İstanbul´da dün başlayan kar yağışı etkisini sürdürüyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi´ne bağlı ekipler, başta ana arterler olmak üzere, yolların ulaşıma kapanmaması için tuzlama çalışmaları yapıyor. Kent genelinde ana arterlerde trafik normal seyrinde akıyor.
Öte yandan, kar yağışından dolayı kentte ağaç devrilmeleri yaşandı. Arabaların üzerine ve yola devrilen ağaçlar, itfaiye ekipleri tarafından kaldırıldı.
Kadıköy Acıbadem Mahallesi Gömeç Sokak´ta ise bahçe duvarının üzerine ağaç devrildi. Durumun bildirilmesi üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, testere ile ağacı keserek kaldırdı.
Bu arada kent genelinde aralıksız devam eden kar yağışı güzel görüntüler oluşturdu.
Taksim Meydanı, Gezi Parkı ve İstiklal Caddesi´nde tutan kar, vatandaşların ilgi odağı oldu. Park içinde fotoğraf çektiren vatandaşlar, kar topu da oynadı.
Yerli ve yabancı bazı turistler, Taksim Cumhuriyet Anıtı ve Nostaljik Tramvay önünde öz çekim yaptı. Taksim´e yapılan caminin kubbeleri de karla kaplanırken, güzel görüntüler ortaya çıktı.
Bu arada, kar yağışı ve fırtına Silivri´de de etkili oluyor.
"Karın etkisini rüzgar artırdı"
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, kentteki hava durumuna ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerleşim yoğunluğuna, konumuna ve yapısına bağlı olarak şehirler üzerinde civar bölgeye göre daha sıcak bir hava oluştuğunu ifade ederek, çoğu zaman bu sıcaklık farkının şehir merkezlerine daha az kar yağmasına sebep olduğunu anlattı.
Esen kuvvetli rüzgarın şehir ısı adası etkisini azalttığını belirten Toros, şunları kaydetti:
"Rüzgar hızına bağlı olarak şehir üzerindeki hava, daha çabuk yer değiştirir, yüzeyler ısı kaybeder, maddeler üzerindeki sıcak hava bölgeden uzaklaşır. Yeryüzü nemli ise rüzgar buharlaşmayı arttırır ve yüzey soğur. Rüzgar insanların daha fazla üşümesine yol açar. Kışın insan konforu üzerine de olumsuz etki eder. Bugün İstanbul´da 40-50 kilometre hızla esen rüzgar olduğu için şehir ısı adası ortadan kalkıyor. Bugün İstanbul´daki şiddetli rüzgar, şehir ısı adası etkisini azaltarak kar yağmasına ve tutmasına yardımcı oluyor"."
"1880´den bu yana en sıcak dördüncü yıl"
Prof. Dr. Toros, küresel ısınma ve şehirleşme sebebiyle oluşan şehir ısı adası etkisi sebebiyle de bu yıl İstanbul´da etkili bir kar yağışı yaşanmadığını anımsattı.
Küresel ısınmanın hava olaylarına etkisine dikkati çeken "Dünya geneli 2018 yılı ortalama sıcaklığı, 1880 yılından bu yana ölçülen en sıcak 4. yıl olarak kayıtlara geçti. En sıcak diğer yıllar ise sırasıyla 2016, 2017 ve 2015 yılı oldu. İstanbul havası şehirleşmeden dolayı şehir ısı adası etkisi sebebiyle etrafına göre biraz daha sıcaktır. Bu kış kar beklenen günlerdeki sıcaklıklar, yağış ve kar yağış ayırım çizgisindeydi. Bu yılın sıcak geçmesi ve hem de şehir ısı adası etkisi, kar yağışına olumsuz etki etmiştir. Küresel ısınma ve şehir ısı adası olumsuzluklarına rağmen İstanbul´da mart ayında her zaman kar yağma ihtimali vardır." değerlendirmesinde bulundu.