Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kars Belediyesi'ne kayyum: Ayhan Bilgen görevden alındı

2014'te düzenlenen 'Kobani eylemleri' soruşturması kapsamında 6 yıl sonra tutuklanan HDP'li Kars Belediyesi Eş Genel Başkanı Ayhan Bilgen görevden alındı. Bilgen'in yerine Kars Valisi Türker Öksüz göreve getirildi.

Kars Belediyesi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının 2014'te düzenlenen 'Kobani eylemleri'ne ilişkin soruşturması kapsamında, 25 Eylül'de gözaltına alınan bu sabah da tutuklanmasına karar verilen HDP'li Kars Belediyesi Eş Genel Başkanı Ayhan Bilgen, İçişleri Bakanlığının onayı ile görevinden uzaklaştırıldı. Kars Valisi Türker Öksüz, Kars Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bilgen'in, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturması kapsamında "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçundan tutuklandığı hatırlatıldı.

 

Ayhan Bilgen'in, Anayasa'nın 127. maddesi ile 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddesi gereğince İçişleri Bakanlığının onayı ile geçici tedbir olarak görevden uzaklaştırıldığı aktarılan açıklamada, aynı Kanunun 45. maddesinde, "Ancak, belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde 46. maddedeki makamlarca belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirilir. Görevlendirilecek kişinin seçilme yeterliğine sahip olması şarttır." hükmünün yer aldığı belirtildi.

YERİNE VALİ TÜRKER ÖKSÜZ GETİRİLDİ

Açıklamada, Kanunun 4 6. maddesindeki "Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması ve yeni belediye başkanı veya başkan vekili seçiminin yapılamaması durumunda, seçim yapılıncaya kadar belediye başkanlığına büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılır. Görevlendirilecek kişinin belediye başkanı seçilme yeterliğine sahip olması şarttır." hükmü uyarınca Kars Valisi Türker Öksüz'ün İçişleri Bakanlığının onayıyla Kars Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirildiği kaydedildi.

BU SABAH TUTUKLANDILAR

2014'te düzenlenen 'Kobani eylemleri'ne ilişkin soruşturma kapsamında 25 Eylül'de gözaltına alınan 20 şüpheli, Ankara Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye gönderilerek, soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısına ifade verdi.

Savcı, ifade işleminin ardından zanlıların tamamını tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk etti.

TUTUKLANAN İSİMLER

Hakimlikçe sorgulanan şüphelilerden Nazmi Gür, Ayla Akat Ata, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Bircan Yorulmaz, Bülent Barmaksız, Can Memiş, Dilek Yağlı, Günay Kubilay, Zeki Çelik, Ali Ürküt, Pervin Oduncu, Alp Altınörs, Berfin Özgü Köse, Cihan Erdal, Ayhan Bilgen ve İsmail Şengün tutuklandı.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER ADLİ KONTROLLE SERBEST

Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan ve Gülfer Akkaya ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

NE OLMUŞTU?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu'nun da tutuklu bulunduğu 2014'te düzenlenen 'Kobani eylemleri'ne ilişkin soruşturması kapsamında, 25 Eylül'de 82 zanlı hakkında gözaltı kararı çıkartılmış, 7 ilde düzenlenen operasyonda terörle mücadele ekiplerince 20 zanlı yakalanmıştı.

 

BİLGEN İSTİFA KARARINI DUYURMUŞTU

Öte yandan Ayhan Bilgen iki gün önce Twitter hesabından yaptığı paylaşımla, "Keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesi ile oynanmasına izin vermem. İster tutuklayın, ister serbest bırakın, gözaltı sürem bitene kadar kayyım atanmamış olursa Belediye Başkanlığı görevimden istifa edeceğim" sözlerini kaydederek istifa kararını duyurmuştu.

HDP'Lİ YÖNETİCİLER DE GÖZALTINDA

Kars Belediyesi'ne dün yapılan ikinci dalga operasyonunda ise HDP'li Belediye Başkan yardımcıları ile HDP il ve bazı ilçe başkanlarının da arasında bulunduğu 19 kişi gözaltına alınmıştı. 

Gözaltına alınanlar arasında bulunan Kars Belediye Başkan Yardımcısı Şevin Alaca da var.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER