Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kani Torun: İktidar elinde çekiç, herkesi çivi olarak görüyor

Kani Torun, koronavirüs (corona virüs) salgının ekonomiyi vuracağını ve Türkiye ekonomisinin buna hazırlıksız yakalandığını söyledi.

Kani Torun: İktidar elinde çekiç, herkesi çivi olarak görüyor

Gelecek Partisi Dış Politika Başkanı Kani Torun, koronavirüs (corona virüs) salgının ekonomiyi vuracağını ve Türkiye ekonomisinin buna hazırlıksız yakalandığını söyledi. Türkiye'deki otoriterleşmenin de devam edeceğini belirten Torun, 'İktidar elinde çekiç, herkesi çivi olarak görüyor. Ses çıkaranın kafasına vurarak ite kaka götürmeyi deneyecekler' dedi.

 

Eski Büyükelçi ve Milletvekili C. Kani Torun, dünyanın içinden geçtiği Covid-19 salgınının ulusal ve uluslararası çaptaki etkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Siyasi yolculuğunu sürdürdüğü Gelecek Partisi’nde Dış Politika Başkanlığı görevini yürüten Torun, koronavirüs salgınının sosyal ve ekonomik sonuçlarının ağır olacağını ve Türkiye’de 4 yıldır süregelen otoriterleşme eğilimini arttıracağını ifade etti.

İşte Torun’un açıklamalarından önemli satır başları: 

"1929’DAN BU YANA EN AĞIR KRİZ "

1929 Büyük Buhranı faşizmin ortaya çıkmasına ve ardından 2. Dünya Savaşı’na yol açtı. Dünya 1929’dan bu yana en ağır şartları yaşıyor ve bunun ciddi ekonomik ve sosyal sonuçları olacak. Bu tür krizler genelde içe kapanık, otokratik yönetimlere eğilimi artırır, 1929’da da böyle olmuştu. 

"ÇİN LİDER OLACAK DURUMDA DEĞİL"

Amerika’daki gidişat dünyayı etkileyecek çünkü Amerika Covid-19 sınavını iyi veremedi ve 2. Dünya Savaşı’ndan beridir dünyada sürdürdüğü lider pozisyonunu kaybetti. Eğer Trump kaybeder, Demokratlar başa gelirse ABD bu pozisyonunu devam ettirmeye çalışacaktır. Ben Çin’in liderliği devralacağı yönündeki yaklaşımları da aceleci ve erken buluyorum. Çin entelektüel olarak, kültürel olarak, ekonomik olarak bunu yürütemez. İnovasyon ve teknoloji alanında da ABD’yi geçmiş değil. Bu tür liderlikler için dünya ile işbirliği gerekiyor, Çin’in Covid-19’u gizlemesi ve yaptığı hatalar, totaliter bir yönetimin bunu yürütemeyeceğini gösterdi. 

"İKTİDAR ELİNDE ÇEKİÇ, HERKESİ ÇİVİ OLARAK GÖRÜYOR"

Türkiye’de içe kapanma devam edebilir. İktidar 2016’dan bu yana bu politikayı devam ettiriyor. 15 Temmuz’u “Allah’ın lütfu” olarak görüp otoriter yönetime kayış başlamıştı, bugün koronavirüsü de aynı şekilde görüp otoriterliği artırmaya devam edebililrler. Mevcut iktidarın demokratikleşme gibi bir şeyi öngördüğünü düşünmüyorum. Erken seçime gideceklerini de zannetmiyorum. İktidar elinde çekiç herkesi çivi olarak görüyor, ses çıkaranın kafasına vurarak ite kaka götürürüz düşüncesinde olduklarına inanıyorum. 

"TÜRKİYE KRİZE ÇOK KÖTÜ YAKALANDI"

Türkiye özellikle son 2 yıldır ekonomik olarak çok kötü yönetildiği, rezervleri tüketildiği ve ihtiyaç akçesi kullanıldığı için bu krize herhangi bir Batı ülkesinden çok daha kötü durumda yakalandı, sonuçları da ağır olacak. Uluslararası Para Fonu, nakit sıkışıklığına giren ülkelere dolar sağlamak için alternatif bir SWAP uygulaması başlattı ama Türkiye’yi buna dahil etmedi çünkü Türkiye’nin ekonomik verileri şeffaf değil ve paranın nerelere harcandığı belirsiz. 

"YANLIŞ POLİTİKALAR AYAKLARINI BAĞLADI"

S-400’lerin aktive edilmesinin ertelenmesi bir anlamda sinyal fakat Suriye’de Rusya ile sorunlar çözülmemişken, İdlib gibi önemli bir kriz varken S-400’leri tamamen bırakıp Amerika ile yakın ilişkiler içerisine girebileceklerinden emin değilim. İzlenen yanlış politikalar ayaklarını çok fena bağladı. Türkiye’nin bu yıl ödemesi gereken 172 milyar dolar dış borcu var ve onu ödeyecek para gelecekse de kavga ettiğimiz ‘Batı’dan geliyor, Rusya’dan Çin’den gelmiyor. Ama bu hızla giderken bir ‘U’ dönüşü yapabileceklerini zannetmiyorum. Olaylara uzun vadeli bir stratejik vizyonla bakılsaydı böyle bir sıkışıklık söz konusu olmazdı. 

"MEVCUT SİSTEMLE KÖTÜYE GİDİŞ SÜRER"

Türkiye’de şu anda bir ‘Tek kişi sistemi’ var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bakanlar hiçbir konuda insiyatif alamıyor, kurumlar tamamen dışlanıyor. Tek kişinin haberi olmadan Ankara’da orta düzeyde bir memur ataması bile yapılamıyor. Böyle bir durumda stratejik hareket beklemek iyimserlik olur. İşler Cumhurbaşkanı’nın kişisel ilişkileriyle yürüyor, kurumsal akıl dışlanmış durumda. O yüzden ben mevcut gidişatın devam edeceğini düşünüyorum. 

DR. C KANİ TORUN KİMDİR? 

1959 yılında Artvin’de doğan C Kani Torun, Doktor ve akademisyen çalıştı, uzun yollar İngiltere’de uluslararası bir yardım kuruluşunun başında bulunan Torun, 2011 de Somali’ye Büyükelçi olarak atandı. Başbakan Danışmanlığı ve 25. & 26. Dönem Milletvekilliği de yapan Torun, Gelecek Partisi Dış İlişkiler Başkanlığı’nı yürütmektedir. Torun evli ve 5 çocuk babasıdır.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz