Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İzzetbegoviç: ‘Rusya radikal biçimde Bosna Hersek’in içişlerine karışıyor’

Bakir İzzetbegoviç, Rusya’yı radikal bir biçimde Bosna’nın içişlerine karışmakla suçladı.

İzzetbegoviç: ‘Rusya radikal biçimde Bosna Hersek’in içişlerine karışıyor’

Bosna Hersek, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un skandal ziyaretini konuşuyor.

Bosna Hersek’e 14 Aralık’ta giden Lavrov, başkent Saraybosna’dan önce otonom Sırp Cumhuriyeti (RS) içinde kalan Doğu Saraybosna’ya gitti, burada ayrılıkçı, milliyetçi görüşleri ve Rusya yanlısı siyasetiyle Bosna Hersek yönetimiyle sık sık karşı karşıya gelen Sırp Cumhuriyeti’nin lideri Dodik’le bir araya geldi.

Lavrov ile Dodik’in birlikte düzenlediği basın toplantısında Bosna Hersek bayrağı olmaması ikinci krize neden oldu.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:Ekran Resmi 2020-12-16 21.36.24.png

Lavrov’un basın toplantısındaki sözleri krizi daha da büyüttü. Önce ülkeyi kuran Dayton Barış Anlaşması’nın revize edilmesine karşı olduğunu söyleyen Lavrov, sonra aynı anlaşmanın getirdiği Yüksek Temsilcilik Ofisinin (OHR) kapatılması gerektiğini ifade etti. Geniş yetkilere sahip OHR, en çok ayrılıkçı Dodik’in siyasetinin önünde bir engel oluşturuyor.

Basın toplantısında Dodik’in, Bosna’nın askeri olarak tarafsız kalması ve asla NATO’ya üye olmaması yönündeki görüşlerine Lavrov’un verdiği destek de ülkenin içişlerine müdahale olarak yorumlandı.

Ziyaretin ilk gününde üst üste yaşanan bu diplomatik skandallar nedeniyle Lavrov, Saraybosna’daki resmi temaslarında bir sürprizle karşılaştı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak, Hırvat ve Sırp üyeleriyle bir araya geleceği görüşmeye konseyin Boşnak üyesi Dzaferovic ile Hırvat üyesi Komsic katılmadı. Lavrov, sadece konseyin Sırp üyesiyle görüştü.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EpQ81LzXIAAJ98M.jpg

Lavrov burada yaptığı açıklamada iki konsey üyesinin başkalarının talimatlarına göre hareket ettiklerini öne sürdü.

Lavrov’un “başkalarının talimatıyla” derken suçladığı isim Demokratik Eylem Partisi’nin (SDA) Genel Başkanı Bakir İzetbegoviç’ti. Çünkü Başkanlık Konseyi’nin Boşnak üyesi Dzaferovic, aynı zamanda SDA üyesi.

İzetbegoviç görüşmeme kararına bir müdahalesi olmadığını söyledi ve Rusya’yı radikal bir şekilde Bosna Hersek’in içişlerine karışmakla suçladı: “Lavrov’un hatası, Bosna Hersek’in sembollerine ve yasalarına saygı duymamaktır. Bu davranışıyla da Dzaferovic ile Komsic’i provoke etmiştir.”



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER