Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İstanbul´daki ´çatlaklar´ depremin habercisi mi?

İstanbul Esenyurt, Sancaktepe ve Avcılar´da oluşan çatlaklar İstanbulluları paniğe sevk etti.

İstanbul´daki ´çatlaklar´ depremin habercisi mi?

Esenyurt´a bağlı Güzelyurt mahallesi, Ertuğrulgazi ve Orhangazi caddelerinde meydana gelen çatlaklar paniğe neden olmuş ve çevredeki binalar boşaltılmıştı.

Ardından Sancaktepe ve Avcılar´da da benzer çatlakların meydana gelmesi ´İstanbul´da genel bir zemin harekete mi var?´ sorusunu akıllara getirdi. Avcılar´daki Ambarlı Mahallesi´nde çökme riski bulunarak 5 katlı binanın boşaltılması ardından bölgedeki diğer binalar da mercek altına alındı.

İstanbul´daki çatlaklar ne anlama geliyor?

İklim değişikliği yağış rejiminin değişmesi gibi sebeplerden dolayı zeminin hareketliliği artıyor. Bu hareketlerin artması ile de zemini tutan dolgular, yarmalar, yüksek eğim olan alanlarda heyelan riski artış gösteriyor.

Zemindeki hareketliliğe bağlı olarak zemin yükü çekemiyor ve yıkım veya çatlaklar meydana geliyor.

GZT´nin ulaştığı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul´daki yer kaymalarının en yoğun olarak yaşandığı yerlerden birisinin Esenyurt olduğuna işaret ederek, 1989 ve 1992 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına bölgede yer çalışmalarını yaptığını söyledi. Ercan, "O bölgede kayan ve kaymaya aday olan yerler belirlenmişti. Oraları biz yapı yasaklı alanlar diye sınırlamıştık ancak zaman içinde belediyeler o bölgeleri yapılaşmaya açtı." dedi.

Haberin devamı...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER