Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İsveç Dışişleri Bakanlığı: Görüntüler manipülasyon; Rojava Komiteleri: Manipülasyon değil, biz yaptık

İsveç, Türkiye ile NATO üyeliği krizi sürerken Stockholm’un önemli binalarına yansıtılan Öcalan resimleri ve PKK görsellerini konuşuyor.

İsveç Dışişleri Bakanlığı: Görüntüler manipülasyon; Rojava Komiteleri: Manipülasyon değil, biz yaptık

PKK’ya ait görsellerin Globen Avicii Arena Spor Salonu’nun tavanına da yansıtıldığına dair görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı. Polis, olayın 13 Haziran’ı 14 Haziran’a bağlayan gece sırasında gerçekleşmiş olabileceğini, sosyal medyada dolaşan görüntülerin gerçek olup olmadığının henüz tespit edilemediğini açıkladı.

Türkiye’nin Stockholm Büyükelçisi Emre Yunt, spor salonunda PKK görsellerinin yansıtılmasının polis tarafından doğrulandığını açıkladı: “Polis, Stockholm’deki tarihi belediye binasına yansıtılan görüntünün de büyük ihtimalle doğru olduğunu belirtti.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Hırvatistan ziyareti sırasında görüntüler hakkında konuştu, İsveç’i sert bir şekilde kınadı: “Terörle mücadelede İsveç kanunlarının ve yetkililerinin ne kadar gevşek olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan bu terör örgütü PKK, adı başında terör örgütüdür. Sadece Türkiye’ye, bize değil, İsveç’in de ulusal çıkarlarına zarar vermeye çalışıyor. Özellikle İsveç’in NATO üyesi olmaması için elinden geleni yapıyor. Zaten PKK destekçisi bir milletvekili var. O da sürekli İsveç hükümetini rehin almış, sürekli tehdit ediyor. İsveç içinde de görüyoruz, İsveç’in NATO üyesi olmasını istemeyen yetkililer de var. Özellikle bu PKK/YPG terör örgütü her türlü çabayı sarf ediyor. Adeta rehin almış durumda. Biz bu nedenle zaten İsveç’in NATO üyesi olabilmesi için ‘terörle mücadele konusunda somut adımları görmek istiyoruz’ diye sık sık hatırlatıyoruz.”

İsveç Dışişleri Bakanlığı da görüntülerin sosyal medyada yayılmasının ardından açıklama yaptı:

“Bu, açık bir şekilde İsveç’in NATO’ya katılımını engellemek amacıyla kasıtlı ve kötü niyetli bir etki kampanyasıdır. İsveç bir terör örgütü olan PKK’yı açıkça kınamıştır ve İsveç terörün her türlüsünü kınamaktadır. Dışişleri Bakanı Ann Linde, hiçbir zaman PKK’ya destek ifadesinde bulunmadı ve manipüle edilmiş videoyu ve PKK’yı şiddetle reddediyor.”

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde bakanlığın açıklamasını Twitter hesabından da paylaştı ve tekrarladı: “İsveç bir terör örgütü olan PKK’yı çok açık bir şekilde kınamaktadır.”

PKK ve Öcalan görüntülerinin belediye binasına yansıtılması eylemini ise Rojava Komiteleri adındaki bir grup üstlendi. Grup sosyal medyadan yaptıkları açıklamada eylemin amacının ifade özgürlüğüne dikkat çekmek olduğunu ve eylem sırasında hiçbir binaya veya insana zarar verilmediğini vurguladı. Rojava Komiteleri ayrıca, Dışişleri Bakanı Ann Linde’nin “Kürtlerin dağlardan başka dostu yoktur” atasözüne atıf yaptığı konuşmasını içeren bir video da paylaştı.

Rojava Komiteleri, Türkiye’nin tepkisi üzerine yaşanan olayı “manipülasyon” olarak değerlendiren İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde’ye tepki gösterdi. PKK görsellerinin belediye binasına yansıtılmasını detaylı bir şekilde gösteren kendi çektikleri bir videoyu paylaşan grup, aynı zamanda Ann Linde’nin Türkiye’nin Suriye operasyonlarına tepki olarak düzenlenen bir Rojava destek gecesinde konuştuğunu da hatırlattı, geceye ait detayları içeren paylaşımları da sosyal medya hesabından yayınladı.

Rojava Komitelerinin eylemi üstlendiğini açıkladığı metine İsveçce tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları da vardı. Birçoğu İsveç’in NATO üyeliği için Türkiye’yi ikna etmeye çalıştığı bir dönemde bu eylemin ne kadar mantıksız olduğunu dile getiriyor, grubu süreci zora sokmakla suçluyor. Tartışma İsveç medyasına da yansıdı. Önemli medya kuruluşlarından Expressen, tarafların açıklamalarını, Türk medyasının tepkisini özetleyen bir haberi paylaştı; Rojava Komitelerinin açıklamalarını sayfasına taşıdı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER