Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kararsızların iktidarı

Eğer muhalefet kararsızlara itimat telkin edip kendi tarafına yönlendiremezse, kararsızların ayrıldıkları yuvalarına geri dönmeleri ihtimali artar ve dolayısıyla muhalefetin iktidar rüyası da bir kâbusa dönüşebilir.

Kararsızların iktidarı

MetroPOLL Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin “Türkiye’nin Nabzı Kasım 2020” başlıklı araştırması, ülkede ekonomide, iç siyasette ve dış politikada yaşananların seçmen nezdinde nasıl algılandığıyla ilgili önemli veriler içeriyor. Seçmenlerin % 46’sı Türkiye’nin en önemli sorununun “ekonomi”, % 10’u ise “işsizlik” olduğunu belirtiyor; dolayısıyla halkın % 56’sı için ekonomiden kaynaklı sorunlar birincil derecede önem taşıyor.

Ekonomik hayatın düzeleceğine ilişkin umutlar ise zayıf. Önümüzdeki bir yıl içerisinde ekonomik durumun kötüleşeceğini düşünenlerin oranı % 42 iken, iyileşeceğini düşünenlerin oranı ise % 26’da kalıyor. % 26’sı aynı kalacağını, bir değişiklik olmayacağını düşünürken % 5’i bir fikir dillendirmiyor. Açık uçlu olarak sorulan “Ekonomideki gidişattan kimi sorumlu tutuyorsunuz?” sorusuna halkın % 30’u Cumhurbaşkanı Erdoğan, % 24’ü Hükümet/Yönetim, % 11’i ise Berat Albayrak cevabı veriyor. Yani halkın üçte ikisi faturayı iktidara çıkarıyor; iktidarın dış güçleri, pandemiyi ve muhalefet partilerini suçlaması toplumda karşılık bulmuyor.   

Türkiye’nin genel gidişatı hakkında ise daha karamsar bir hava var. Seçmenlerin % 64’ü Türkiye’nin genel olarak kötüye gittiği kanısında. İyiye gittiğini belirtenler % 22. Karamsarlık, son beş yılda ölçülen en yüksek düzeye çıkmış durumda. İktidar ortağı partilerin seçmenlerinde de memnuniyetsizlik var; AK Partililerin % 41’i, MHP’lilerin ise % 51’i yarının bugünden daha kötü olacağı düşüncesinde.

Ekonomide değişikliğe destek

Ekonomi yönetiminde yapılan değişikliklere genelde destek var. Berat Albayrak’ın görevden ayrılmasını olumlu karşılayanlar % 72, olumsuz karşılayanlar ise % 18. Yeni atamaların ekonomik yapıyı iyileştireceğine inananlar % 40 civarında, % 51 ise aksi kanıda. Merkez Bankası’nın bağımsız olması gerektiğini söyleyenler % 63; Cumhurbaşkanlığının kontrolünde olmasını doğru bulanlar ise % 29. Halkın % 54’ü koltuğa yeni isimler oturmasına rağmen, ekonomide yine Erdoğan’ın tercihlerinin belirleyici olacağını ifade ediyor, % 36’sı ise bu ifadeyi paylaşmıyor.

Seçmenlerin yarısı, gelirini kaybetmesi halinde geçimini sağlayamayacağını belirtiyor. Seçmenlerin % 20’si mevcut birikimlerinin kendilerini 1-2 ay, % 11’i 3-4 ay, % 6’sı 5-6 ay ve % 6’sı da 7 ay – 1 sene idare edebileceğini söylüyor. Kazandığı gelirle bütün ihtiyaçlarını temin edebilenler % 20, geliri ancak beslenme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetenler ise % 53 olarak çıkıyor. Nüfusun dörtte biri (% 26’sı) temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadığını belirtiyor.

Ekonomide, hukukta ve demokraside köklü bir değişikliğe ihtiyaç olduğunu düşünenler halkın % 69’unu oluşturuyor. % 15’lik bir kesim, köklü değil ama kısmi bir iyileşmeyi savunuyor. Herhangi bir değişikliğin gerekmediği görüşünde olanlar ise sadece % 9’luk küçük bir grup. Halk reform istiyor ama bu konuda iktidara karşı ihtiyatlı; iktidarın reform söylemine % 30 inanırken, % 60 inanmıyor. AK Partililerin % 34’ü, MHP’lilerin yarısı reform söylemine kuşkuyla yaklaşıyor.

Devamı >>>



Anahtar Kelimeler: Kararsızların iktidarı

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER