Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Katalonya, Eğitim Müfredatına İslam’ı Dahil Ediyor

İspanya Devleti ve İspanya İslam Komisyonu arasında imzalanan bir işbirliği anlaşmasının sonucu olarak, ülkede devlet okullarında Müslüman öğrencilere İslami eğitim verilmesi kararı alındı.

Katalonya, Eğitim Müfredatına İslam’ı Dahil Ediyor

Betül Çınar'ın "konuya dair" haberi...

Müslümanların belirli bölgelerde dışlanması, hatta haklarının ellerinden alınmasıyla ilgili birçok haber görüyoruz. Bunlar her ne kadar moralimizi bozsa da Müslümanlar olarak dünyada haklarımızı savunabildiğimiz yerler de varlığını koruyor. Bu haberimizde sizlere bu yerlerden biri olan Katalonya’daki Müslümanların İslami eğitim alma taleplerinin nasıl karşılık bulduğundan bahsedeceğiz.

Öncelikle sizlere ülkedeki ve Katalonya’daki Müslüman nüfustan bahsedelim. Katalonya, İspanya’da bulunan eyaletlerden bir tanesi. İspanya’nın sadece Katalonya eyaletinde yaklaşık 1.5-2 milyon Müslüman bulunuyor. Endülüs’te 300.000 Müslüman, Madrid’de ise 280.000 Müslüman var. İslami Topluluklar Birliği’nin verilerine göre Müslümanlar İspanya nüfusunun %3.8’ini oluşturuyor.

Gün geçtikçe artan Müslümanların önemli bir kısmını öğrencilerin oluşturduğu da bir gerçek. İspanya’daki Müslüman topluluklar bu gerçeği ülkenin gündemine taşıyarak öğrencilerin İslami eğitim alabilmesini talep ettiler. Bu topluluklara göre, tıpkı diğer dinlerin eğitimi verildiği gibi İslami dersler de müfredata eklenmeliydi.

Katalonya’daki İspanyol Bölgesi, Müslümanların bu taleplerini değerlendirerek olumlu bir dönüt verdi. İspanya Devleti ve İspanya İslam Komisyonu arasında imzalanan bir işbirliği anlaşmasının sonucu olarak, ülkede devlet okullarında Müslüman öğrencilere İslami eğitim verilmesi kararı alındı. Katalonya resmi gazetesinde yayımlanan plana göre, 2020-2021 eğitim yılında ilkokullar İslami eğitim vermeye başlayacak.

Bu yeni plan, farklılıklarla bütünleşip birlik olmaya teşviği amaçlıyor. İspanya’daki Müslümanların tarihinin yeniden ele alınıp müfredata ekleneceği de biliniyor. Plan ilk olarak Katalonya’daki Barselona, Baix Llobregat, Gerona ve Tarragona şehirlerinde yürürlüğe girecek. İslami eğitim verecek öğretmenler ise İspanya İslam Komisyonu tarafından seçilecek.

Müslümanların eğitim haklarıyla ilgili umut yeşerten bu örneğin dünyanın her yerindeki Müslümanların hak mücadelesine ilham olması dileğiyle.

Kaynak: bidunyahaber.org



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER