Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kazimi, Süleymani'yi eleştiren danışmanını görevden uzaklaştırdı

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi'nin, ulusal diyalogdan sorumlu danışmanı Hişam Davud'u, Kasım Süleymani hakkında eleştirel açıklamalar yapması üzerine görevden uzaklaştırdığı bildirildi.

Kazimi, Süleymani

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi'nin, ulusal diyalogdan sorumlu danışmanı Hişam Davud'u, ABD saldırısında öldürülen İranlı General Kasım Süleymani hakkında eleştirel açıklamalar yapması üzerine görevden uzaklaştırdığı belirtildi.

Irak'ın resmi ajansı INA'da Kazimi tarafından güvenlik yetkilileri için çıkarılan kararın paylaşıldığı haberde, "Güvenlik güçleri ve ordu mensuplarının herhangi bir konu hakkında medyaya röportaj ve açıklamalarda bulunmaları yasaklandı" ifadeleri kullanıldı. 

Bu kararın ardından Kazimi'nin danışmanlarından Davud da yazılı açıklama yaparak, Süleymani'nin öldürülmesinin birinci yılı dolayısıyla BBC Farsça'ya verdiği mülakatta İranlı komutan hakkında kullandığı ifadelerin yanlış anlaşıldığını ve programa resmi bir yetkili olarak değil araştırmacı ve akademisyen kimliğiyle katıldığını belirtti.

Kendisiyle mülakatın yayınlandığı 3 Ocak'ta değil aylar önce görüş alındığını vurgulayan Davud, "Irak konusunda uzman, özgür bir araştırmacı ve akademisyen olarak mülakata katıldım. Iraklı resmi bir yetkili olarak değil" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Irak ve İran basınında çıkan haberlerde, Kazimi'nin Davud'u Süleymani hakkındaki ifadeleri nedeniyle görevden aldığı kaydedildi.

Irak medyasına göre Kazimi, Davud'u görevinden uzaklaştırıp hakkında soruşturma başlattı. Bazı haberlerde de Kazimi'nin İran'a yakın Iraklı Şii siyasi partilerin baskısı sonucu böyle bir karar aldığı ileri sürüldü. 

İran'ın yarı resmi ajansı Tesnim, Irak'taki haber kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Davud'un Süleymani hakkındaki "küstahça" açıklamaları nedeniyle Kazimi tarafından görevinden uzaklaştırıldığını iddia etti.

BBC Farsça'da 3 Ocak'ta yayımlanan röportajında Davud, "Süleymani sadece Irak-Iran işlerinden sorumlu bir koordinatör değil kendisini Irak'ın iç işlerinden sorumlu birisi olarak da görüyordu. Irak'taki protokollere uymuyordu. Ne zaman nereye isterse gidip geliyordu" demişti. 

Kazimi'nin danışmanı Hişam Davud

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER