Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİNDE YENİ TAKVİM VE CUMHURBAŞKANLIĞI DENGESİ

Hürriyet Gazetesi'nden Abdülkadir SELVİ'NİN "KONUYA DAİR" ANALİZİ...

KABİNE DEĞİŞİKLİĞİNDE YENİ TAKVİM VE CUMHURBAŞKANLIĞI DENGESİ

Yarın Meclis’in açılışıyla birlikte siyasetin nabzı daha hızlı atmaya başlayacak. Yeni dönemde sürpriz ittifaklara tanık olabiliriz. İYİ Parti her şeye muhalefet etmek yerine iktidarın doğrularına destek vermeyi, yanlışlarına ise karşı çıkmayı planlıyor. Henüz “Yeni ittifaklar kurulur, eski ittifaklar yıkılır” noktasında değiliz. Sadece bazı arayışlar söz konusu.

Madde madde sıralayacak olursak tablo şöyle:

1- 3 Kasım 2002 seçimleriyle birlikte başlayan dönemde seçimler güçlü iktidar-zayıf muhalefet üzerinden okundu. AK Parti ve CHP dengesi iktidar ve muhalefet tablosunu belirledi. Başkanlık sistemi ile siyasi hayatımıza giren ittifaklar bu dengeyi değiştirdi. Buna “yeni siyaset dönemi” diyebiliriz. Yeni siyaset döneminde süreçleri ittifaklar üzerinden okumak gerekli hale geldi.

2- 31 Mart yerel seçimleri ve İstanbul seçimleriyle birlikte siyaseti 3 Kasım 2002 seçimleri üzerinden okuma dönemi, yerini yeni duruma bıraktı. 2023 seçimleri ise yerel seçimlerle başlayan sürecin kalıcı mı yoksa konjonktürel mi olduğunu belirleyecek.

ERDOĞAN-BAHÇELİ İTTİFAKI

3- Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP ile ittifakı sürdürmekte kararlı. “Cumhur ittifakı pazara kadar değil, mezara kadar” diyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli ise Türkiye’nin beka sorunu sürdüğü müddetçe cumhur ittifakının sürmesi gerektiği görüşünde. İki lider arasında ittifak ötesi bir güç birliği söz konusu.

Devamı>>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz