Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Karar gündeme taşımıştı: Çin’i ‘tebrik eden’ İslam alimlerine bir tepki daha

Karar’ın gündeme taşıdığı İslam alimlerinin Çin’in Sincan bölgesine gezisine bir tepki de Türkiye Bosna Sancak Derneği’nden geldi.

Karar gündeme taşımıştı: Çin’i ‘tebrik eden’ İslam alimlerine bir tepki daha

Karar’ın skandal olayı gündeme taşımasının ardından mesaj yayınlayan Türkiye Bosna Sancak Derneği, geziden sonra yapılan ortak açıklamaya sert tepki gösterdi.

ÇİN ZULMÜNE ‘TAKDİRE ŞAYAN’ DEMİŞLERDİ

Dünya Müslüman Topluluklar Konseyi (TWMCC) Başkanı Dr. Ali Rashid el-Nuaimi önderliğindeki 14 Müslüman ülkeden 30'dan fazla Müslüman lider ve akademisyen hafta başında Müslüman ve Türklerin ağırlıklı olarak yaşadığı Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ni ziyaret etmişti.

TWMCC liderliğindeki heyet, aralarında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır, Suriye, Bosna Hersek, Sırbistan ve Bahreyn'in de bulunduğu 14 ülkeden 30'dan fazla İslami şahsiyet ve alimden oluşuyordu. Sincan'ı ziyaret eden TWMCC üyeleri, "Çin'in Doğu Türkistan'da terörle mücadelesi takdire şayan" şeklinde açıklama yaptı.

‘ÇİN’İN ALGI YÖNETİMİ’

İşte Türkiye Bosna Sancak Derneği’nin “Asla kabul etmiyoruz! Kınıyoruz!” başlıklı açıklamasının tamamı:

“Çin Halk Cumhuriyeti yönetimi, işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerine karşı baskı, zulüm, sindirme ve hukuk ihlalleri uygulamaları ile adeta bir soykırım suçu işlemektedir. İnançlarını, kimliklerini ve kültürel aidiyetlerini yaşamaktan mahrum bırakılan kardeşlerimiz sistematik bir asimilasyon, işkence ve yok edilme politikasının içinde var olma savaşı vermektedir.

Dünya kamuoyunun cılız tepkilerinin yanında bu konuda en güçlü ses çıkaran ve duruş sergileyen ülke Türkiye’miz olmuştur. Devletimizin resmi yetkilileri bölgede bağımsız incelemeler yapmak istemiş; Çin Halk Cumhuriyeti yetkilileri buna izin vermemiştir.

İslam Dünyasının da kanayan yaralarından biri olan Uygur Türkleri gerçeğini çarpıtarak algı yönetimi yapan Pekin yönetimi, 8 Ocak 2023’de skandal bir etkinlik düzenlemiştir. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır, Suriye, Bahreyn, Tunus, Güney Sudan, Moritanya, Endonezya, Kuveyt, Ürdün ve Umman’dan din adamlarının yer aldığı bir grup başkent Urumçi’ye götürülerek “sözde” incelemelerde bulundu. Her yönüyle bir propaganda ziyaretine dönüşen etkinlikte, Uygur Türklerinin mutlu ve refah içinde yaşadıkları yönünde açıklamalar Çin’in misafiri olan Müslüman din adamlarınca dile getirilmiş ve Çin’in bölgede “terörle mücadele ettiği” iddia edilerek, zulüm gören kardeşlerimiz terörist ilan edildi.

 

Böylesine utanç verici bir organizasyonun içinde Bosna Hersek’ten ve Sırbistan sınırları içindeki Sancak Bölgesi’nden de iki din adamının yer alması, Türkiye’de yaşayan milyonlarca Müslüman Boşnak’ı derinden yaralamıştır. Bosna Hersek Eski İslam Birliği Başkanı Mustafa Ceriç ve Sırbistan İslam Meşihatı Başkanı Mevlud Dudiç’in burada yaptığı açıklamalar kesinlikle kabul edilemez, bundan 30 yıl önce soykırıma uğrayan Boşnak halkının düşünceleri olarak yansıtılamaz. Sadece hakkı ve hakikati konuşması gereken kişilerin siyasi ve ekonomik gerekçelerle Çin’in politikalarına alet edildiğini görüyor ve bundan büyük üzüntü duyuyoruz.

 

Çin’in sahip olduğu ekonomik güçle oluşturduğu bu propaganda kumpanyasına alet olan tüm ülke ve temsilcileri kınıyoruz. Uygur Türklerinin haklı mücadelesinde sonuna kadar yanlarındayız.”

aciklama.jpg

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER