Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kanun tekliflerinde dikkat çeken detay: Meclis'te sadece AK Parti'nin istediği oldu

AK Parti'nin sunduğu tekliflerin 263'ü kabul edilerek kanunlaştı. AK Parti dışında, MHP dahil olmak üzere, hiçbir siyasi partinin kanun teklifi kabul edilmedi.

Kanun tekliflerinde dikkat çeken detay: Meclis

Denge ve Denetleme Ağı mecliste.org Programı Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin son bir yılını inceledi. Ağ yayınladığı 'TBMM 27. Dönem 5. Yasama Yılı Performans Değerlendirme Raporu"nu verilere dayandırdı. Raporda "5. yasama yılında neler kanunlaştı, kaç soru önergesi cevaplandı, torba yasalar neleri değiştirdi, dünya parlamentolarıyla karşılaştırıldığında tablo nasıl" gibi sorularının yanıtları arandı.

Rapora göre 1 Ekim 2021'de başlayan ve 1 Temmuz 2022'de sona eren 27. dönem, 5. yasama yılında Toplam 111 Genel Kurul birleşimi ile gerçekleştirildi. 27. Yasama döneminin tamamında 4534 kanun teklifi sunuldu. AK Parti'nin sunduğu tekliflerin 263'ü kabul edilerek kanunlaştı. AK Parti dışında, MHP dahil olmak üzere, hiçbir siyasi partinin kanun teklifi kabul edilmedi.

En çok kanun teklifi CHP'den

Rapora göre yasama yılında ise iktidar ve muhalefet partilerinin vermiş olduğu tüm kanun tekliflerinin sayısı 789'u buldu. En çok kanun teklifi veren ilk üç parti ise sırasıyla 431 ile CHP, 155 ile HDP ve 71 ile AK Parti oldu.

7 bin 334 soru önergesi cevapsız kaldı

Yasama yılı boyunca milletvekillerinin yönlendirdiği toplam yazılı soru önergesi sayısı 15 bin 969. Bu yazılı soru önergelerinin yalnızca 1422'si zamanında cevaplandı 4715'i ise süresi geçtikten sonra cevaplandı. Cevaplanmadığı gelen kağıtlarda ilan edilen önerge sayısı ise 7334'ü bulmuş durumda.

18 torba kanun 199 kanunu etkiledi

Yasama yılında Meclis'te 83 Kanun kabul edildi. Bu kanunların 18'i torba kanun olarak geçti ve bu torba kanunlar en az 199 kanunu etkileyerek birçok kanun maddesinde değişiklik yapılmasına neden oldu. Böylelikle geçen yasama yılında değişikliğe uğramış toplam kanun sayısı 282'yi bulmuş oldu.

En çok kanunda değişiklik öngören torba Kanun ise 38 farklı Kanunu etkilemesiyle 7417 sayılı 'Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' oldu.

Bir kanunun kabul edilme süresi Türkiye'de 20; Fransa'da 305 gün

Türkiye Büyük Millet Meclisinde, yasama yılında bir kanunun ortalama kabul süresi 20.6 takvim günü olarak tespit edildi. Bianet'in aktardığına göre bu süreyi Fransa, Belçika, Birleşik Krallık, Avustralya ve Güney Kore parlamentolarındaki son bir yıldaki ortalama kanun kabul süreleriyle kıyaslayan rapora göre Fransa'da ortalama kanun geçiş süresi 305 gün, Birleşik Krallık'ta 294,5 gün olarak tespit edildi.

Fezlekelerde yine HDP zirvede, 256 fezlekenin 214'ü HDP'nin

Yasama dokunulmazlığı ile ilgili gelişmeleri de mercek altına alan rapora göre 5. yasama yılında dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik toplam 256 fezleke verildi. Bu fezlekelerin 214'ü HDP'ye, 18'i DBP'ye, 10'u CHP'ye, 7'si TİP'e, 1'i AK Parti'ye, 1'i İyi Partiye ve 5'i bağımsız milletvekillerine ait.

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER