Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İyi hissetmek mi, iyi olmak mı?

İyi hissetmek ile iyi olmak arasında pek çok fark bulunmakta. İyi hissetmek, basit haliyle acı veren semptomların geçici olarak ortadan kaybolmasıdır. İyi olmak ise; bilmek ve çözüme kavuşturmaktır. Meral Kır yazdı.

İyi hissetmek mi, iyi olmak mı?
  • Duygu durumunuzdaki dalgalanmaların nedenlerini anlayın.
  • Olumsuz fikirleri kafanızdan silip atın.
  • Suçluluk duygunuzla başa çıkın.
  • Sevgi ve onay bağımlılığınızın üstesinden gelin.
  • Özgüveninizi arttırın.
  • ?Hiçbir şey yapmamak? ile baş edin.
  • Depresyonun acı veren girdabından kurtulun.

?İnsan olarak değerim, başardıklarımla orantılıdır? İşte bu düşünceden kurtulun, çünkü insan olarak değerin, hissettiklerinle orantılıdır.?

Biliyor musunuz, bu kitap serisi ülkemizde ve dünyada çok satanlar listesinde yer alıyor. Sanırım bu da insanların iyi hissetmeye ne kadar ihtiyaç duyduğunun önemli kanıtı. Tamam, kabul ediyorum, ben de tam böyle hissettiğim bir anda aldım bu kitabı. İşe yaradı mı, kısmen evet, kısmen hayır?

Kısmen evet, çünkü sana seni anlatan ve iyi hissetmek için ne yapman gerektiğini seni zorlamadan söylüyor. Diyor ki, her şey düşüncede bitiyor. İyi düşün ki iyi hisset.

Kısmen hayır, çünkü söylemek yapmak kadar kolay değil. Zaten kitap sana bilmediğin bir şey söylemiyor, sadece yapman için sana hatırlatmada bulunup seni yönlendiriyor.

Öte yandan ve tabii bana göre İyi Hissetmek, bibliyoterapinin, yani kitapla tedavinin en iyi örneklerinden birisi. İçsel yolculuğa çıkabilmek için desteğe ihtiyacınız varsa size yardımı dokunacaktır. Ayrıca İyi Hissetmek, tek seferde okuyup rafa kaldıracağınız bir kitaptan ziyade başucunuzda durmalı ve ona sadık kalmalısınız.

Depresyonun tek tedavisi ilaç değil

Kendinizi beyninizin esiri hissediyorsanız ve depresyondaysanız tek çözümünün ilaç tedavisi olmadığını bilimsel araştırmalarla kanıtlamış bir kitap. Bunun da çözümünün bilişsel terapi olacağını söylüyor. Hatta sadece söylemiyor içinde yer alan, danışanlara uygulanan testlerle kişinin problemini keşfetmesini de sağlıyor.

Yazarının psikiyatrist olması, görüşlerini bilimsel çalışmalarla desteklemesi ve örneklendirmesi çok etkiliydi. Duygularımızı harekete geçirecek ve hayata daha olumlu bakmamızı sağlayacak, bilimsel olarak test edilmiş teknikler sunuyor bize.

Açıkçası ben bu kitabı okuduktan sonra psikolojik terapinin önemine inandım.

Tam da bu esnada önemli bir detayı belirtmeliyim. Kitaptan faydalanmak için öncelikle bir sorununuz olduğunu ve kendinizi pek de iyi hissetmediğinizi kabul edip, tedavi arayışına girmeniz gerek.

Kitaptaki anahtar kelime

Dr. David Burns diyor ki, size kötü hissettiren sadece ve sadece kendi düşünceleriniz; dünyada size zulmeden tek kişi kendinizsiniz. Sizi en iyi tanıyan ise yine sizsiniz. Bu yüzden size iyi hissettirecek olan da yine sizsiniz. Özet olarak, kitaptaki anahtar kelime sizsiniz.

Devamında da doktorun yaptığı araştırmalar ve yazdıkları sayesinde hayatınızı bir büyüteçle yakından inceliyor ve cümleler arasında yalnızca kendinizi okuyormuş gibi oluyorsunuz. En azından ben öyle oldum.

Bununla ilgili de size kendimden bir örnek vermek istiyorum. Ütü yapmaktan nefret ederim. O kadar ki hala bilim insanlarının kendi kendine ütü yapan bir alet üretmelerini bekliyorum. Ama onlar bu icadı yapana kadar ben çözümümü buldum. Dr. David Burns, yaptığınız işi küçümsemeyin diyor ve ?Bu rutin, sıkıcı bir işse bunu yaptığım için fazladan ödülü hak ediyorum,? dememi tavsiye ediyor. Ben de onu dinledim, her ütüden sonra kendime bir kahve ısmarlıyorum ve ütü yapabilecek durumda olduğum için şükrediyorum. Sağlıklıyım ve uzuvlarım yerinde, kahve de şahane olmuşsa daha ne istiyorum ki?

Düşüncelerin gücü

Kısaca, durumun iyi veya kötü olması, kişinin o durumu nasıl yorumladığıyla ilgilidir.

Düşünceler, ne kadar da güçlü öyle değil mi? Sizi var edebilirler de yıkabilirler de? Asıl olan kendinize verdiğiniz değerin nasıl hissettiğinizi belirlediğidir. Peki, o zaman niye halen kendinize kötü davranıyorsunuz?

Tüm soruların cevabı, düşünmeyi bilmememizden kaynaklanıyor.

İnsan kendini dinlemeli, niçin depresif olduğunu anlamalı ve nasıl iyileşeceğini bilmelidir. Çözüm bu kadar basit.

Kaygılı, tedirgin, her şeyi kontrol etmeye çalıştığımız, mükemmel düzeyde yaşamlara ulaşma çabasıyla helak olduğumuz bu asırda, bu kitabın toplum olarak azınlık bile olsa okunup uygulandığı takdirde ciddi farkındalık ve iyileşme yaratacağına inanıyorum.

İyi hissetmek ile iyi olmak arasında pek çok fark bulunmaktadır. İyi hissetmek, basit haliyle acı veren semptomların geçici olarak ortadan kaybolmasıdır. İyi olmak ise; bilmek ve çözüme kavuşturmaktır.

Hadi kendiniz için güzel bir şey yapın ve bu kitabı en kısa zamanda okuyarak içindeki teknikleri uygulamaya çalışın. İhtiyacı olana yardımcı olabilmesi ümidiyle iyi okumalar dilerim.

Dr. David Burns, İyi Hissetmek, Psikonet.

Meral Kır



Anahtar Kelimeler: hissetmek olmak

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER