Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İsveç seçimleri: Sağ blok kazandı, radikal sağ rekor kırdı, Müslüman göçmenlerin partisi sol oyları böldü

İsveç’te düzenlenen seçimlerde Sosyal Demokratlar %30.5 ile birinci parti olurken, radikal sağcı İsveç Demokratları tarihlerindeki en yüksek oyu alarak %20.6 ile ikinci parti oldu

İsveç seçimleri: Sağ blok kazandı, radikal sağ rekor kırdı, Müslüman göçmenlerin partisi sol oyları böldü

Dün (11 Eylül) İsveç halkı genel seçimlerde oy kullandı. Yeni kurulan ve Müslüman göçmenlerin oylarına talip olan Türk asıllı Mikail Yüksek genel başkanlığındaki Nyans Partisi meclise girme hakkı kazanamadı, fakat büyük şehirlerde Müslüman göçmenlerin yoğun yaşadığı banliyölerde %15 civarında oy alarak sol ittifakın oylarını böldü. Nyans’ın yerel meclislerde sandalye kazandığı tahmin ediliyor.

Mecliste önceki dönemde yeşillerin, radikal solun, merkez solun ve merkez partilerin desteğini kazanarak tek başına hükümet kuran Sosyal Demokratlar ise oylarını %2 civarında arttırdı ve %30.5 oy ile birinci parti oldu. Fakat Sosyal Demokratlara destek veren sol blok genel olarak oylarını düşürdü. %95 oranında açılan sandıklara göre sol bir hükümetin kurulmasını amaçlayan sol blok mecliste çoğunluğu elde edememiş gözüküyor.

349 milletvekilinin olduğu İsveç Meclisi’nde çoğunluğu elde etmek için 175 milletvekiline sahip olmak gerekiyor. Sonuçlara göre merkez sağ, radikal sağ, Hıristiyan Demokratlar ve liberaller toplamda 176 milletvekilliği elde etti ve bu nedenle seçim sonucunda sağ bir koalisyon hükümetinin kurulması büyük bir olasılık olarak değerlendiriliyor.

Radikal sağcı İsveç Demokratları ise tarihlerindeki en yüksek oy oranına ulaştı, ilk kez ikinci parti oldu ve %20.6 oy aldı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER