Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Keşmir parça parça gidiyor

Hindistan, Müslüman nüfusun yoğun olduğu Cammu Keşmir´e ayrıcalık tanıyan anayasa maddesini iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırdı.

Keşmir parça parça gidiyor

Hindistan, yarım asırdan uzun süredir işgal altında tuttuğu ve Müslüman nüfusun yoğun olduğu Cammu Keşmir´e ayrıcalık tanıyan anayasa maddesini iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırdı. İsrail´in Filistin´de uyguladığı ?kaos? planını uygulayan Hindistan, Cammu adını vererek daha önce böldüğü Keşmir´i tekrar ikiye böldü. Hindistan, böylelikle özel statüye sahip olan Cammu Keşmir´i parça parça yutmaya doğru bir adım attı.

IRKÇI BAŞBAKAN SÖZÜNÜ TUTTU!

Hindistan´ın işgal altında tuttuğu ve ?Cammu? adını vererek hak iddia ettiği Keşmir´i iki birlik toprağına ayıran yasa tasarısı, federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha´da (Eyaletler Meclisi) 61 ret oyuna karşı 125 evet oyuyla kabul edildi. Seçim döneminde Keşmir´in özel statüsünün kaldırılacağına söz veren Hindistan Başbakanı Narendra Modi liderliğindeki ırkçı Hindistan Halk Partisi hükümeti, bağımsızlık sonrası bölgeye tanınan otonom yapıyı, verdiği kararla ortadan kaldırarak, Cammu Keşmir´in ayrıcalıklı konumuna son verdi.

 

 

Hindistan, yarım asırdan uzun süredir işgal altında tuttuğu sömürgeci İngiltere´nin ?hediyesi? Keşmir´e ayrıcalık tanıyan anayasa maddesini iptal ederek, bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırdı. Böylece ?Cammu? adını vererek daha önce böldüğü Keşmir´i şimdi tekrar ikiye bölen işgalci Hint yönetimi, bölgeyi resmen ateşe veriyor.

Hindistan´da, işgal altında tutarak ?Cammu? adını vererek hak iddia ettiği Keşmir´i iki birlik toprağına ayıran yasa tasarısı, federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha´da (Eyaletler Meclisi) 61 ret oyuna karşı 125 evet oyuyla kabul edildi. Hindistan´ın 1947´de İngiltere´den bağımsızlığını kazandığı günden bu yana Keşmir´den ?Cammu? ismiyle ayrılarak Hindistan´a bırakılan bölgesi, kendi yasalarını çıkarabilen özerk bir eyalet konumundaydı. Bu özel statü, yabancıların bölgeye yerleşmesine ve mülk edinmesine izin vermeyen vatandaşlık yasasını da içeriyordu. Seçim kampanyası döneminde yaptığı konuşmalarda Keşmir´in özel statüsünün kaldırılacağına dair söz veren Hindistan Başbakanı Narendra Modi liderliğindeki ırkçı Hindistan Halk Partisi (BJP) hükümeti, bağımsızlık sonrası bölgeye tanınan otonom yapıyı, dün verdiği kararla ortadan kaldırarak, Cammu Keşmir´in ayrıcalıklı konumuna son verdi.

 

 

KAN AKITACAK AYRILIK!

Yasaya göre, bölge, Cammu Keşmir Birlik Toprağı ve Ladakh Birlik Toprağı olarak ikiye ayrıldı. Muhalefetin bölgede ?cehennem yaşanacak? eleştirilerine rağmen Shah, hiçbir şey olmayacağını ve bölgenin Kosova´ya dönmeyeceğini iddia etti. İçişleri Bakanı Amit Shah, Cammu Keşmir´e tam eyalet statüsünün ?uygun bir zamanda? ve ?normal durumun? bölgede hâkim olmasından sonra verileceğini sözlerine ekledi.

GÜNLERDİR İŞGALCİ MİLİSLER BÖLGEYE YIĞILDI

Keşmir´e günlerdir Hint paramilis güçlerin yığılmasının ardından gece bölgede siyasetçiler ev hapsine alınmıştı. İşgal güçleri Srinagar´da yollara ve kavşaklara çelik bariyerler ve dikenli teller döşemişti. Bölgede ayrıca kamuya açık toplantılar yasaklandı, okullar kapatıldı, mobil ağlara ve internete kısıtlama getirildi.

PAKİSTAN VE MALEZYA BAŞBAKANLARINDAN KEŞMİR MESAİSİ

Pakistan Başbakanı Han, Mahathir´i telefonla arayarak Hindistan işgalindeki Keşmir´de yaşanan son gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Pakistan Başbakanı İmran Han, Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed´le Keşmir´le ilgili gelişmeleri ele aldı. Mahathir´e, Hindistan´ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını hiçe sayarak Keşmir´le ilgili tasarruflarda bulunduğunu ileten Han, Hindistan´ın attığı adımların hem Keşmir´de hem de bölgede barışa zarar verdiğini belirtti.

KEŞMiR´E iLiŞKiN TARiHi OYUN

Hindistan, 1947´de bağımsız olana değin, işgalci İngilizler tarafından doğrudan yönetilen (1857 sonrası) ve 562 prenslik tarafından kontrol edilen bir hâkimiyet altındaydı. Bağımsızlıktan sonra İngilizlerin kontrolü altında yaşayan Müslümanların yoğun olduğu bölgeler, Pakistan´a dâhil oldu.  Ülkedeki prensliklerden üç tanesi Cammu Keşmir, Junagarh ve Haydarabad ise bağımsız kalmak istedi. ?Cammu? Keşmir bölgesi, Hindu lider Hari Singh tarafından yönetilen ve Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu bir eyaletti. Junagarh ve Haydarabad ise Müslüman liderler tarafından yönetilen, ancak Hindu nüfusun çoğunlukta olduğu bir yapıya sahipti. Junagarh ve Haydarabad, Hindu nüfusun daha fazla olduğu gerekçe gösterilerek Hindistan tarafından ülke topraklarına dâhil edildi. Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir ise Pakistan´a verilmek yerine, ?özel bir statü? kılıfı ile Hindistan´ın tasallutuna bırakıldı. Bugüne kadar, anayasanın 370. maddesi gereği, Cammu Keşmir bölgesi tamamıyla otonom bir yapıya sahipti. Eyalet Meclisi, iletişim, savunma, finans ve dış ilişkiler alanları dışında kendi yasalarını düzenlemekte serbestti. Hükümetin aldığı kararla, bu otonom yapı ortadan kaldırıldı. Aradan geçen yarım yüzyılın ardından ise şimdi artık resmen Hindistan´ın oldu!

 

 

BÖLGENİN YÜZDE 94,4´Ü MÜSLÜMAN

Hindistan hükümeti tarafından 2011´deki son nüfus sayımına göre, ?Cammu? Keşmir´in toplam nüfusu 12,5 milyon. Bölgedeki nüfusun, yüzde 68,3´ü Müslüman, yüzde 28,4´ü Hindu ve yaklaşık yüzde 1´i Budistlerden oluşuyor. Keşmir Vadisi yüzde 94,4 Müslüman nüfusa sahipken, Cammu bölgesi yüzde 62,5 Hindu ve yüzde 33,4 Müslümanlardan oluşuyor. Cammu, yüzde 60´ının Müslüman olduğu Chenab Vadisi´ni oluşturan iki bölge ve yüzde 74,5´inin Müslüman olduğu Pir Panchal´ın dâhil olduğu üç alt bölgeye sahip.

KEŞMİR´İN ESKİ BAŞBAKANLARI TUTUKLANDI

Yaşanan tarihi gelişmelerin ardından bölgenin eski başbakanlarından Omar Abdullah ve Mehbuba Mufti tutuklandı. Önceki geceden bu yana ev hapsinde tutulan iki liderden, Halkın Demokratik Partisi (PDP) lideri Mehbuba Mufti, Srinagar´da evinin yakınlarındaki devlet misafirhanesine götürüldü. Cammu ve Keşmir Halkının Konferansı liderlerinden Sajjad Lone ve Imran Ansari de tutuklandı. Mufti, hükümetin kararının ?yasa dışı ve anayasaya aykırı olduğunu? belirterek, ?Bugün, Hindistan demokrasisinde en karanlık gün? paylaşımında bulunmuştu. Ulusal Konferans´ın lideri Omar Abdullah, sabah yaptığı açıklamada, Cammu Keşmir´le ilgili alınan kararların tek taraflı, yasa dışı ve anayasaya aykırı olduğunu söylemişti.

SIKI TEDBİRLER SÜRÜYOR

Cammu Keşmir eyaletinde pazar akşamından bu yana telefon ve internet hizmetlerindeki kesintinin sürdüğü belirtildi.  Keşmir´in özel statüsünün kaldırılmasının ardından, bölgede geniş çaplı protesto gösterilerinin yaşanmasının beklendiği, iletişim kanallarındaki kesintiler sebebiyle halkın durumu nasıl karşıladığının bilinmediği bildirildi. Hindistan ve Pakistan sınırındaki Kontrol Hattı´nda tansiyonun yüksek olduğu kaydedildi. Pakistan kara, hava ve deniz birliklerinin, Yeni Delhi yönetiminin Cammu Keşmir´e yeni askeri birlikler gönderme kararının ardından yüksek seviyede alarma geçtiği; ülkenin en üst düzey komutanlarının, garnizon şehri Rawalpindi´de toplandığı bilgisi paylaşıldı.

 



Anahtar Kelimeler: Keşmir parça parça gidiyor

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER