Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Jan Dost: Emin İsa’ya yapılan işkence Diyarbakır Cezaevi’ndeki zulmü geçti

Rojavalı yazar ve şair Jan Dost, KDP-S üyesi Emin İsa Emin’in işkence sonucu öldürülmesine ilişkin, “PYD hapishanesinde Emin İsa’ya yapılan işkence Diyarbakır Cezaevi’nde Esat Oktay Yıldıran'ın Kürtlere yaptığı işkenceyi geçti”

Jan Dost: Emin İsa’ya yapılan işkence Diyarbakır Cezaevi’ndeki zulmü geçti

K24’e konuşan Rojavalı şair ve yazar Jan Dost, Kürdistan Demokrat Partisi-Suriye (KDP-S) üyesi Emin İsa Emin’in geçtiğimiz günlerde PYD hapishanesinde vahşi bir şekilde katledilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

Emin İsa’nın öldürülmesinin Rojava’da yaşanan ilk olay olmadığını, daha önce de Amude, Kobani, Kamışlo ve Afrin’de benzer olayların yaşandığını belirten Jan Dost şunları söyledi:

“Emin İsa’ın vahşice öldürülmesi Rojava’da yaşanan ilk vahşet olayı değildir. Daha önce de buna benzer çok olay yaşandı. 2012 yılında Afrin’de bir günlük damat olan Henan Hemduş pazarda biriyle tartışmıştı. PYD güçleri Henan Hemduş’u kendi hapishanelerine attılar. İçeride işkenceyle öldürdüler. Buna benzer bir olay da Kobani’nin Til Xezal köyünde oldu. Amude’de 6, Kamışlo’da 3 kişi işkenceyle öldürüldüler. Yine Afrin’de iki ayrı olayda 3’er olmak üzere 6 kişi vahşice öldürüldü. Bu barbarlıktır, bu şiddettir. Bu vahşet PKK’nin Stalinist temeline dayanıyor.  Bu aşırı şiddet yanlısı silahlı kişilerin işidir.”

PYD’nin insanları korkutarak yönetimini sürdürdüğünü vurgulayan Dost, “Bu örgüt demokratik değildir. Farklı düşünceleri kabul etmiyor. Bölgede farklı fikirlerin siyaset yapmalarını kabullenemiyorlar. Özerk Yönetim Rojava’da meşru ve yasal temel üzerine değil, despotluk üzere kurulmuş. Yalan sloganlarla insanları korkutarak egemenliğini sürdürüyor” ifadelerini kullandı.   

PYD’nin işlediği suçu inkar ederek Emin İsa’yı ikinci sefer öldürdüğünü sözlerine ekleyen Jan Dost konuşmasına şöyle devam etti:

“İki çocuk babası Emin İsa bu şekilde vahşice öldürülmesine sebep olabilecek hiç bir suçu ve günahı yoktu. PYD inkar etmekle Emin İsa'yı ikinci sefer öldürdü. Diyorlar ki ‘Biz yapmadık, beyin kanaması geçirerek öldü.’ Oysa ailesinin çektiği fotoğrafların hepsi doğrudur ve hepsi de belgedir. Diyarbakır Cezaevi’nde Esat Oktay Yıldıran'ın Kürtlere çok işkence yaptığını söylüyorlar. PYD'nin bu zulmü onu da geçmiş. Kızgın yağ, sıcak su ve elektrik vererek Emin İsa’yı vahşice öldürmüşler. En büyük vahşiliği bu garibana yapmışlar. Eğer bir cezası varsa mahkemede gereken ceza verilebilirdi. İdam cezasını hak ediyorsa idam etselerdi. Böyle vahşice öldürmek de nedir? İnsanın aklı duruyor.”

Kürt yazar son olarak, Özerk Yönetim’e yakın aydın ve sanatçılara seslenerek , “Bunu protesto ediyoruz ve toplumumuz, insanlarımız bu vahşi olayın üzerinde dursun, sessiz kalmasın. Herkesten önce Özerk Yönetim'e yakın aydın ve sanatçılar bu vahşete karşı sesini yükseltmeli” şeklinde konuştu. 

NE OLMUŞTU?

KDP-S üyesi Emin İsa Emin, 22 Mayıs’ta PYD’ye bağlı Asayiş güçleri tarafından gözaltına alındıktan 27 gün sonra, hapishanede işkence edilerek öldürülmüştü.

Ailesi ve KDP-S, Emin İsa’nın vücudunda çeşitli izler olduğunu ve işkence sonucu öldürüldüğünü açıklamıştı. Bölgede çok sayıda kurum ve kişi olaya tepki gösterdi. KDP-S, üyeleri Emin İsa Emin’in katledilmesine ilişkin acilen bir araştırma komisyonu oluşturulmasını istemişti.

ABD’nin Suriye Büyükelçiliği de Emin İsa Emin’in öldürülmesine tepki göstermiş, cinayetin bir an önce araştırılmasını istemişti.

1986 yılında Dirbêsiyê'nin Bîrikê köyünde dünyaya gelen Emin İsa, evli ve 2 çocuk babasıydı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER