Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kıbrıs´ta yanlış politikalar yürütülüyor

ESAM´da bu hafta Kıbrıs meselesi masaya yatırıldı?Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç önemli açıklamalarda bulundu

Kıbrıs´ta yanlış politikalar yürütülüyor

Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi´nin (ESAM) geleneksel hale gelen Çarşamba Konferansları´nın bu haftaki konuğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Büyükelçisi Ahmet Zeki Bulunç oldu. Bulunç, Kıbrıs hükümetinin yanlış politika yürüttüğünü belirterek, ?Kıbrıs sorunu çözülmeden mülkiyet ile ilgili yeni hakların verilmesi söz konusu olmamalıdır? diye uyardı.

ESAM Konferans Salonu´nda ?Kıbrıs Görüşmeleri ve Doğu Akdeniz´deki Gelişmeler´ konusu ile gerçekleşen programa, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, milletvekilleri, bürokratlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

KÜRESEL GÜÇLERİN GÖZÜ DOĞU AKDENİZ´DE

Doğu Akdeniz´in jeopolitiğinin değiştiğini belirterek konuşmasına başlayan Bulunç, ?Özellikle ABD ve İsrail´in yürüttüğü emperyalist politikalar bölgede Türkiye ve KKTC´nin etki alanını sınırlandırmaya çalışıyor. Doğu Akdeniz bölgesinde aktör sayısı artıyor. Özellikle son yıllarda Rusya ve Çin gibi küresel aktörler de bölgeye müdahil olmaya başladı. Rusya, resmen Doğu Akdeniz´e inmiştir. Çin, Doğu Akdeniz´e gelmek istemektedir. ABD enerji konusunda Doğu Akdeniz´de yeni bir hamle yapma ihtiyacı duymuştur. Özellikle Kıbrıs´ta ?ABD ile sağlanacak görüşme sonucunda varılacak bir uzlaşı´ dedikleri ama bizim çıkarlarımızı yok sayacak süreci bize empoze etmek istiyorlar? uyarısında bulundu.

 

 

 

YENİ BİR SENARYO HAZIRLANIYOR

Prof. Dr. Necmettin Erbakan´ın ve dönemin hükümetinin 1974 Barış Harekâtı´nın doğru ve zamanında verdikleri karar ile yeni bir süreci başlattıklarını dile getiren Bulunç, ?Bölgede iki yapılı bir devlet oluştu. KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GRKY). Doğu Akdeniz´de küresel güçler özellikle Kıbrıs´ta yeni bir senaryo hazırlamaktalar. Türkiye´nin artık daha farklı stratejiyle ortaya çıkması gerekiyor. Yürütülecek stratejinin temelinde KKTC´nin varlığının tanınması olmalı. Adada iki devletli bir yapı olmadığı sürece, Türkiye´nin ada üzerindeki hak ve statülerini sürdürmesi mümkün değil. Aksi halde 1974 Barış Harekâtı kazanımları dahi sıfırlanacak? ifadesini kullandı.

SİYASİ İKTİDAR YANLIŞ ADIMLAR ATTI

Bulunç, KKTC hükümetinin yanlış adımlar attığını belirterek, ?KKTC´de siyasi iktidar herkes gelip toprak alabilir anlayışını ortaya koydu. Sonra düzeltmeye başladı ama laf ağızdan çıkmıştır. Kıbrıs sorunu çözülmeden mülkiyet ile ilgili yeni hakların verilmesi söz korusu olmamalıdır. Çünkü toprak varlığı bir topluluğun halk olması için gerekli olan en önemli kriterlerden biridir. Bütün görüşmelerde Rum tarafının amacı Türk tarafının toprağını azaltıp bizi azınlık statüsüne düşürmek istemektedir? diye konuştu.

YENİ BİR SÜRECİ BAŞLATMALIYIZ

Türkiye´nin, Kıbrıs politikasında hassas ve dikkatli davranması gerektiğine dikkat çeken Bulunç, şöyle devam etti: ?Hem stratejik hem jeopolitik olarak bizim Kıbrıs politikamızı mevcut Birleşmiş Milletler temelinden yeni gelişmeleri göz önünde bulundurarak söküp atmak durumundayız. İki devletli yapıyı kendi milletimize, bölge devletlerine bunu bir süreç içerisinde KKTC´nin bağımsız bir devlet olmasını sağlayacak süreci başlatmak zorundayız. Aksi halde süreç daha da geriye giderse bizim Kıbrıs için yapacağımız bir şey kalmayacaktır. Rum tarafı uzun vadeli bir strateji uyguluyor. Bunu yaparken de genç nesillerin geçmişi unutarak, tozpembe ortamlar oluşturarak, beraber yaşama duygusunu güçlendirmeyi sağlayacak politikayı yürütüyorlar.?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER