Dava açılırsa tazminat ödemek zorundalar. Gençler bazen bizim düşündüğümüzden aşırı hareketler de yapabilirler. Bizim bunu anlayışla karşılamamız lazım.

Temel Karamollaoğlu: Erdoğan'ın geçmişte söylediği sözler var. Gençlere 'her türlü baskıya direnin' diyor. O sözlere bir daha baksa iyi olur.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER