Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İYİ PARTİ 24 HAZİRAN SEÇİMİNE KATILABİLECEK

İYİ Parti, CHP´li 15 milletvekilinin partilerine katılımıyla 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerine katılma hakkını elde ediyor.

İYİ PARTİ 24 HAZİRAN SEÇİMİNE KATILABİLECEK

 İYİ Parti, CHP´li 15 milletvekilinin partilerine katılımıyla, Siyasi Partiler Kanunu´nun, "partilerin seçimlere katılabilmesi için TBMM´de grubu bulunması gerekiyor" hükmünü yerine getirerek, 24 Haziran 2018 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerine katılma hakkını elde ediyor.

AA muhabirinin derlemelerine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın, seçimin 24 Haziran tarihinde yapılacağını açıklamasının ardından, İYİ Parti´nin seçime katılma yeterliliğine ulaşıp ulaşmadığı tartışılmaya başladı.

İYİ Parti´nin 1 Nisan 2018 tarihinde gerçekleştirilen 1. Olağanüstü Kurultayı´na tek aday olarak katılan Meral Akşener, genel başkanlığa seçilmişti.

İYİ Parti sözcüleri, 1. Kongresi´ni 10 Aralık 2017 tarihinde yaptığını, 1 Nisan´da yapılanın ise Olağanüstü Kurultay olduğunu, yani 6 aylık sürecin 10 Aralık 2017´de başladığını belirtmiş, 24 Haziran 2018 seçimine katılabileceklerini iddia etmişti.

İYİ Parti´nin seçime katılamayacağını savunanlar ise partinin Olağanüstü Kurultayı´nın 1 Nisan´da yapıldığını, sürecin de bu tarihten itibaren başlatılması gerektiğini ve böylece İYİ Parti´nin seçime katılamayacağını belirtmişti.

Bütün bu tartışmalar yaşanırken, CHP´li 15 milletvekili partilerinden istifa etti ve İYİ Parti´ye katıldı.

Bir siyasi partinin Meclis´te grup oluşturabilmesi için en az 20 milletvekili tarafından temsil edilmesi gerekiyor. Toplam 5 milletvekili olan İYİ Parti, CHP´li 15 milletvekilinin katılımıyla Meclis´te grup oluşturmak için gerekli sayıya ulaştı. İYİ Parti; AK Parti, CHP, HDP ve MHP´nin ardından parlamentoda grubu bulunan beşinci parti oldu.

Siyasi Partiler Kanunu´ndaki "siyasi partilerin seçimlere katılması" başlıklı 36. maddesine göre, "partilerin seçimlere katılabilmesi için illerin en az yarısında oy verme gününden en az 6 ay evvel teşkilatlarını kurması ve büyük kongrelerini yapması veya TBMM´de grubu bulunması" hükmü, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun´da da yer alıyor.

İYİ Parti, söz konusu kanundaki, "partilerin seçimlere katılabilmesi için TBMM´de grubu bulunması gerekiyor." şartını yerine getirdiği için, 24 Haziran 2018 seçimine katılma hakkını elde etmiş oluyor.

İYİ Parti, Meclis´te grup kurduğu için, TBMM İçtüzüğü´nde belirlenen, Grup Toplantısı düzenleme, Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarında temsil edilme ve TBMM Genel Kurulu´nda Grup adına konuşma haklarını da elde ediyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER