Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İZCİLERİN ORMAN İŞGALİ KRİZE DÖNDÜ, DEVLET KURUMLARI “İZCİLERİ ALADAĞ’DAN NASIL ATARIZ?” SORUSUNA CEVAP BULAMADI

Türkiye İzcilik Federasyonu Bolu'ya bağlı Aladağ'daki Başalan Yaylasını hiçbir izin almadan işgal edip tesis kurdu. İzciler bir türlü yayladan çıkarılamıyor

İZCİLERİN ORMAN İŞGALİ KRİZE DÖNDÜ, DEVLET KURUMLARI “İZCİLERİ ALADAĞ’DAN NASIL ATARIZ?” SORUSUNA CEVAP BULAMADI

Cihat ARPACIK'IN "KONUYA DAİR" HABERİ...

Türkiye İzcilik Federasyonu, Bolu sınırları içindeki Aladağ’da bulunan Başalan Yaylası’ndaki ormanlık saha içinde geniş bir kamp alanı kurdu.

Orman Genel Müdürlüğü'nden izin alınmadan kurulan tesiste Türkiye genelinde izciler gelip kamplar yapmaya başladı.

Ancak tesis Orman Kanunu’nun 17,79 ve 93. Maddelerine aykırı şekilde kurulmuştu.

Sayıştay denetçileri geçtiğimiz yılın Kasım ayında Bolu Orman Bölge Müdürlüğü, Aladağ Orman İşletme Müdürlüğü ve Alabarda Orman İşletme Şefliği yetkilileriyle birlikte tesise gidip incelemelerde bulundu. 

İncelemede söz konusu alanda izinsiz şekilde ahşap bungalovlar, ahşaptan derslik şeklinde kulübeler, ahşap samanlık, bekçi kulübesi, tuvaletler ile kayak merkezi ve telesiyej tesisi kurulduğu ve çok miktarda kerestenin de saha içinde depolandığı anlaşıldı.

Uydu görüntüleri incelendi

Buranın tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmiyordu. 

2010, 2013, 2016 ve 2018 yılına ait uydu görüntüleri incelendiğinde buradaki yapılaşmanın 2016’da başladığı tespit edildi. Yapılan hesaplamalarla 70 bin metrekare ormanın İzcilik Federasyonu tarafından izinsiz şekilde kullandığı belirlendi. 

Sayıştay ve Orman Bölge Müdürlüğü bunu “işgal” olarak tanımlasa da Türkiye İzcilik Federasyonu tesisin izinsiz olduğu iddiasına karşı çıkıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı talebi reddetti ama...

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 23 Mayıs 2016 günü Başalan Yaylası’ndaki ormanlık alanda gençlik ve izcilik kampı kurulması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na başvurmuş ancak bu talep 7 ay sonra verilen cevapla reddedilmişti. 

 

tents-2526902_1920.jpg

Sayıştay, izcilerin ormanı işgal ettiğini vurgulayarak oluşan kamu zararının tespiniti istiyor / Fotoğraf: Pixabay

 

Talebin ret gerekçesi, federasyonun ormanlık alanda sosyal tesis ve konaklama tesisi kurmak istenmesiydi.

1 ay sonra, Seben Belediyesi söz konusu mevkinin mesire yeri olarak tahsis edilmesini istedi. 

Konuyla ilgili Ankara 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, Karayolları, Milli Parklar şubesi, belediye, valilik, Jandarma, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden görüş talep edildi.

İkinci ret Kültür Müdürlüğü'nden

Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hariç diğer kurumlar bu alanını A tipi mesire alanı olarak belirlenmesine yönelik uygun görüş bildirdi. Kültür ve Turizm Müdürlüğü ise “Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi kapsamında bütüncül planlama çalışmaları tamamlanmadan söz konusu mesire yeri tescil talebine yönelik bu aşamada bir değerlendirme yapılamadığı”nı bildirdi.

İlk kamp talebinde bulunan ancak talebi Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından reddedilen Türkiye İzcilik Federasyonu, 20 Temmuz 2017’de bu bölgenin A tipi mesire yeri olarak TİF’e tahsis edilmesini istedi. Bunun üzerine Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, “Talep konusu kullanımın konaklama tesisleri içeren bir kullanım olması nedeniyle talebin reddedilmesine karar verildiği” yönünde bir yazı gönderdi.

 

Bolu Aladağ.jpg

İzcilerin işgal ettiği alanın 70 bin metrekare olduğu tespit edildi / Fotoğraf: Facebook

 

Yasal olarak imkansız

Bu sahanın mesire yeri tescil talebi girişimleri sonuçsuz kalmış, alanın Seben Belediyesine ya da Türkiye İzcilik Federasyonu’na tahsisi yasal olarak imkansız kılınmıştı.

Ama tüm bu yazışmalar yapılırken, bürokratik işlemler bitmeden TİF inşaat çalışmalarına başlamıştı. 

Sayıştay: İzciler fiili durumu yasallaştırmaya çalıştı

Durum Sayıştay raporuna, “Türkiye İzcilik Federasyonu’nun bu sahanın A tipi mesire yeri olarak tahsisi ve kiralamaya ilişkin talebi bir nevi fiili durumu yasallaştırmaya çalışma girişimi gibi gözükmektedir. Aladağ Başalan Yaylası mevkiindeki sahanın Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından 2016 yılından bu yana kullanıldığı, işgal ve yapılaşmayı önlemek için orman idaresince yasal girişimlerin yerine getirilmediği görülmektedir” şeklinde yansıdı.

Orman Genel Müdürlüğü Alabarda Orman İşletme Şefliği 06 Kasım 2018 günü konuyla ilgili tutanak tuttu ve ormanlık alandaki yapıların buradan uzaklaştırılması için 13 Kasım 2018’de Türkiye İzcilik Federasyonu’na uyarı yazısı gönderdi. 

 

izci.jpg

Orman işletme şefliği, İzcilik Federasyonu'na "ormandan çıkın" uyarısı gönderdi / Fotoğraf: Twitter

 

Hala kullanılıyor

Belirtilen sahanın Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından boşaltılıp boşaltılmadığı sahadaki yapıların kaldırılıp kaldırılmadığı ve kanuna aykırı şekilde gerçekleşen bu işgalden kaynaklı tazminat bedeline yönelik kamu alacağının hesaplanarak takibiyle ilgili ne işlem yapıldığı hakkında bir açıklamada bulunmadı. 

Son talep genel müdürün masasında

Gençlik ve Spor Bakanlığı bu yazıdan 4 ay sonra söz konusu bölgenin bakanlığa gençlik ve izcilik kampı yapılması için 49 yıllığına bedelsiz şekilde devredilmesini talep etti. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü 28 Mayıs 2019’da izin raporu düzenleyerek genel müdürlük onayına sundu.

Aslında yasal olarak Orman yetkililerinin federasyonu bu alandan kolluk marifetiyle uzaklaştırması gerekiyor. Ancak herhangi bir adım atılmadı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER