Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

KAYIP GAZETECİ İÇİN EN SERT DİPLOMATİK UYARI

Rejim muhalifi gazetecinin Suudi Arabistan´ın İstanbul Başkonsolosluğu´nda kayıplara karışması dünyayı ayağa kaldırdı. Gündüz vakti bir diplomatik misyonda uygulanan ?eşkıyalığın´ ardından Ankara, büyükelçiyi çağırıp izahat istedi. Açıklama yapması gereke

KAYIP GAZETECİ İÇİN EN SERT DİPLOMATİK UYARI

Nişanlısı ile birlikte gittiği Suudi Arabistan´ın İstanbul Başkonsolosluğu´nda ?kaybolan´ Suudi gazeteci Cemil Kaşıkçı´dan hâlâ bir iz yok. Dışişleri Bakanlığı´na çağrılan Suudi Arabistan Büyükelçisi´ne ülkelerin diplomatik ilişkilerinin hukuki altyapısını oluşturan Viyana Sözleşmesi hatırlatılarak konunun bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiği iletildi. Büyükelçi ise görüşmede, ?konuyu araştırdıklarını´ belirterek ?bilgi sahibi olmadıklarını´iddia etti.

Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı´nın Türk nişanlısıyla birlikte gittiği İstanbul´daki Suudi Başkonsolosluğu´nda ortanad kaybolmasının üzerinde 72 saat geçti ?kaybolmanın´ gizemi hala çözülemedi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın´ın ?Bizim elimizdeki bilgilere göre halen konsoloslukta? açıklamasının ardından dün de Suudi Arabistan´ın Türkiye Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim El-Hireyci, Dışişleri Bakanlığı´na çağrıldı.  Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran´ın görüştüğü Büyükelçi Hireyci´ye, Suudi gazetecinin durumuna ilişkin bilgi soruldu. Büyükelçinin görüşmede kayıp gazeteciyle ilgili ?Bilgi sahibi değiliz, araştırıyoruz. Aldığımız bilgileri aktaracağım? açıklaması yaptı. Suudi büyükelçiye bir an önce konunun açıklığa kavuşması gerektiği iletildi. Büyükelçiye Viyana sözleşmesi (diplomatik ilişkileri düzenleyen belge) hatırlatıldı ve işbirliği halinde sürecin yürütülmesi talebinde bulunuldu.

Öte yandan Washington Post yazarı da olan Kaşıkçı ile ilgili son görüldüğü yer olan Suudi Arabistan Krallığı´nın İstanbul Başkonsolosluğu´ndan da bir açıklama geldi. Başkonsolosluğun Twitter hesabından yapılan açıklamada şöyle denildi: ?Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu, Suudi Arabistan Krallığı vatandaşı Cemal Kaşıkçı´nın, İstanbul Başkonsolosluk binasından çıktıktan sonra ortadan kaybolduğuna dair basın yayın organlarında yer alan haberleri takip ettiğini ve Kaşıkçı´nın Başkonsolosluk binasından çıktıktan sonra kaybolma şartlarına ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılması için kardeş yerel Türk yetkili mercileri ile  koordinasyon ve takip içerisinde olduğunu bildirdi.? 
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı´nın önceki gün saat 13.00 sularında girmiş olduğu Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu binasından çıkmadığı ileri sürülmüştü.
İngiltere´deki Suudi Büyükelçiliği´nde bir dönem medya danışmanlığı da yapan Cemal Kaşıkçı´nın nişanlısı H.A da gazetecilere yaptığı açıklamada, başkonsolosluk binası önüne kadar birlikte gittiklerini anlatarak, Kaşıkçı´nın içeri girdikten sonra dışarı çıkmadığını iddia etmişti. H.A binadaki Suudi yetkililerin kendisine ?Cemal Bey´in işi çoktan bitti ve buradan çıkıp gitti? dediğini de anlatan H.A nişanlısının hayatından endişe ettiğini belirtiyor.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da dün konuyla ilgili açıklamasında ellerindeki bilgiye göre Kaşıkçı´nın hâlâ konsoloslukta olduğunu ifade etmişti. 

Resmi işlemler için Suudi Arabistan Başkonsolosluğuna gitmesinin ardından bir daha haber alınamayan Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı için meslektaşları ve aile yakınlarının konsolosluk önünde bekleyişi sürüyor.  Türk Arap Medya Derneği Başkanı Turan Kışlakçı, ´´Cemal Kaşıkçı Bey, Ortadoğu´nun ve Arap dünyasının tanınmış gazetecilerinden birisi. Kendisi 2 yıl önce Suudi Arabistan´da tutuklamalar başlayınca eski kralın adamlarından fidye düşünülerek tutuklanmıştı. 2 haftalık tutukluluk süreci vardı. Daha sonra salındığında Washington´a yerleşme kararı aldı. 2 yıldır Washington´da yaşıyordu. Son birkaç aydır Türkiye´ye gelip gitmeye başladı. Burada bir nişanlılık süreci vardı. Evlilik süreci için evraklar lazımdı. Suudi Arabistan Konsolosluğuna gelip başvurup bu evrak hazırlıklarını yapıyordu. İlk başvurusu Cuma günü oldu. Cuma günü evraklar hazırlanmadı denildi. Hafta içi geldiğinde bu kapıdan girdi ve bir daha çıkmadı. İddiamızın iki dayanağı var. Biricisi dış kameralar. Kameralarda giriş var fakat çıkış yok. İkincisi ise nişanlısı burada bekliyor fakat Cemal Bey çıkmıyor? dedi. 

DİPLOMASİNİN TEMEL SÖZLEŞMESİ NEDİR?

18 Nisan 1961´de uygulanmaya başlayan Viyana Sözleşmesi Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi, diplomatların görevli bulundukları ülkelerdeki diplomatik ilişkilerini, ayrıcalıklarını ve dokunulmazlıklarını belirleyen uluslararası bir anlaşmadır. Sözleşme kapsamında diplomatik temsilciliklerin dokunulmazlıkları ve çalışma  koşulları ayrıntılı olarak belirlenir. Türkiye sözleşmeye atıf yaparak krizin diplomatik alanda derinleşeceğinin de mesajını vermiş oldu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER