Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İYİ Parti’den İstanbul Sözleşmesi vurgulu kongre

Nergis Demirkaya'nın haberi;

İYİ Parti’den İstanbul Sözleşmesi vurgulu kongre

 

İYİ Parti’nin “Millet bizi çağırıyor” sloganıyla 20 Eylül Pazar günü yapacağı 2. Olağan Kurultayı öncesi gençler için rap şarkısı hazırlandı. “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” sloganına yer verilecek kongrede ayrıca doğa ve hayvan haklarına dikkat çeken mesajlar olacak. Tek aday olarak genel başkanlık seçimine girecek İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in konuşmasında ana vurgunun da partinin kuruluşundan bu yana çağrısını yaptığı güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistem olması bekleniyor.

 

ANKARA – İYİ Parti’nin “Millet bizi çağırıyor” ana sloganıyla 20 Eylül’de yapacağı 2. Olağan Kurultayı’nın hazırlıklarında sona gelindi. Pandemi koşulları nedeniyle seyircisiz yapılacak kurultayda İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in karşısına aday çıkması beklenmezken asıl yarış partiyi seçimlere taşıyacak kadroların belirleneceği Genel İdare Kurulu üyeliği yaşanacak. AK Parti’de imza çekilmesi tartışmasıyla gündeme gelen İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadın ve doğa hakları ile ilgili mesajların verileceği kongrede Akşener’in konuşmasındaki ana vurgunun da güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistem olacağı ifade ediliyor.

PANDEMİ NEDENİYLE SEYİRCİSİZ KURULTAY

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, 25 Ekim 2017’de, OHAL koşullarında kurulan İYİ Parti 3 yaşını doldurmadan bugüne kadar 3’ü olağanüstü olmak üzere toplam 4 kurultay yaptı. İYİ Parti’yi bir sonraki seçimlere taşıyacak kadroların seçileceği 2. Olağan Kurultay 20 Eylül Pazar günü Anfa Altınpark’ta yapılacak. Korona virüsü salgını nedeniyle seyircisiz yapılacak kurultayda Sağlık Bakanlığı’nın önerdiği tüm tedbirler alınacak. Kurallara uyum için sürekli denetim yapılacak. Doğal delegelerle birlikte toplam bin 379 delege, az sayıdaki görevli ve basın mensuplarının dışında kurultay alanına kimse alınmayacak. Oy verme işlemleri için 40’ın üzerinde sandık, 150 kabin kurulacak.

MHP VE HDP’YE KURULTAY MEKTUBU YOK

Siyasi parti kurultaylarında diğer siyasi partilere katılım için davetiye gönderilmesi gelenektir. Ancak pandemi koşulları nedeniyle bir davet yapılmayacak. İYİ Parti Genel Başkanı Akşener imzasıyla siyasi parti genel başkanlarına gönderilen mektupta kurultay bilgisi paylaşılacak, pandemi koşulları nedeniyle davet edememe nedeniyle üzüntü duyulduğu ifade edilecek, sağlıklı günlerde buluşma dileğinde bulunulacak. Parti yetkililerinden alınan bilgiye göre söz konusu mektup MHP ve HDP’ye gönderilmeyecek.

AKŞENER TEK ADAY

Genel Başkanlık, 50 kişilik Genel İdare Kurulu (GİK) ve 11 kişilik Merkez Disiplin Kurulu (MDK) üyelerinin seçiminin yapılacağı kurultayda mevcut genel başkan Meral Akşener’in dışında bir aday çıkması beklenmiyor. Tüzüğe göre genel başkan adaylığı için 70 delege imzası yetiyor. Akşener’in de delegelerin büyük kısmının imzası alınarak aday gösterilmesi ve seçilmesi bekleniyor.

ASIL YARIŞ GİK İÇİN, ANAHTAR LİSTE BEKLENİYOR

Genel başkanlık yarışı beklenmeyen kurultayda asıl rekabet, içinden partiyi önümüzdeki seçimlere hazırlayacak Başkanlık Divanı üyelerinin seçileceği 50 kişilik GİK üyeliği için yaşanacak. Çok sayıda kişinin GİK üyeliği için başvuru yapması bekleniyor. Çarşaf liste ile yapılacak seçimde Akşener’in delegelere 100 kişilik bir “anahtar liste” sunması sürpriz olmayacak.

MİLLETİN SESİ SLOGANINI VATANDAŞ YAKIŞTIRDI

Kurultayın ana sloganı “Millet Bizi Çağırıyor” olarak belirlendi. Parti yetkilileri sloganla ilgili, “Biz Türk siyasetinin sıkışmışlığında, üstelik olağanüstü hal şartlarında kurulduk. Geçen 3 yıllık süreçte milletin teveccühünü gördük. Millet iktidar sorumluluğu vermedi ama bizi iktidara seslerini duyuracak, sözcülüğünü yapacak bir parti olarak gördü, görüyor. Vatandaşların kürsüye çıkarıldığı Meclis grup toplantılarına, saha gezilerimize gösterilen ilgiden bunu tespit etmek mümkün. İYİ Parti genel başkanına dönük “Milletin sesi” sloganını da bize vatandaş yakıştırdı. Biz de kongre için millet vurgulu bu sloganı belirledik” değerlendirmesinde bulundu.

KURULTAYDA ‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR’ VURGUSU

Kurultayda kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda devletlere sorumluluk yükleyen İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekilmesiyle ilgili AK Parti tarafından başlatılan tartışmalar ile doğa ve hayvan haklarına dönük özel mesajlar verilecek. Doğa ve hayvan hakları için yeşil tonlarına yer verilen kürsü alanına, üç boyutlu olarak “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” ifadesinin yansıtılması planlanıyor. Böylece sözleşmeye tam destek veren Akşener’in bu tutumunu kurultayın da ana mesajlarından biri olarak kamuoyuna bir kez daha sunacağı ifade ediliyor.

GENÇLERE RAP ŞARKILI MESAJ: BENİM SIRAM BENİM ZAMANIM

CHP’nin 37. Olağan Kurultayında gençlere hitap etmek üzere rap şarkısı hazırlamıştı. İYİ Parti kurultayı için de “Benim sıram, benim zamanım” adlı bir rap şarkısı hazırlanarak sosyal medya platformlarında paylaşıldı. “Şansın bitti, bu sondu, uyandım, hazırım şimdi, benim sıram benim zamanım” sözlerinin yer aldığı şarkıda kutuplaşma, gerilim ortamı eleştiriliyor, ekonomik sorunlara, zorluklara, işsiz gençlere dikkat çekiliyor. Kurultayda gençler için ayrıca bir de “İYİ Arama Kurtarma Birimi” standı kurulacak. İYİ Gençlik hareketi kapsamında başlatılan çalışma ile siyasetin aslında bir iyilik hareketi olduğu mesajı verilecek.

AKŞENER PARLAMENTER SİSTEM ÖNERİSİNİN ÇERÇEVESİNİ ÇİZECEK

Kurultay’da Akşener’in yakaşık 40-45 dakikalık bir konuşma yapması bekleniyor. Edinilen bilgiye göre Akşener konuşmasında partinin hangi koşullarda kurulup bugüne geldiğine dikkat çekecek ekonomi ve dış politika gibi konularda tutumlarını ve önerilerini açıklayacak. Toplumda yaratılan ayrışma ve kutuplaşmaya dikkat çekecek Akşener’in adalet ve demokrasi arayışına özel vurgu yapması bekleniyor. Akşener’in konuşmasında asıl dikkat çeken noktanın ise bundan sonra partinin izleyeceği rota ve kararlılık olacağı ifade ediliyor. İYİ Parti’nin kuruluşundan bu yana güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistem çağrısı yapan Akşener’in önce Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 2 yılına dair bir “hasar tespiti” yapması, eksik ve yanlışlara dikkat çekmesi daha sonra yerine önerdikleri sistemin ipuçları vermesi bekleniyor. Bu anlamda çağrısı yapılan güçlendirilmiş ve iyileştirilmiş parlamenter sistemin içeriğinin ilk kez net olarak içeriğinin paylaşılacağı ifade ediliyor.

İyi Parti 2. Olağan Kurultayı’nı pazar günü gerçekleştirdikten sonra üçüncü yaş günü kutlaması yapacağı 25 Ekim’e hazırlanacak. Planlama aşamasında olan program kapsamında birçok siyasi partiye katılım çağrısı yapılacak bir resepsiyon düzenlenmesi düşünülüyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER