Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Kanada ile Çin arasındaki kriz derinleşiyor

Kanada ile Çin arasında, Huawei Mali İşler Direktörü Mıng Vancou´nun tutuklanması ile başlayan, ardından Çin makamlarının, Kanadalı girişimci Michael Spavor ve eski diplomat Michael Kovrig´i, Pekin´de ?Çin´in ulusal güvenliğini tehlikeye atan faaliyetlerd

Kanada ile Çin arasındaki kriz derinleşiyor

Kriz nedeniyle son olarak Kanada Turizm Bakanı Melanie Joly, Çin´e yapacağı resmi ziyareti iptal etti. Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, Joly´nin Çin´e yapacağı resmi ziyareti iptal ettiği duyuruldu. Açıklamada, Kanada ve Çin arasındaki turizm yılı etkinliklerinin önümüzdeki hafta yapılacak kapanış törenine, daha önce katılacağı açıklanan Bakan Joly´nin katılmayacağı belirtildi.

´ÇOK ENDİŞELİYİZ´

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, yaptığı açıklamada, Çin´in iki Kanada vatandaşını tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, ikili ilişkilerin kötüye gidebileceği ve bundan ekonominin zarar görebileceğini dile getirdi. Toronto´daki City TV´ye konuşan Trudeau, "Bu, dünyadaki en büyük iki ekonominin, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri´nin birbirleriyle kavga etmeye başladıkları zaman yaşanan durumlardan biri. İki ülkenin aralarında yükselen ticaret savaşı, Kanada´da ve potansiyel olarak tüm küresel ekonomide her türlü istenmeyen sonuçlara sahip olacak. Bu konuda çok endişeliyiz." dedi.

İLK KEZ GÖRÜŞME İZNİ VERİLDİ

Kanada Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kanada´nın Çin Büyükelçisi John McCallum´a gözaltındaki Kanadalı eski diplomat Michael Kovrig´i görme izni verildi. Kanada Başbakanı Trudeau da, elçilik yetkililerinin hafta başında Çin´de tutuklanan iki Kanadalıdan diğeri olan girişimci Michael Spavor ile de görüşebilmesini umduklarını söyledi. Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland ve Savunma Bakanı Harjit Sajjan´ın da, Amerikan mevkidaşları ile görüşerek, Çin´de tutuklu iki Kanadalının serbest bırakılması için destek istedikleri bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı önceki gün, Kanada vatandaşları Michael Spavor ve Michael Kovrig´in, ?Çin´in ulusal güvenliğini tehlikeye atan faaliyetlerde bulunmak? şüphesiyle gözaltına alındığını ve haklarında ulusal güvenliğe tehdit şüphesiyle soruşturma başlatıldığını açıklamıştı. Kanada hükümetinden yapılan açıklamada ise, Kanadalı iş adamı ve girişimci Michael Spavor´a, Çinli yetkililer tarafından sorgulanmasının ardından ulaşılamadığı bildirilmişti.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER