Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Karıştıra karıştıra karıştı

Dünyanın hangi köşesinde bir seçim olsa mutlak suretle müdahil olup kargaşayı seçen Amerika, bu günlerde kendi seçimini yapamıyor. Sandıktan ne sonuç çıkarsa çıksın, şimdiden mahkeme yolu görünüyor.

Karıştıra karıştıra karıştı

ABD’de başkan adaylarının ikisi de bir türlü seçim zaferini ilan edemiyor. Geçici seçim sonuçlarına göre, Demokrat Parti adayı olan eski Başkan Yardımcısı Joe Biden 253, Cumhuriyetçi Parti adayı olan Başkan Donald Trump ise 214 seçici delege kazanmış durumda.

ALEN toplam 71 seçici delegeyi temsil eden Pensilvanya, Kuzey Carolina, Georgia, Arizona, Nevada ve Alaska eyaletlerinde seçim sonuçları netleşmiş değil. Başkanlık seçimiyle yapılan Kongre seçimlerinde de Senato ve Temsilciler Meclisi’nde hangi partilerin çoğunluğu sağlayacağı belirsiz görünüyor.

Demokratlar, MIchIgan ve WIsconsIn’i geri almış görünüyor

* Geçici sonuçlar, Demokrat Parti adayı Biden’ın, Trump’ın 2016’daki seçim zaferinde kilit rol oynayan Michigan ve Wisconsin eyaletlerini kazandığını gösteriyor.

Kuzey CarolIna, GeorgIa ve Alaska’da Cumhuriyetçiler önde

* Cumhuriyetçiler, oyların tamamına yakınının sayıldığı Kuzey Carolina ve Georgia eyaletlerini küçük oy farklarıyla önde götürüyor.

Kongre yarışı da kafa kafaya

* Başkanlık seçimiyle yapılan Kongre seçimlerinde, Demokratlar, Senato’da çoğunluğu ele geçirme hedefini gerçekleştirmeye uzak kalırken; Temsilciler Meclisi’nde ise çoğunluğu yitirme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. 100 sandalyeli Senato’nun 35 üyesini belirleyecek seçimin geçici sonuçlarına göre, Senato’da Cumhuriyetçiler 48, Demokratlar ise 46 sandalyeye sahip durumda. Senato’da halen Demokrat Parti’ye eğilimli 2 bağımsız senatör bulunduğundan, Senato çoğunluğunu kimin sağlayabileceği belirsizliğini koruyor.

ABD’de başkanlık seçimlerine dair oy sayımı devam ederken başkan adayı Joe Biden’dan önemli açıklama geldi. ABD’de başkan adayı Joe Biden, seçim süreci hakkında dikkat çeken bir açıklama yaptı. Seçimi kazanacağını belirten Biden, “Kimin başkan olacağına halk karar verir. Zafer kazandığımızı ilan etmeye gelmedim. Kazanan biz olacağız. Gereken sayıya ulaşacağız. Michigan’ı 2016’da Trump’ın kazandığı farktan çok daha yüksek farkla kazanıyoruz. Pensilvanya’da da kazanacağımızı düşünüyorum. Arizona’da da önde götürüyoruz. 3 milyon oy fazla almış durumdayız. Bir Demokrat olarak kampanya düzenledim, ama bir ABD’li olarak başkan olacağım. Sayım bitince gerekli delege sayısına ulaşacağız. Bütün oylar sayılmalı. Zaferle çıkacağımızdan şüphem yok. Bu tarihte görülmemiş bir oy farkı olacak” şeklinde açıklama yaptı.

BELİRSİZLİK PROTESTO EDİLİYOR

Seçimlerde yaşanan belirsizlik ve posta yolu ile kullanılan oylar konusunda yaşanan tartışmalar birçok eyalette protesto edildi. 2020 başkanlık seçimlerinde sonuca yaklaşırken protestocular, New York, Philadelphia, Chicago ve Los Angeles başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında ikinci gece de sokaklara döküldü.

Demokrat başkan adayı Joe Biden’ın seçimi kazandığı New York’un iki ayrı bölgesinde sokaklara dökülen Demokrat seçmenler, Manhattan 5. Cadde’deki Trump Tower binası yakınında bir basın açıklaması yaptıktan sonra yürüyüşe geçti. Union Meydanı yakınında yolu kapatan protestocular, polisin müdahalesiyle karşılaştı, birçok protestocu polis tarafından tutuklandı.

Philadelphia, Detroit ve Chicago gibi şehirlerde göstericiler, “Tüm oyları say” sloganları ile yürüyüşler düzenlerken, başkanlık yarışında kilit durumdaki eyaletlerden Michigan’da olaylar patlak verdi.

Siyahi George Floyd’un polis tarafından öldürüldüğü Minneapolis şehrinde ise I-94 isimli otoyolu kapatan göstericiler tutuklandı.

Cumhuriyetçi Parti’nin oyların tekrar sayılmasını istediği Michigan’ın Detroit kentinde ise bir grup Cumhuriyetçi seçmen, kendilerini oy sayım merkezine almayan yetkililerle münakaşa yaşadı.

“İçeri girelim”, “Sayımı durdurun” diye slogan atan grup, polis tarafından zor kullanılarak dağıtıldı.

Protestoların yarın da birçok şehirde devam etmesi bekleniyor.

TRUMP: “DEMOKRATLAR 500 BİN OY AVANTAJIMIZI ORTADAN KALDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYOR”

ABD Başkanı Donald Trump, Demokratların kendisinin Pennsylvania başta olmak üzere kritik eyaletlerde yakaladığı oy avantajını ortadan kaldırmak için çabaladığını kaydetti. En kritik eyaletlerden Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan’da Biden için kullanılan oyların ortaya çıktığını savunan Trump, “Bu, ülkemiz için çok kötü” ifadesini kullandı.

Trump’ın seçim kampanyası ekibi, seçim yarışının kafa kafaya sürdüğü Wisconsin eyaletinde oyların yeniden sayılmasını talep edeceklerini açıkladı. Trump’ın kampanya menajeri Bill Stepien, seçim sonuçlarının belirlenmesinde kritik önemde olan Wisconsin eyaletinin bazı bölgelerindeki oyların geçerliliğinden şüpheli olduklarını savundu. Ekip, seçim yarışının kafa kafaya sürdüğü Michigan eyaletinde, oy pusulalarının sayım işlemlerini gözlemlemek için kendilerine erişim sağlanmadığını gerekçe göstererek, oy sayım işlemlerinin durdurulması için eyalet mahkemesinde dava açtıklarını duyurdu. Trump’ın kampanya ekibi seçim yarışındaki kritik eyaletlerden Georgia eyaletinde de oy sayımının durdurulması için dava açtı.

AGİT: ABD SEÇİMLERİ KUTUPLAŞMAYA NEDEN OLUYOR

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), ABD’deki başkanlık seçiminin kutuplaşmaya neden olduğunu açıkladı. Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın seçim sırasındaki söylemlerine atıfta bulunan AGİT’in raporunda şu sözlere yer verildi: “Rekabetçi 3 Kasım seçimi genel anlamda iyi yönetilmiş olsa da büyük yasal belirsizlik ve agresif kampanya söylemleriyle beslenen, kapsamlı politika tartışmaları barındırmayan, sistematik sahtekârlığa ilişkin temelsiz iddialar içeren son derece kutuplaşmış siyasi bir ortamda gerçekleşti.” Ayrıca Trump’ı asılsız iddialarda bulunmakla suçlayan Link, “Seçim gecesi de dâhil olmak üzere, özellikle görevdeki başkan tarafından sistematik eksikliklere ilişkin temelsiz iddialar, halkın demokratik kurumlara olan güvenine zarar veriyor” dedi.



Anahtar Kelimeler: Karıştıra karıştıra karıştı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER