Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kazimi’nin hedefi sınır kapıları

Gelirleri devlet hazinesine aktarılmayan sınır kapılarını kontrol altına almayı hedefleyen Kazimi, hem ekonomik hem siyasi olarak denetimi sağlamak istiyor.

Kazimi’nin hedefi sınır kapıları

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, daha önce Şii milis gücü Haşdi Şabi ve diğer bazı silahlı grupların denetiminde olan ülkenin bütün sınır kapılarında kontrolü ele alarak orduyu yerleştirmeyi planlıyor.

Gelirleri devlet hazinesine aktarılmayan sınır kapılarını kontrol altına almayı hedefleyen Kazimi, hem ekonomik hem siyasi olarak denetimi sağlamak istiyor.

K24’e konuşan Irak Parlamentosu Kürt üyesi Meyade Necar, “Irak gümrüklerinde saat 16.00’dan sonra elde edilen gelirler devlet hazinesine aktarılmıyordu, mafyanın eline geçiyordu. Siyasi ve güvenlik açısından da sorunlar yaşanıyordu. Yasa dışı şekilde Irak’a uyuşturucu madde sokuluyordu. Ayrıca hakkında yakalama kararı olan kişiler rahat bir şekilde bu kapılardan geçiş yapabiliyordu” diyor.

Irak hükümeti, sınır kapıları dahil olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlar ile tüm sektörlerde düzenlemeler yapmayı planlıyor. Ancak uzmanlar bunun kolay olmayacağını düşünüyor.

Ekonomist Hoşmend Refiq, “Irak’ta geçmişten bu yana yolsuzluk hep vardı, 2003’ten sonra ise bu bir kültüre dönüştü. Irak Başbakanı’nın yapmak istediği reformlar ise zaman istiyor. Bu daha çok bir senaryodan ibaret gibi çünkü uygulanması mümkün görünmüyor. Şimdiye kadar sınır kapılarında çalışanlar da Iraklı memurlardı ve ordu da bulunuyordu. Gelirler hazineye aktarılacak deniyor, hazinede çalışanlar da yine Iraklılar ve memurlardır” değerlendirmesine bulundu.

Kazimi, bütün sınır kapılarına orduyu yerleştirerek gelirlerin doğrudan hazineye aktarılmasını istiyor. Amaç, herhangi bir grup veya güç odağının kamu gelirlerinden faydalanmasının önüne geçmek.



Anahtar Kelimeler: Kazimi’ hedefi sınır kapıları

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER